Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SOMMARSUMMERING Semestern är över för min del och det är läge att plocka upp några trådar från sommarveckorna som gått. Det här var, så här långt, sommarens:


Korrigerad

ETIKCIRKUS:

News of the World vs Max Mosley

Säga vad man vill om F1-hövdingen Max Mosley, men slåss mot pressen, det kan han. När söndagstabloiden News of the World publicerade bilderna på Mosley (son till gamle fascistledaren Sir Oswald Mosley, bekant från Elvis Costellos Less than zero, om ni minns den) i en ”nazi-orgie” med ett gäng dominatrixer i ändamålsenlig utstyrsel vägrade han avgå och göra en pudel. Istället hävdade han att det var ”en privat fest”, att NotW:s publicering var ett intrång i privatlivet, stämde tidningen – och vann förtalsmålet i London’s High Court. Nu talas det om krav på mångmiljonskadestånd – och hela Storbritanniens tabloidindustri har blivit omskakad av den oväntade förlusten, som kan bli prejudicerande.


KAPITALTILLSKOTT:

Bambuser får norska pengar

Det senaste årets stora stjärnskott på mediehimlen, gör-det-själv-mobilteveföretaget Bambuser, drog in 15 miljoner i riskkapital från norska Kistefos, vilket innebär en värdering på bolaget på nära 50 miljoner kronor. Och då känns det ändå som att norrmännen gjort en av årets bästa affärer.

CITAT:

Vi är den nya kreativa hubben”

(Reklamförbundets vd Pia Grahn Brikell når den anglicistiska klyschhimlen i ett utbrott av glädjeyra över att det blev bra svensk lejonutdelning på reklamgalan i Cannes i juni)

CITAT 2:

”Journalister är slöa och obegåvade”

Nordstjernans vd Tomas Billing predikar för kören på ett näringslivsseminarium om mediedrev i Båstad – och vinner dagens största jubel.

BLOGG:

Englas mamma vill kommunicera ”oredigerat” med svenska folket – och attackerar mediernas alltför detaljerade rapportering. På köpet vill hon, likt Billing ovan, avskaffa meddelarskyddet till medierna. Bloggandet är bra och läsvärt (och Leif Silbersky blir säkert galen för att hon genomgående kallar honom Sylbersky…), attacken på grundlagen dåligt – och det är bara att hoppas att folk kan skilja på de båda.

HEJ DÅ:

Jarl Alfredius är sjuk i prostatacancer och lämnar Aktuellt. Det är, förmodligen, ett större slag för programmet än alla formatförändringar de senaste åren. Alfredius är Mr Aktuellt och lämnar ett gigantiskt hål efter sig.

TABLÅCHOCK:

Bolibompa byter kanal

Om en dryg månad genomför SVT den största tablåförändringen på många år, när den nya tablåstrategin ska förverkligas på allvar. Det innebär en omstuvad nyhetstimme (det gör ävenTV4), tydligare fakta- och kunskapsfokus på SVT2 och – den stora skrällen – en flytta Bolibompa till Barnkanalen. Om nu inte SVT-ledningen får kalla fötter i sista stund.

OPINIONSFIASKO

Regeringen i Almedalen

Alla ville debattera FRA-lagen – och det enda regeringspartierna hade att kontra med i Almedalen var att Konkurrensverket skulle arbeta med konkurrensfrågor. Har någon någonsin skådat en tydligare opinions-walkover än den som alliansen presterade i Almedalen? Tur för dem att Karl Rove var där och stal lite medieuppmärksamhet från FRA-kritikerna.

GRATISFIASKO

Nyhedsavisens rekordförlust

Tyckte ni att Punkt SE förlorade mycket pengar (360 miljoner, drygt)? Det är inget mot dansk-isländska Nyhedsavisen. När bokslutet blev offentligt i dag visade det sig att tidningen sedan starten i september 2006 förlorat 790 miljoner kronor, fram till årsskiftet 2007/2008. Nye ägaren Morten Lund fortsätter att försöka dra innytt kapital för att hålla liv i tidningen ett tag till. Men nedläggningen kan, rimligen, inte vara långt borta.

TIDNINGSANKA:

Liken på badstranden

Flickorna ligger döda på stranden – och ingen bryr sig. Så löd rubriken i Aftonbladet och många andra tidningar efter att två romska flickor drunknat i Italien. Men riktigt så cynisk var inte verkligheten. Fotografen Alessandro Garofalo slog själv larm och hävdade att bilden i den beskärning som visats inte var representativ för vad som hänt.

Läs en utmärkt, detaljerad beskrivning med alla relevanta bilder hos Mickey Barczyk.

DUBBELFEL

TV4:s sportsändningar

Avbrott i fotbollen, hjärnsläpp i Wimbledon-slutfasen: nej, det har inte varit TV4-sportens sommar…


TV-HÄNDELSE

TV4 större än SVT

Okej, det handlar om en EM-månad, men ändå: i juni var SVT inte längre Sveriges största tv-företag, om man jämför bolagen sammanlagda tittartidsandelar.

RÄTTIGHETSKÖP

SVT kammade hem Nobel

Hur många Nobelpris fick SVT betala för att ro hem Nobelsändningarna igen? Ett halvt? Ett? Billigt lär det inte ha varit, men för Eva Hamilton var detta uppenbarligen en extremt viktig prestigefråga.

ANTIKLIMAX

Public service-utredningen

Så mycket uppbyggnad inför denna utredning och så bidde det…business as usual. Frebrans public service-utredning var ett status quo-sömnpiller som SVT/SR/UR:s lobbyister kan vara mycket nöjda med, trots att de gruffar en del om detaljerna i förslaget. Frånsett kritiken mot SVT:s sponsringsskyltar och reklamkampanjer med Lindex innehöll utredningen inte mycket nytt. Antiklimax-känslan förstärktes sedan av att kulturministern redan dagen före utredninge recenserade den och slog fast att det mesta förblir sig likt kring public service.

ANTIKLIMAX 2

Reklamskatten

Först går kulturministern och hennes allianskollegor i regeringens mediegrupp ut och slår på trumman över att regeringen ska avskaffa reklamskatten, utan att ange någon tidpunkt. Sedan säger HSB (Anders Borg) i Almedalen att det där med att avskaffa reklamskatten, det finns det inte utrymme för i höstbudgeten; det får bli ett senare övervägande. Tydligare kan det knappast illustreras hur politiskt kraftlös kulturministern är i mediefrågor. Nu lär det bli en rysare för henne att få igenom den aviserade förändringen av presstödet redan till årsskiftet om den inte kan ackompanjeras av en redan utlovad reklamskattesänkning.

ANTIKLIMAX 3:

Google och sekretessen

Föst blev det ett herrans liv om att Viacom fick en domstol att tvinga Google att lämna ut uopgifter om vilka filmer man sett på Youtube, sedan tog det bara ett par veckor, så hade parterna förlikats och så kan alla titta vidare lugnt igen. Men möjligen med en tankeställare om spårbarheten i internetvanorna och vad som kan hända med den.

MEST BISARRA:

FRA värnar yttrandefriheten

Ja, den mest bisarra nyheten på medieområdet kom så sent som i morse, med beskedet att FRA-ledningen JK-anmält bloggaren Henrik Alexandersson för yttrandefrihetsbrott. (Läs Alexanderssons kommentar och massa av bloggrespons här). Hade inte FRA fått tillräckligt med badwill? Eller har FRA-chefen Ingvar Åkesson Sveriges sämsta medierådgivare?

Korrigering: tidigare innehöll denna postning en felaktig uppgift om Röda korsets annonser, där jag råkat förväxla RK och Amnesty. jag ber om ursäkt för detta.