Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

FELCITERAT Frågan i rubriken ovan ställer nog ganska många dessa dagar, med rötmånadstunna och pressetiskt tvivelaktiga lockbeten på löpsedlarna. Men obestridda mästare i felaktiga rubriker är fortfarande Dagens Nyheters debattsida.

DN Debatt har alltid en rubrik i citatform – och i decennier har det riktats kritik mot tidningen om att rubrikens citat ytterst sällan återfinns i debattartikeln. I bästa fall är citatet en komprimering av andemeningen i texten, i sämsta fall en ren fabrikation för att göra artikeln mer tillspetsad och lockande. Debattredaktören Mats Bergstrand brukar mest rycka på axlarna åt frågan; medveten om att de flesta debattörer på sidan egentligen inte har så mycket att invända mot problemet: den vässade rubriken ger ju mer uppmärksamhet – och sedan kan debattörerna alltid friskriva sig mot eventuellt kritik och hävda att ”det där stod faktiskt inte i texten”.

Men i dag blir det osedvanligt fånigt när DN sätter rubriken Bonniers och Bryssel i maskopi mot presstöd” på en artikel av Journalistförbundets ledning och frilansjournalisten och öppenhetsexperten Staffan Dahllöf.

Efter en grundlig genomläsning av artikeln kan man konstatera att:

1) varken den citerade formuleringen eller ens ordet ”maskopi” förekommer någonstans i texten

2) det inte heller finns några andra formuleringar med ungefär samma innebörd

3) debattartikeln egentligen inte ens handlar om presstödet i sig, utan om EU:s bristande öppenhet när det gäller att lämna ut handlingar

Eftersom Journalistförbundet är kritiskt mot förändringarna i det svenska presstödssystemet har de bett Dahllöf begära ut alla handlingar som finns om Bonniers klagomål till EU. Eftersom EU-kommissionen sekretesstämplar så gott som allting får de dock inte ut alla dokument; inte ens de som finns i remissvaret till kulturdepartementet i Sverige.

Att få detta till maskopi i själva sakfrågan kräver dock stor kreativitet.

För det första kan det inte vara hemligt för någon som är lite bevandrad i mediepolitik att Bonnier i åratal sammanställt kompendier om presstödet coh skickat till politiker och mediekommentatorer. Vilket de naturligtvis är i sin fulla rätt som konkurrensutsatt företag att göra. Det lär alltså inte dölja sig några stora hemligheter i Brysselarkiven.

För det andra är det, vilket torde vara helt klarlagt för alla vid det här laget, inte EU-kommissionen som drivit fram de föreslagna förändringarna i presstödssystemet, utan den svenska regeringen på egen hand.

Varför sätter då DN Debatt den rubrik som de gör? Tja, säg det. Kanske tycker redaktören inte att det är intressant nog att EU hemligstämplar allmängiltiga handlingar hur som helst. Trots att det onekligen är värt en debatt i sig.