Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PUBLIC SERVICE-UTREDNINGEN För andra gången på tre år har regeringen utrett public service-bolagens villkor och framtid. Och den här gången blev det en utredning som på nästan alla viktiga punkter tillgodoser önskemålen från public service-företagen.

När korttids-kulturministern Cecilia Stegö-Chiló hösten 2006 halverade tillståndstiden för public service-bolagen såg många det som en signal om att alliansregeringen skulle göra ett rejält omtag i mediepolitiken, med kraftiga förändringar – läs nedskärningar – för SVT, SR och UR. Det kan det fortfarande bli, i teorin, eftersom en proposition om public service kommer först i mars 2009. Men beskeden från alliansens mediegrupp på DN-debatt i går i kombination med dagens utredning om public service från kristdemokraten Rose-Marie Frebran är sannerligen inget som public service-ledningarna behöevr oroa sig särskilt mycket för.

istället kan man nästan tala om en jackpot för vd:arna Eva Hamilton och Kerstin Brunnberg och faktiskt även UR:s Christina Björk.

* De slipper skattefinansiering med ökat politikerinflytande och får behålla tv-licensen, även om den döps om till public service-avgift och ska gälla alla sätt som man kan se tv på, dvs även via datorn.

* Bolagen blir momspliktiga och får därmed möjlighet att dra av momsen på produktionskostnader, vilket gynnar ekonomin vid utläggning på externa bolag och vid samarbete mellan bolagen.

* Det blir direktfinansiering av bolagen, så att licenspengarna går direkt till bolagen från Radiotjänst, utan omvägen via rundradiokontot och budgeten

* Det blir ingen stor sammanslagning av bolagen, vilket åtmisntone gläder Brunnberg och Björk.

* Detaljregleringen minskar: bland att försvinner det omstridda kravet på att 55 procent av innehållsproduktionen ska ske utanför Stockholm.

* Det föreslås inte någon avsmalning av public service-begreppt, som kulturministern antytt, utan betonas istället att det ska finnas bredd på innehållet och att program som görs i kommersiella kanaler också ska kunna förekomma i public service.

* Tillståndstiden för bolagen föreslås förlängas till sex år, vilket skulle innebär att nästa avtal gäller 2010-2015.

* Regeringen ska inte längre tillsätta ordförande för SR, SVT och UR, utan den makten föreslås läggas på ägarstiftelsen. Därmed minskar risken för partitrogna tillsättningar som Marika Ehrenkrona på SR och Lars Engquist på SVT.

På några få punkter får public service-cheferna inte som de vill. En gäller momssatsen: de ville ha 12 procents momssats, men Rose-Marie Frebran förordar 25 procent, för att undvika problem inom EU om särbehandling av public service-bolagen. För att public service-avgiften inte ska behöva höjas med 25 procent för tittarna föreslås ett extra anslag från riksdagen för att utjämna skillnaderna. Det gör att det ekonomiska oberoendet blir något mindre än bolagen önskat, men i beaktande av det ökade oberoendet på andra områden är helheten ändå positiv för bolagen.

Ett annat bakslag, dock väntat, är att den årliga uppräkningen av anslagen spikas till 2 procent, istället för den indexuppräkning som Hamilton/Brunnberg föreslagit. I synnerhet nu är inflationen skenar innebär detta ekonomiska påfrestningar för bolagen – och krav på ytterligare besparingar och effektiviseringar.


Dessa saker lär bolagsledningarna protestera mot i dag, när utredningen ska kommenteras. Men de lär inte ta i alltför mycket: de vet mycket väl att detta är snudd på en drömutredning, i synnerhet utifrån de farhågor som fanns när tillståndstiden halverades och utredningen tillsattes,.

Den stora frågan är därför vad som kommer att hända i den politiska processen. Det är inte givet att regeringen följer utredarens förslag till punkt och pricka: det såg vi förra gången det presenterades public service-utredningar; då kastades i princip hela utredarens finansieringsförslag i papperskorgen.

Men första ronden gick helt klart till public service-bolagen, inte till dess kritiker.

Läs också:

29/6 Det mesta blir sig likt i mediepolitiken

25/5 Folkets television, trots allt

3/4 Politiska hot får Hamilton att samla styrkorna

24/3 Dödfödd idé att dela public service-potten

22/2 SVT:s sponsring saknar fotfäste

13/2 Tre kritiska röster om public service

14/11Utspelet lägger UR på slaktbänken

27/8 I dag inleds utredningen som ingen vill ha

31/5 -07 Regeringen köper sig tid om public service

30/5 -07 Hon får makten över public service

Fler bloggar