Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

DRAGKAMP Murdoch får konkurrens i kampen om dagstidnignen Newsday. Ägaren till New York Daily News är även han beredd att betala 580 miljoner dollar för tidningen.

I går kväll presenterade Mortimer Zuckerman, som äger bland annat New York Daily News, sitt bud på Newsday. Det ligger på exakt samma nivå som det bud Rupert Murdoch och Newscorp lämnat. Och om buden ligger kvar finns det en hel del som talar för Zuckerman.

Dels skulle han kunna köpa utan att konkurrensmyndigheterna behöver göra en granskning, som fallet torde bli med Murdoch som köpare, med tanke på vilken dominerande ställning Murdoch då skulle få. Dels är Zuckerman en köpare som inger mindre oro. Om Murdoch skulle köpa lär det bli en hel del radikala förändringar, bland annat för att skapa synergier tillsammans med New York Post. Processen på Wall Street Journal, där Murdochs petande av chefredaktören Brauchli nu blir föremål för skarp kritik, har inte precis stärkt förtroendet för att Murdoch ska låta bli att peta i verksamheten.

Men: Murdoch kan mycket väl komma att höja sitt bud. När han köpte Wall Street Journal i fjol var det just den höga premien som till slut blev avgörande – trots den hårda kritiken mot köpet.

Räkna alltså med fortsättning i den här affären.

Läs också:

23/4 Nu vill Murdoch köpa Newsday också