Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

REKLAMHAVERI När man läser texten till vissa reklamkampanjer får man onekligen lust att ringa upp reklambyrån och – med oskyldig, silkeslen ton – fråga ”Och hur tänkte du här?” Mercedes senaste jättekampanj är ett sådant fall.

Ni har säkert sett den i veckan: det har knappt gått att undgå, med inbladade bilagor och helsidesannonser i tidningar som DI Weekend. Redan rubriken orsakar lätt höjda ögonbryn: ”Vårens killmagneter”. Och det är ändå början.

Sedan måste jag citera innantill ur annonscopyn:

”Plötsligt står vi som kärlekskranka tonåringar inför allt lockande som vaknar till liv efter en lång vinter av dag-till-dag överlevnad. Den med självbevarelsedrift ylleinbäddade hjärnan tickar igång igen. Impulserna strömmar ner till hjärtat som vi nästan glömt sitter någonstans innanför tredje revbenet till vänster”.

Läs det gärna ett par gånger till, i lugn och ro. Förstod du något? Okej, vi kan filtrera bort den tyska ordföljden (har vi glömt hjärtat eller var det sitter?) och vibbarna av automatöversättning, men vad är det de säger egentligen? ”Den med självbevarelsedrift ylleinbäddade hjärnan”? Är detta The Spinal Tap of copywriting, eller är det orden som kan få Horace Engdahl att förklara krig mot biljättens marknadsavdelning?

Och det blir ännu roligare. En bit längre ner kommer nästa fantastiska bild: ”När du klippt naglarna, kammat håret och putsat skorna kommer solen, dofterna, blickarna, glassarna, luncherna, drömmarna. Bilarna”. Okeeeej. Vi talar om produkter – Mercedes SL, CLS och CLK – med ett lägstapris på 795 000 kronor. Och texten talar om kunder med ovårdat utseende som en uteliggare på väg ur vinterdvalan?


Den enda förmildrande omständigheten är bilarna på bilderna, som andas precis den sorts ouppnåeliga perfektion som den här sortens premiumvarumärken ska göra. Det är produkter som förtjänar ett reklambudskap med motsvarande finess och elegans.

Istället får vi en ylleinbäddad hjärna och en kirurgskiss till var hjärtat är beläget. Årets dikeskörning kan koras redan nu.