Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

DYR-TV Det växande tv-kanalsutbudet har sitt pris. Den som vill ta del av alla de nya tv-kanalerna i marknätet behöver en ny digitalbox – och på sikt lär det krävas för alla.

Minns ni begreppet ”fri-tv”? Det var stort i debatten för ett par år sedan, när regeringen skulle sälja in digitaliseringen av marknätet till det svenska folket. Då löd det ungefär så här: Ja, ni måste skaffa en dyr digitalbox och acceptera vissa tekniska vardagsproblem, men å andra sidan kommer ni att få ett större och bättre tv-utbud.

Budskapet från dåvarande kulturministern Leif Pagrotsky var tydligt: de kanaler som är gratis för alla har större chans att få tillstånd att sända i marknätet. Vilket ledde till att nästan en tredjedel av alla ansökningarna den gången var gratiskanaler och att det åtminstone blev några nya frikanaler: TV6, TV7, Voice, Axess och Kanal Lokal. Betydligt mindre än i andra länder som digitaliserat tv-marknaden. men alltid något.

Men det var då det. När Radio- och tv-verket i torsdags meddelade vilka kanaler som ska få sända i marknätet de kommande sex åren var det ingen som pratade om gratis tv-utbud. I en fotnot till verkets beslut konstateras lakoniskt att programbolagen själva bestämmer om kanalerna ska vara fria för alla eller kräva ett programkort.


Och med tanke på den benhårda konkurrensen på nischkanalmarknaden, som redan under förra tillståndsperioden slog ut kanaler som TV7 och BigTV, är det rimligt att anta att de flesta bolag vill försäkra sig som både reklam- och abonnemangsintäkter; i synnerhet i ett läge där tv-reklammarknaden nått sin kulmen.

Istället får tv-publiken ställa in sig på ännu dyrare tv. Merparten av de nya kanalerna får nämligen kravet på sig att sända i formatet MPEG4, som tillåter fler kanalplatser i samma sändarnät, men som också kräver att tittarna köper in nya digitalboxar.

Ironiskt nog finns en av de tidigare frikanalerna (Aftonbladets TV7) med bland dem som kommer att kräva en ny box redan från januari 2009, när kanalen får Games Network Sweden som ny ägare och byter innehållsfokus till spel av olika slag.

På lite sikt lär förändringen gälla alla kanaler: i samtliga de nya tillstånden finns en paragraf om att kanalerna ska ”sträva efter en övergång” till MPEG4, vilket innebär att samtliga 700 000 digitalboxar lär behöva bytas ut.

Och det finns fler brasklappar. Verket flaggar för nya tillståndsprocesser både när det gäller hd-tv-kvalitet och så kallade push-tjänster, för bland annat beställning av filmer. Vilket kan leda till fler generationsskiften i boxutbudet.

Fri-tv blev alltså dyr-tv. Den som är optimistiskt lagd kan hoppas att upprivandet av Boxers monopol ska leda till en viss prispress och möjlighet att välja friare i kanalutbudet. Men de flesta hushåll lär ändå kunna räkna med att den totala tv-kostnaden bara fortsätter att stiga.


Läs också:

27/3 Nu blir marknätet betydligt roligare

28/3 Hdtv skjuts ännu mer på framtiden

Fler bloggar