Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TV-UTBUDET I går kom beskedet om vilka kanaler som får plats i marknätet under 2008: åtta nya rikskanaler och nio nya lokala fönster. Och nu finns även listan över vilka som inte var lika lyckosamma i tillståndsfördelningen.

Och på sitt sätt är den mer spännande läsning.Ladda ner pdf:en från Radio- och tv-verkets hemsida och studera hur myndigheten resonerat om vilka kanaler som ska få tummen upp och vilka som ska nobbas; det ger en intressant bild av läget.

Här är hela förlorarlistan:


Boomerang

Boxer Plus

C More Select

Canal + HD Mix

Canal + Sport 2

Discovery HD

Eurosport 2

Eurosport HD

Film2Home

Kanal 5 Film

Kanal Lokal Sverige

Kanal X/TV Gävleborg

MTV HD

Nonstop Entertainment

Nonstop Movies

Nonstop TV

Playhouse Disney

Senet TV

TV3 Film

TV4 Ava (arbetsnamn för ny lifestylekanal)

TV4 Guld

TV4 Komedi

TV4 Lokal

TV4 Science Fiction/TV4 Anytime

TV4 Sport2

TV4 XHD

TV1000 Family

TV1000 Nordic

Viasat Explorer

Viasat History

Viasat Nature/Crime

Voom HD

En del av dessa kanaler finns i dag via kabel och satellit, andra är bara på planeringsstadiet – och en del lär skrotas, när de inte passerade marknätsnålsögat den här gången.

Några mönster kan urskiljas bland dem som fått nobben.

1) Alla hdtv-kanaler får nej. Verket slår fast att utrymmet i frekvensnätet är för litet i nuläget – och eftersom det finns så många förslag på nya standardkanaler prioriterar man att ta in många sådana framför någon enstaka hdtv-kanal. Därmed bromsas marknaden effektivt för satsningarna på hdtv: den som vill ha tillgång till det får hålla sig till kabel/satellit. Först när merparten av kanalerna i marknätet bytt format till det mindre utrymmeskrävande MPEG4-formatet kan det finna splats för hdtv – men då kommer det att bli en ny tillståndsprocess. Och då pratar vi tidigast om 2010.

2) Alla kanaler med ”push-tjänster”, med till exempel filmer on demand: Boxers egen Boxer plus, Bonvers Film2home, TV4 Anytime mned flera. Det kräver nya tekniska lösningar för utsändning och att fler har boxar med inbyggd hårddisk – och även det vill RTVV hantera i en senare tillståndsprocess. Därmed försenas ännu en av de saker som ursprungligen lyftes fram som fördelarna med digital-tv: möjligheten att införa nya interaktiva tjänster.

3) Film och sport. Redan vid tillståndsutdelningen 2006 var det svårt för de rena film- och sportkanalerna att ta sig in i marknätet. Den här gången lyckades TV4 Sport och TV1000 beveka verket, men många liknande kanalförslag – bland annat TV3:s och Kanal 5:s filmsatsningar – fick nej.

4) TV4. Visst, de fick in Tv4 Sport, som redan blivit en av de starkaste nischutmanarna. Men annars har verket uppenbart gjort bedömningen att TV4 håller på att få en alldeles för stark dominans på den svenska tv-marknaden och att deras särställning bland de kommersiella kanalerna behöver balanseras. Därför blev det nej för sju av fyrans förslag.

Två kanaler har dessutom fått rött kort av Radio- och tv-verket för att deras ekonomi inte bedöms tillräckligt hållbar: bolagen Gloryline (Senet tv) och Interactive TV (Kanal X/TV Gävleborg).

Läs också:

27/3 Nu blir marknätet betydligt roligare

Fler bloggar