Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TV-TAKTIK En gång i tiden uppstod folkstorm när sändningarna från ishockey-VM bytte kanal. Så är det inte längre. Och faktum är att svenskarna borde applådera beslutet att lägga hockey-VM i TV6.

Beskedet i dag om att Viasat stuvar om och flyttar sändningarna från nästa års ishockey-VM i Kanada från TV3 till TV6 (läs mer hos Resumé) är logiskt på flera sätt.

För det första: Viasat behöver odla profilen på sina olika kanaler och sluta pytsa ut sportsändningarna i en handfull olika kanaler. Att lägga all frikanals-sport i TV6 och all betalsport i Viasat Sport-kanalerna känns som en naturlig lösning. TV6 har i dag en rejält grabbig framtoning och skulle tjäna mer på att ses som renodlad sportkanal.

För det andra:
även om hockeyns attraktionsakraft minskat något över åren är det fortfarande en säker publikmagnet (i fjol låg tittarsiffrorna i trean mellan en halv och en miljon) och bör därför naturligtvis läggas i den Viasatkanal som kan nå flest.

Enligt den senaste kanalpenetrations-rapporten från MMS är det faktiskt TV6. När digitaliseringen av marknätet nu är helt genomförd kan 83 procent av svenskarna se TV6. TV3 har motsvarande penetration på 79 procent, vilket inte längre gör den till förstavalet. För ett år sedan var det annorlunda: då kunde bara 75 procent få in TV6, men i dag är kanalen femma på listan över de kanaler somn flest svenskar har tillgång till – vilket gör att det finns få skäl att protestera.

Så här ser listan totalt sett ut över de kanaler som flest svenskar hade tillgång till i december:

1. SVT1 100 procent
1. SVT2 100 procent
3. TV4 99 procent
4. SVT24 84 procent
5. TV6 83 procent
6. Kanal 5 81 procent
7. TV3 79 procent
8. TV4 Plus 78 procent
9. Barnkanalen 74 procent
9. Kunskapskanalen 74 procent

Topplistan över de kanaler som publiken ser mest på ser som bekant något annorlunda ut. Den redovisas i början av januari och lär se ut så här: 1. TV4 2. SVT1 3. SVT2 4. TV3 5. Kanal 5 6. TV6 7. TV4 Plus 8. Discovery 9. Eurosport och 10. SVT24.