Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

STRUKTURAFFÄR Det blev, som väntat, Mittmedia som köpte grannen Dalarnas Tidningar. Därmed blir tidningsgruppen i Svealand/södra Norrland en allt viktigare aktör i dagstidnings-Sverige.

I drygt 75 år var familjen Bengtsson den dominerande ägaren av lokaltidningarna runt Siljan. 1987 slogs lokaltidningarna ihop till tidningsgruppen Dalarnas Tidningar, som sedan dess stärkt sin ställning som en av få fristående dagstidningskoncerner i Sverige.

Sett till upplagan är DT landets nionde största
dagstidning, om man räknar
den gemensamma upplagan (64 800 ex) för koncernens olika titlar: Falu
Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning
och Mora Tidning. Sajten
dalarnastidningar.se har runt 85 000 besökare per vecka. Lönsamheten är god: i fjol gjorde tidningen en vinst på 21,8 miljoner, på en omsättning på 279 mkr.

I september meddelade Lennart och Sten Bengtsson att de tänkte sälja företaget. En handfull intressenter har varit med och bjudit på bolaget. Att Mittmedia skulle dra det längsta strået var dock en rimlig gissning från start. Dels är det en geografiskt närliggande granne, som redan har en särställning längs den södra norrlandskusten, dels ingår Mittmedia i en större struktur, via samarbetsbolaget Mkt Media, som ägs tillsammans med Stampengruppen.

Mittmedia blir nu en riktigt stor dagstidningsaktör, med 17 tidningar och en omsättning på över 1,5 miljard. I koncernen ingår sedan tidigare bland annat Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Sundsvalls Tidning, Dagbladet, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Östersunds-Posten och Länstidningen Östersund.

Regional får tidningsgruppen en extremt stark ställning, Utöver Dala-Demokraten finns det inte särskilt många uppstickare i den här delen av Sverige. Det är en direkt effekt av det regionala monopolskapande som försäljningen av Centertidningar – och den påföljande styckningen av koncernen – för två år sedan ledde till.

Strukturerna har förstärkts och blivit tydligare. Men knappast mångfalden.

Läs också:
25/9 Dalarnas Tidningar ett hett köpeobjekt