Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PRISFEST En konstnyhet, en debattbok och ett nytt sätt att bedriva utrikesbevakning . Det är de nomineringar som jag tror kommer att vinna Stora journalistpriset, som delas ut i kväll. Och så tror jag, precis som i fjol, på en SVT-veteran…

Jag
levererade mitt tips på vinnare redan för drygt tre veckor sedan, när
nomineringarna presenterades, och ser ingen anledning att ändra på det.
Alltså:

Årets avslöjande:
Christian Holmén/Micke Ölander/Leo Lagercrantz, Expressen: Brillo-boxarna
Favorit redan tidigare och sedan bekräftelsen på sanningshalten i deras avslöjande kom i helgen har deras aktier förstärkts ytterligare. Uppdrag Gransknings Fallet Louise var ett oerhört starkt socialt reportage, som också fått förnyad aktualitet i veckan med beskedet om att en tjänsteman ska åtalas för tjänstefel, men här var stora delar av fallet omskrivet och känt redan tidigare, vilket talar till deras nackdel. Uppdrag gransknings andra nominering, om de misstänkta JAS-mutorna, kan skrälla och vinna. Men i så fall beror det nog mest på att juryn fortfarande har dåligt samvete för att de inte gav Laurin & co pris för Egypten-avslöjandet 2004…

Årets berättare:
Isabella Lövin, frilans: Tyst hav
Ett år då klimatfrågor stått i fokus för medierna är det logiskt att miljöjournalisten Lövins starka reportage- och debattbok om jakten på den sista matfisken belönas. Det vore också en bra markering om att mycket av den bästa journalistiken i dag kommer i bokform. Konkurrensen på nomineringslistan känns inte mördande.

Årets förnyare:

Aftonbladet.se: artikelserie, bloggar och chattar från Irak, Världen Direkt
En värdig vinnare i denna konstiga kategori, där juryn hittills inte lyckats bestämma sig om det är kommersiellt, tekniskt eller journalistiskt nytänkande som ska belönas. Här finns alla de ingredienserna, där Aftonbladet agerade globalt och interaktivt i ett nytt sätt att bevaka Irakkrisen. Vann tidigare i höst pris i tävlingen Årets dagstidning och borde sopa banan med konkurrenterna här. Västerbotten-Kurirens breda satsning på bloggar, bland såväl politiker som vanligt folk, är mycket sympatisk, men knappast någon revolution (vi gjorde snudd på samma sak med debattsajten Dagens Debatt redan år 2000…). Och Erik Fichtelius mastodontprojekt med Göran Persson är visserligen nyskapande på flera sätt – från upplägget med de hemliga intervjuerna till presentationen på nätet, med skickligt paketerad webb-tv – men det vore onekligen märkligt att belöna ett projekt som tvingade huvudpersonen att lämna sin roll som politisk kommentator.

Det sista priset,
där det inte finns några förhandsnominerade, är Lukas Bonniers Stora journalistpris. Ifjol gissade jag där på att någon av SVT-veteranerna Sverker Olofsson eller Lars Adaktusson skulle få priset. Istället blev det Cecilia Hagen, för lång och trogen Bonnier-tjänst. I år upprepar jag mitt fjolårstips, med Sverker som förstaval, men kryssar med redaktörsdoldisen Sven Vrang (Aktuellt/Agenda/Adaktusson) ifall juryn vill lyfta fram någon bakom-kulisserna doldis och DN:s ledarsidesveteran Barbro Hedvall. En skrälloutsider vore Sakari Pitkänen, global chefredaktör för Metro och den som byggt upp tidningen till Sveriges största tidning. Det vore en intressant och värdig pristagare, men också rejält provocerande i många kretsar.

Men Lucke-priset styrs lite av slumpgenerator och okända faktorer, så man vet aldrig vem som får det. En sak är i varje fall säker: det blir inte Trond Sefastsson.

Vinnarna blir klara i kväll vid 19-tiden. Alla nomineringar och listor över tidigare vinnare finns här.

Läs också:

30/10 Jodå, Fichtelius kan få pris för Persson
30/10 Vågar juryn nominera Persson-dokumentären?
30/11 2006 Den gamla skolan tog hem prise