Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

VINNARE Ett rätt och två fel – och fel gissning när det gäller det svårtippade hederspriset till Lukas Bonniers minne. Så blev mitt tipsfacit när Stora Journalistpriset i kväll delades ut i Stockholm.

Tidigare i dag skrev jag vilka jag trodde skulle vinna. Här är den korrekta vinnarlistan:

I kategorin Årets Avslöjande vann Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, Sveriges Television, för dokumentärserien ”JAS – de hemliga avtalen” med motiveringen ”För en uppfinningsrik och enträgen granskning som avslöjade det smutsiga spelet bakom vapenexporten”.

Det var som fan”, var vinnarnas spontana kommentar: de trodde själva
inte på vinst. Och inte jag heller. Deras reportage om vapenexporten
och det skumma spelet kring den var oerhört välgjort och intressant och
med stor tyngd, men jag trodde att det raka, överraskande avslöjandet
om Brilloboxarna skulle ta hem det, även om det möjligen är mer
lättviktigt.

Årets Berättare blev Isabella Lövin, frilansjournalist. ”För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris.” Som jag tippat och till stort jubel i salongen. ”Ett kafkaartat rotande i fiskepolitiken” kallade hon det själv – och beskrev processen som att sitta på en bomb som ingen lyckats få ut tidigare.

I klassen Årets förnyare vann – väldigt oväntat – Erik Fichtelius, Sveriges Television, för dokumentären ”Ordförande Persson”. ”För
att ha förnyat metoden att porträttera en politisk makthavare, och med
tv, webb och bok givit svenska folket unika insikter om vad ordförande
Persson tyckte och tänkte – egentligen.”

Fichtelius konstaterade efter, på frågorna om den omstridda dokumentären, att ”när jag står här i dag, då känner jag att jag gjorde rätt”.

Och visst: framför allt boken, med dess kontinuitet och dess skickliga intervjuande, är ett journalistiskt praktverk. Men förnyare? Njae, Inte i den konkurrensen.

Lukas Bonniers stora journalistpris gick till tv-veteranen Bo ”Lägg ut” Holmström för att han ” i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, med egen röst och tillbakalutad skärpa.” Till stående ovationer tog han emot priset. Ett populärt val, trots att han själv konstaterade att han passerat ”bäst före datum för länge sedan”. Och han har inga planer på att sluta, snart 69 år gammal: ”Jag har precis skrivit på ett nytt treårskontrakt. Fan vad trist att sitta hemma!”

Alla tidigare vinnare hittar du här.


Läs tidigare inlägg om Stora Journalistpriset:

22/11 Om journalistiken ska förnyas måste publiken få vara med

22/11 Och vinnarna blir…

30/10 Jodå, Fichtelius kan få pris för Persson
30/10 Vågar juryn nominera Persson-dokumentären?
30/11 2006 Den gamla skolan tog hem prisen