Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NOMINERING I dag, vid lunchtid, avslöjas vilka som nominerats till Stora Journalistpriset 2007. Och nomineringskommittén har haft en del knepiga frågor att ta ställning till.

(uppdaterad)

Risktagning brukar inte vara journalistpriskommitténs starka sida: det som nomineras brukar oftast vara rekorderliga avslöjanden enligt klassisk grävmodell, känslostarkt berättande i traditionella medier och så några ”förnyare” som tillåts sticka av en aning, kommersiellt eller genremässigt. De stora medieföretagen ligger alltid bäst till, men viss rättvisefaktor tillkommer för att hitta rätt mix av medietyper, stad/landsort etc.

Det här året lär kommittén dock inte kunnat undvika en del känsliga diskussioner.

En sådan: ska Erik Fichtelius nomineras (som en av Årets berättare) för sitt mastodontprojekt med Göran Persson? Å ena sidan var det en monumental journalistisk insats, med tanke på projektets omfattning och dess genomslag, å den andra har hela projektet – sedan det avslöjades av tidningen Resumé – utsatts för hård kritik, för att Figge satt på två viktiga stolar på samma gång. Mitt tips: han nomineras.

En annan: kommer avslöjandet om Trond Sefastsson att finnas med bland Årets avslöjanden? Uppmärksamheten kring ”Trondgate” har varit enorm, men samtidigt finns det väldigt många ouppklarade detaljer kring hur avslöjandet gått till. Vilken roll spelade dömde kommissarien Olle Liljegren? Vilka pengar krävde Liljegren och journalisten Dick Sundevall för att släppa sitt material? Och: vad är Sefastsson egentligen skyldig till? Mitt tips: Sundevall nomineras inte.

En tredje: ska Niklas Svensson, en av få journalister som fällts i domstol det senaste året (för sin inblandning i dataintrångsskandalen i valrörelsen), vinna en nominering? Hans Politikerbloggen är egentligen given i kategorin Årets förnyare, men samtidigt är allt kring Svensson inte riktigt rumsrent. Mitt tips: han nomineras trots det.

Frågan om Svensson tangerar också en annan: ska det bli lika mycket traditionella medier som vanligt, eller ska det smyga in sig några digitala medier – och kanske, hemska tanke för vissa murvlar, rentav en bloggare? Det saknas ju inte kandidater: Magnus Ljungkvist (Boreliusaffären), Friktion (Litttorinaffären) eller varför inte en av de största förnyarna på den svenska mediemarknaden de senaste åren, Knuff-skaparen Johan Larsson? Mitt tips: utöver Politikerbloggen blir det lika icke-digital som vanligt.

Historiskt sett har det inte precis varit webbvinnare i överflöd. När det fanns en särskild webbkategori fick vi ett gäng prisvinnare: E24 (den första versionen), Aftonbladet.se, Familjenätet och 24timmar.se (!) har vunnit varsin gång – och nättidningen Blixt (minns ni den?) har fått ett hedersomnämnande. Men sedan webbkategorin lades ned är det webbmörker, frånsett ett par enstaka nomineringar.

Här är hela listan över tidigare vinnare. Vid lunchtid i dag får vi veta vilka som kan vinna i år.

Läs också:
30/11 2006 Den gamla skolan tog hem prisen