Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NOMINERINGAR Sefastsson-affären nominerades inte; inte heller Politikerbloggen. Men Erik Fichtelius har, som väntat, chans att vinna Stora Journalistpriset för sin dokumentär och intervjubok om ”Ordförande Persson”.

Jag spekulerade i morse om tänkbara tankegångar hos juryn inför nomineringarna till Stora Journalistpriset 2007 (läs här). Nu är nomineringarna klara (läs på prissajten) och när det gäller de digitala avtrycken kan man väl säga att det blev lite, lite bättre än vanligt, men verkligen inget stort avsteg från de tunga, traditionella medierna. Men två sajter nämns i varje fall: aftonbladet.se (som nomineras för sin Världen Direkt-satsning, som tidigare i år vann pris i Medievärldens tidningstävling) och vk.se. Några renodlade bloggare var det dock inte tal om; inte ens Politikerbloggen.

Erik Fichtelius blev inte nominerad som årets berättare, vilket jag gissat, utan som årets förnyare. Och visst på något sätt var det väl nyskapande att spela in en hemlig intervjuserie med statsministern samtidigt som han satt som inrikespolitisk kommentator i SVT…

Att ett av höstens mest uppmärksammade avslöjanden – Sefastsson-affären – inte nominerades, kan möjligen bero på att det just nu råder öppet krig mellan Sefastsson-avslöjarna Sundevall/Liljegren och Bonnier/TV4. Det hade nog blivit väldigt ansträngda miner kring pristagarborden annars.

Här är alla nomineringar. Mitt tips på vinnare i fetstil:

Årets avslöjande:
* Christian Holmén/Micke Ölander/Leo Lagercrantz, Expressen: Brillo-boxarna
* Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin, SVT: JAS – de hemliga avtalen
* Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson, SVT: Historien om Louise

Årets berättare:
* Isabella Lövin, frilans: Om människan och havet
* Stina Jofs, Vi: Vändpunkten
* Martin Persson, TV4: I en annan del av Köping

Årets förnyare:

* Aftonbladet.se: artikelserie, bloggar och chattar från Irak, Världen Direkt
* Ingvar Näslund, vk.se: Kommunpolitiker bloggar
* Erik Fichtelius, SVT: Ordförande Persson