Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

FINANSIERING Microsoft-affären, där it-jätten köpte 1,6 procent av Facebook för 1,5 miljarder, var bara början. Ytterligare tre miljarder i förstärkt finansiering väntas nu in i Facebook, enligt amerikanska medier.

Gårdagens affär kring Facebook fick extremt mycket uppmärksamhet, trots att det var så liten del av bolaget som såldes: 1,6 procent. Det beror naturligtvis på två saker: dels att det inte var vem som helst som köpte (det finns många Microsoft-hatare där ute, som knappast lär ”poka” Bill Gates med någon vänlig virtuell hälsning, utan snarare ser aktieköpet och den tilltagande kommersialiseringen som en utförsäljning av Facebooks själ), dels att marknaden i och med köpet fick en åtminstone hypotetisk värdering på företaget, som överskred alla tidigare beräkningar.

Men det riktigt
intressanta är om Microsofts värdering inte var en engångshändelse (det fanns ju starka skäl för Microsoft att betala en extra premie, eftersom de inte hade råd att hamna utanför ytterligare en viktig webballians, i stil med AOL/Google, Yahoo/Ebay och Google/Myspace), utan om fler företag är beredda att betala lika mycket.

Och så kan det vara, enligt Wall Street Journal. De skriver i dag om att Facebook för samtal med flera tänkbara investerare för att få in ytterligare 1,7 miljarder kronor. Forbes skriver att det rör sig om två olika hedgefonder och att det totalt handlar om ännu mer pengar: drygt 3,2 miljarder kronor. Pengarna behövs både för att anställa mer personal (International Herald Tribune skriver i dag om en möjlig fördubbling av antalet anställda till 700 inom bara ett år) och för att vidareutveckla sajten, inte minst på mobila plattformar.

Om totalvärderingen på 100 miljarder för bolaget förstärks, via fler affärer à la Microsoft-dealen, innebär det att grundaren Mark Zuckerbergs andel i bolaget är värd nästan 20 miljarder kronor. Men han är inte ensam om en bra värdestegring. Riskkapitalbolaget Accel, som köpte in sig i bolaget 2005, har sett sin investering stiga från 80 miljoner kronor till en nuvarande möjlig värdering på drygt 10 miljarder. Bland storägarna finns också Peter Thiel, från Pay-Pal, Greylock Partners och Meritech; alla med kraftigt uppskrivna innehav.

Läs också:
25/10 Då vet vi: Facebook är värt 100 miljarder