Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

MEDIEDEBATT Två ord i rubriken till en ledarartikel har fått chefredaktören för universitetstidningen The Rocky Mountain Collegian att bli USA:s mest omskrivne journalist just nu. Inte konstigt, kanske, med tanke på att det ena var ”Fuck” och det andra ”Bush”.

Annonsbojkott, krav på hans avgång – och en intensiv mediestorm. J David McSwane, redaktör för collegetidningen Rocky Mountain Collegian på Colorado State University, har haft en intensiv vecka.

Det hela började med en incident i förra veckan vid ett möte med förre presidentkandidaten John Kerry i Florida, då polisen använde bedövningsvapen, så kallade taser guns, mot en ung journaliststudent som anklagades för att störa mötet.

När Rocky Mountain Collegian
skulle kommentera händelsen i sitt nummer i fredags gjorde de det med rubriken: ”Taser This…Fuck Bush!” Enligt McSwane var det ett sätt att protestera mot vad de såg som ett intrång i yttrandefriheten. Men istället bröt naturligtvis helvetet lös.

Ett 20-tal annonsörer ringde omedelbart och drog in all annonsering. Demonstranter samlades på universitetsområdet: en del till försvar för McSwane, en del mot. Kraven på hans avgång haglade också från alla håll, bland annat i namninsamlingar till universitetet. Han kallades också till universitetets kommunikationsstyrelse för att förklara sig.

I går kom nästa nummer
av tidningen ut (se omslag här intill): naturligtvis med allt fokus på konflikten. McSwane vägrar att be om ursäkt för publiceringen. Han konstaterar att tidningen inte ville orsaka någon skada, utan bara betona vikten av att försvara yttrandefriheten. Och påpekar att om han sparkas blir han den första redaktören för The Collegian på 116 år som inte får behålla jobbet.