Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TILL SALU Familjerna bakom Bengtssons Tidnings AB vill sälja sin dagstidningsgrupp Dalarnas Tidningar – redan i höst. Därmed lär mångfalden på dagspressmarknaden minska ytterligare.

Det senaste decenniet har affärstempot i svensk dagspress skruvats upp ordentligt, med den ena stora strukturaffären efter den andra. Bara i år har två stora affärer genomförts: framför allt den stora affären i Stampen-sfären i våras, då korsägandet i landsortspressen bröts upp och två nya stora koncerner bildades, men också Norrköpings Tidningarnas övertagande av Norrbottens-Kuriren, där NT nu kontrollerar båda tidningarna i Luleå.

Trenden är tydlig mot färre, men starkare tidningsägare, med i många fall regionala monopol på dagstidningsområdet.

En av de sista fristående tidningsägarna är Bengtssons Tidnings AB, ägare av Dalarnas Tidningar, som bildades 1987 efter en sammanslagning av en rad lokaltidningar i länet. Bolaget ägs av familjen Bengtsson, som i 75 år varit den dominerande lokala ägaren. I dag meddelade Lennart och Sten Bengtsson dock att de vill sälja ut bolaget och att de sonderar marknaden efter nya ägare som kan ta över redan i höst.

I samband med Stampen-affären i våras sålde Dalarnas Tidningar sina poster i Nerikes Allehanda och Hallandsposten, vilket gör det lättare att avyttra bolaget. Det ingår som samarbetspartner till Stampen-tidningarna, via utvecklingsbolaget Mkt Media, men är i övrigt fristående.

Att hitta potentiella köpare borde inte vara särskilt svårt. Till skillnad från den blödande konkurrenten Dala-Demokraten, som går med förlust trots presstöd och som tappar kraftigt i upplaga, är Dalarnas Tidningar ett välmående bolag. Förra året uppvisade DT en nettomarginal på 14 procent, vilket är över branschgenomsnittet och dess tidningar tappade endast marginellt i upplaga. Sett till upplagan är DT landets nionde största dagstidning, om man räknar
den gemensamma upplagan (64 800 ex) för koncernens olika titlar: Falu
Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning
och Mora Tidning. Koncernen har 245 anställda och omsatte i fjol 287
miljoner kronor, med ett resultat på 40 mkr. Sajten
dalarnastidningar.se har drygt 70 000 besökare per vecka.

Vem kan då tänkas köpa? I första hand de som har regionala skäl att göra det – och knappast storägare på riksplanet som Bonnier eller Schibsted. Den mest naturliga lösningen är Mittmedia, som även de ingår i Stampen/Mkt media-nätverket och som i dag är den klart största tidningsägaren i södra Norrland.

Ett annat alternativ är Norrköpings Tidningar, möjligen i samarbete med Gota Media, som är kapitalstarkt och med ambitioner att skapa fler regionala enklaver. Den tredje tänkbara regionala aktören är familjen Anders NWT, med gott om pengar på banken efter försäljning av ägarandelen i Blocket. Prislappen bedöms ligga mellan 300 och 400 miljoner kronor