Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SPARCHOCK Både medarbetarna på Danmarks Radio och publiken får betala ett högt pris för den gigantiska felkalkyleringen av skrytbygget utanför Köpenhamn. Men den ekonomiska krisen leder också till tydliga definitioner av prioriteringarna inom public service.

Man kan jämföra de nedskärningar som nu sker under dramatiska former inom dansk public service med de beslut som inom kort ska tas gällande Sveriges Radio. I Danmark ska mellan 275 och 300 tjänster bort, men det skärs också hårt i programbudgeten. Sportredaktionen förlorar en tredjedel av sin budget, vilket innebär att DR tvingas avstå från tunga sportevenemang som OS 2008 och 2012, Tour de France och fotbolls-VM 2010. Nöjesredaktionen tappar 23 procent av sin budget och tvingas bland annat lägga ner en stor planerad lördagssatsning. (Läs mer hos Politiken och hos DR)

Stora, drastiska hugg, som märks omedelbart, alltså. Dettas jämfört med den plan som nu förtydligats för Sveriges Radio (läs mer hos Resumé), där det snarare är kraftig osthyvel som gäller. 110 personer ska bort från radioproduktionen, 8 från utsändningen, 19 från administration/teknik, 2 från kommunikationsavdelningen och 1 från Berwaldhallen (de 133 musikerna där blir 132 man kan förstås inte låta bli att undra vem det är som anses överflödig. Tvärflöjtisten? Pukan?).

Skälen bakom de båda bolagens nedskärningar är i grunden desamma: misskötsel av ekonomin, där man levt över sina resurser, haft dåligt styrning – och förgäves hoppats på att politikerna skulle sträcka ut en hjälpande hand.

DR-krisen är naturligtvis djupare i nuläget: där kommer både publik och anställda att drabbas hårdare direkt. Men frågan är om inte DR:s möjligheter att återhämta sig på lite sikt är bättre. Nedskärningen är akut och brutal, men företaget kan sedan snabbare anpassa sig till det nya läget. Vilket bland annat innebär en insikt om att t ex stora sportevenemangen inte längre är något som givet hör public service till.

På SR är det snarare än långsam kvävning, där missämjan och frustrationen ökar, så att hela företaget riskerar fortsätta neråt i en negativ spiral. Någon tydlig väg framåt syns inte i den allmänna dystopin.

På DR vet man i varje fall vad som gäller. Det blir inget mer OS i dansk public service. Men de har åtminstone ett väldigt fint hus att starta om i.