Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

UPPLAGERAS Kvällstidningarnas upplagesiffror är just nu ingen rolig läsning för ägarna. Och den som vill leka domedagsprofet kan börja räkna ner mot slutet.

När The Economist i höstas publicerade sin domedagsanalys ”Who Killed the Newspaper” var prognosen (med en viss glimt i ögat) att den sista dagstidningen på papper i USA skulle tryckas på hösten 2044 – om man extrapolerar den just nu ganska brant sjunkande kurvan över upplageutvecklingen ner mot noll. När medieprofessorn Karl-Erik Gustafsson gjorde motsvarande experiment för den svenska dagspressen landade han betydligt längre fram, närmare bestämt på våren 2081.

Men för de svenska kvällstidningarna kan det gå snabbare. I dag kom siffror för Expressens upplaga januari och februari 2007 – och som väntat var de lika dystra som för Aftonbladet. Eller faktiskt: ännu litet värre. I januari sjönk upplagan per utgivningsdag för Expressen/GT/Kvällsposten till 318 500 ex, vilket är den sämsta upplagesiffran på fem år och en minskning med 21 100 ex eller 6,3 procent jämfört med januari 2006. I februari var minskningen 4,9 procent, till 321 200 ex. (Läs mer hos TS)

Detta ska ses i perspektivet av att kvällspressen redan tappat kraftigt de senaste åren. I fjol tappade
Aftonbladet tre procent av sin upplaga och Expressen/GT/KvP 4,1
procent. Men nu accelererar alltså raset.

Om man leker med tanken att minskningen fortsätter i samma takt som den gjorde i januari skulle Aftonbladets upplaga vara nere runt 300 000 ex år 2013, under 200 000 ex år 2020 och under 100 000 år 2033. Expressen skulle halka under 200 000 redan år 2015 och under 100 000 tio år senare, år 2025. Det tar sedan många decennier innan den når noll, men ni förstår nog poängen.

Hur allvarligt krisläget är kräver dock en något mer avancerad analys, som inbegriper den mycket snabba tillväxten för kvällstidningarna som mediehus – med tv, webb och mobilt som allt starkare plattformar. Lönsamhetsmässigt är det fortfarande goda tider och goda prognoser. Men pappersupplagans nedgång får inte gå så mycket snabbare än den gör just nu utan att det börjar slå hårt mot resultatet.

Läs också:
21/3 Aftonbladet sjönk under kritisk gräns