En förlegad syn på medborgarjournalistik

MOTSTÅND Så fort branschföreträdare ska diskutera bloggosfär och medborgarjournalistik görs det till en skråfråga, med ”amatörerna” som hot mot ”proffsen”. Jag är övertygad om att det i själva verket är tvärtom.

För ett par veckor sedan rasade den senaste debatten mellan yrkesjournalister och bloggosfär. Efter helgens Guldspade-utdelning, där Expressen fick pris för ett avslöjande som redan låg ute i bloggosfären, tog det fart igen.

I dag skriver Journalistförbundets styrelseledamot Pnina Yavari-Molin ett debattinlägg i Journalisten om ”farorna med medborgarjournalistiken”.

Så här skriver Yavari-Molin bland annat:

”När idén presenteras på redaktionerna talas
det om läsarmedverkan, att komma närmare användarna och knyta dem till
tidningen/mediehuset. Men det
handlar självklart om helt and­ra saker: drömmen att kunna producera
material utan att behöva anlita dyra och kritiska journalister lockar
många utgivare. Som journalist
och facklig representant finns det många skäl att oroas över
utvecklingen. Tanken att journalistjobb försvinner till förmån för
gratismaterial är självklart mycket bekymmersam.”

En klassisk defensiv hållning: kom inte och ta våra jobb. Den kan jämföras med det Yrsa Stenius brukar skriva om i Aftonbladet: att bloggandet sig kan leda till mindre kvalificerad journalistik.

Men det finns väldigt få belägg för att det här skråtänkandet stämmer. För det första handlar läsarmedverkan i de flesta fall inte om att spara pengar. Det är knappast så att medieföretagen kan plocka in folk från gatan för att göra samma jobb som de anställda journalisterna. Ja, Metro försökte med någon sådan modell, men insågs snabbt att den var hopplös.

Läsarmedverkan i olika former – från bloggflöde till användargenerat material – är komplement, inte konkurrens. Det kräver redaktörskap, engagemang och journalistisk idérikedom. Eller för att citera Rachel Sterne (News Assignment): ”How does a blog become journalism? By getting organized”.Redaktörshanden försvinner inte, den får bara nya arbetsområden.

Att enbart se på användargenerat material och bloggar som gratismaterial är att blunda för den stora möjlighet som finns i det här materialet. De medieföretag som blir bäst på att släppa in sin publik blir också bäst på att bygga engagemang hos läsarna, tittarna och lyssnarna. Vilket lägger grunden för en mer långvarig och djupare relation, som stärker mediernas särart. Respekt för publiken belönas, av publiken. Med den av Yavari-Molin så omhuldade trovärdigheten. Det är bra även för journalistiken. Den seriösa, kritiska, professionella journalistiken.Att inte släppa in publiken ökar bara klyftorna, vilket är av ondo för båda parter.

Och dessutom kan det vara rätt nyttigt att inse att journalisterna faktiskt inte är de enda som klarar av att bedriva relevant journalistik. Det kan även medborgarna emellanåt prestera.(Läs till exempel Terry McDermotts artikel ”Blogs can top the presses” i Los Angeles Times.)

Visa kommentarer (92 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Är du rädd för att köra Flash, så kan du alltid använda en Linux LiveCD, som Knoppix, som är gratis och inte påverkar eller gör några ändringar i din dator.

  Lär mer bl.a här och ladda ned gratis:
  http://www.dedoimedo.com/computers/knoppix-adriane.html
  http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html

 • Anonym

  ”Trading” av den typ dagens aktiehandel,råvarumarknad,eller vilken annan form av klipp-ekonomi man kan tänka sig,baseras på.kan inte tillåtas fortgå så som den utformad i dagens läge.Lika lite som socialism är svaret på hur man bygger en anvarstagande samhällsgemenskap,lika lite är denna form av (TOTALT URSPÅRAD !)kapitalism svaret på hur en modern värld ska få sina finansiella system att fungera.-Klippekonomin SKAPAR ingenting !.Några killar i alldeles för dyra sidenslipsar,och som i andra sammanhang skulle ha kallats ”nollor”,”töntar”,och ”losers”,drar nu nytta av vad det skattefinansierade samhället har kostat på dem,i form av en gratis utbildning på ”Handels”.Som tack för studieslanten motarbetar och undergräver de nu,-iofs indirekt,men ändå,-de/n nationella och internationella statsfinans/er som tidigare var deras sponsor.-Å så länge ingen beslutsfattare ändrar lagar och tankemönster,så är de tekniskt sett ”oskyldiga”.-Hursomhelst,där sitter de vid sina Mac:ar och och klickar än hit,än dit.Köper och säljer,totalt skrupelfria beträffande vilka konsekvenser det får.-Skulle de ändå förlora 35 miljoner i dag,ja,då är det bara att ringa runt lite,få några insidertips,och sedan kamma hem 50 mille i morgon istället…-Inget NYTT tillkommer !….Inget EGENTLIGT äkta  mervärde uppstår nånstans längs vägen !…Å dessutom: I den nya värld de håller på att skapa,HELT UTAN ÄKTA TILLVÄXT  Ö-HUVUDTAGET,bereds allt färre arbetstillfällen,med påföljd att den positiva produktion-konsumtion-produktions-spiral som är basen för alla välfärdssystem,går i putten.-När världens alla regeringar fullständigt så tappar kontrollen över det kaos,raseri,och vanmakt som uppstår när ALLA blivit arbetslösa och panka,och ingen statsbudget finns ens för att avlöna polis och soldater,..jaa,…Då är det dags att skriva ”The end” för vår västliga välfärdscivilisation,och söka sig tillbaka till primitiva former av jakt och fiske för personligt bruk.-Precis så som det började förra gången för sisådär hundratusen år sen..   ”..MEN DET VAR DET VÄL VÄRT ?!! ”…eller ?..

 • Anonym

  Pensionssystems vidlyftiga löften om årlig värdeökning, på sätt och vis en parallell till reglerad ekonomi, är inte anpassade till marknadens kontinuerliga förändringar. Därför finns inte resurser när folk ska ha ut pengar; det kraschar. Hållbara system vinner på sikt.

  G-20-länderna är de som ökat skulderna mest sedan finanskraschen 2008, medan länder i bl a Sydamerika, Afrika mm gått bra senaste år och dramatiskt minskat sina skuldkvoter (vilket även Sverige har såklart). De länder som mest ökat skuldkvoterna torde vara euroländer. Eurovalutan är s a s oberoende autonom finanspolitik för de länder valutan gäller. Det är en felkonstriktion som kommer att förvärra problemet tills dess euroområdet antar ETT finansdepartement och avskaffar regeringars frihet att bestämma budget, alternativt att euron skrotas.

  Briserar Kinas bubbla samtidigt med Europa lär världsekonomin få en rejäl tsunami och det farligaste är nog då om politiker söker möta det med mera regleringar, t ex internationella skatter eller valutapolitiska instrument som försämrar marknaden och likt euron kräver toppstyrning som minskar länders autonomi (i praktiken deras demokrati).

 • Anonym

  Jag tänkte samma sak. Det verkar som om han ville göra reklam och namn om sig själv och det gjorde han.

 • Anonym

  Vi får snart nästa större 100 000-åriga istid. Så snart som inom några 1000 år börjar den bita till och vad passar då bättre än att återgå till jägarliv…

 • Anonym

  Risken är väl den att han i grunden har rätt. Istället för att man låter ett litet land som Grekland gå i konkurs och sedan hjälper de som man kan, så riskerar man hela det finansiella systemet genom att tvinga in stater och privata aktörer med lån. Jag undrar om detta verkligen är rätt väg att gå. Nu kommer man kanske till en punkt där stater som egentligen (läs bl.a. Tyskland) kan få stora ekonomiska problem fast länderna egentligen återhämtar sig väl. Detta inte bara i form av ekominska problem men även problem i form av politisk oenighet och minskat förtroende.

 • Anonym

  Läs Telegraph-artikeln innan ni kommenterar. Det handlar inte om en finansbluff utan om en politisk bluff.

  Mycket tyder på att den här ”nyheten” har planerats och planterats inifrån BBC som en politisk teater för att ”visa hur kapitalister tänker med deras egna ord”. Killen är en skådespelare, inte någon spekulant och den ansvarige på BBC är en politisk aktivist, inte en journalist.

 • Anonym

  Det riktigt otäcka är att parallellerna till Breivik är påträngande tydliga.

 • Anonym

  Värdet av en vara, tjänst, etc är vad någon vill betala för den. Ett hus är i reala termer en bostad men är i ekonomiska termer värt noll i inlandet och miljoner i Stockholm.

 • Anonym

  ????

 • Anonym

  Han har helt rätt. Den som köpte t.wx. boliden aktier för 16 kr har kunnat sälja dem för nästan 160 kr.
  Inte för att Boliden  som företag förändrats utan för reagerat utifrån rädslan. 

 • http://pulse.yahoo.com/_6VOYK6DRNGO6J7AYCSFCOXSTXA Wais

  Excuse you???

 • Anonym

  Allt han säger om att tjäna pengar på nedgångar är sant. Allt han säger om att skydda sitt kapital är sant. En aktie som kostat 160 förra veckan kan sjunka till 3 kr. Den kommer förmodligen aldrig upp till 160 igen, kanske. Men om den släpar sig up till 7 kr och du köpte den nyss för 3kr har du dubblat din förmögenhet. Är det däremot ditt pensionssparande, som sossarna sett till att det skall ligga i aktier, och du går i pension nu, då är det inte så roligt. USA sa nej till att lägga pensionssparet i aktier, eftersom resultat helt beror på när du går i pension, dvs lotteri. Tröttsamma rådgivare säger kör med stor risk när du är 40 och lås mer till ränta när du är 55 år. Sålunda tar du då kanske och låser din bottensjunkna aktie vid 55 och vips så tappar du den kommande uppgången. Lyssna på de andra, men framför allt- tänk själv.

 • Anonym

  Det är en medlem av Yes men. De har infiltrerat BBC ett par gånger tidigare. http://www.imdb.com/title/tt1352852/

 • Anonym

  Detta bevisar bara en sak: Hur enfaldiga, dumma politiker föredrar politiskt BS framför ansvarstagande lagstiftningsarbete.

  De stora finansinstituten don’t care about BS – endast lagstiftning kan stoppa deras oetiska framfart.

 • Anonym

  Underbart =) Hoppsan! En kille råkar säga sanningen i BBC prime time!

  Smutskastningskampanjen lät inte vänta på sig http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8792829/BBC-financial-expert-Alessio-Rastani-Im-an-attention-seeker-not-a-trader.html#disqus_thread
  men om man läser vilka kommentarer som får högst ranking till telegraph artikeln
  så är det tydligt att folket är smartare och mer upplysta än vad den
  förtryckande och mediapropagerande makteliten hoppas och tror.

 • Christian H

  Glöm inte denna – http://www.forbes.com/sites/emilylambert/2011/09/27/trader-or-prankster-we-called-alessio-rastani-and-asked/

 • Anonym

  Vadå ”löste ärendet”?
  Han är en privat handlare, precis som han sagt, vad är det som är så konstigt med det. Att han inte jobbar för de stora bankerna gör att han kan ta ut svängarna och säga det vi alla VET.
  Priset på guld ökar då det är en ”valuta” som är inflationssäkrad, aktier rasar då en ekonomisk orkan närmar sig.

  Centralbanker styr inte ekonomin. Banker styr världen genom nya krediter

 • Hilfe!

  Och – om alla tror på honom och säljer, så får vi en 30-tals-depression. Han kämpar på för att uppfylla sin egen önskedröm om en superrecession med andra ord. Och det var just förtroendekris och bankruns som skapade den stora depressionen.

 • http://cornucopia.cornubot.se/ Cornucopia?

  Nej, Alessi är ingen bluff. Däremot pågår en smutkastningskampanj mot honom från media för det han sade. 

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/skjut-budbararen.html

  Han tradar i egen bok och föreläser om om trading, såväl i London som i Hong-Kong.

 • Anonym

  Det är riktigt – skjut budbäraren! Lyssna inte ens på hans budskap, gå på  honom personligen i bästa Murdocstil. Korsfäst killen som slängde månglarna ur templet och predikade om kameler och nålsögon. Dagens budskap är att det avreglerade kapitalistiska systemet á la Milton Friedman går mot en
  härdsmälta. Likt den japanska tsunamin. Under tiden gäller för var och en för sig att sko sig så länge tygen håller i ett allas krig mot alla.

  Ursäkta alla börsmäklare och penningplacerare som nu öser sin vrede i dessa spalter: inget modernt välfärdssystem överlever en kaotisk kasinoekonomi med oreglerad handel och obegränsad kredit.
  Basen måste alltid vara reell produktion och sparande – därefter kan ALLA vara med och konsumera överskottet. Anledningen att BBC nu ger röst åt denne ”charlatan” är att västliga medier slutat lyssna på folk med några som helst ekonomiska perspektiv utöver vad som lärs ut på Handels.

 • Anonym

  Inget modernt välfärdssystem överlever en plundrarekonomi med mångåriga underskott i statsbudgeten.

  Visst är det reell produktion och sparande som är grunden för all ekonomi men också att pengarna används väl av de som är satta att FÖRVALTA och fördela skattemedlen.

 • Anonym

  Alessi kanske står i maskopi med Stefan Fölster:  ”En lång och djup kris väntar”

 • Anonym

  Smutskastningskampanjen mot Alessio Rastani visar hur stort föraktet är från media, politiker & makthavare när någon säger det som det är.

  Ni på Svenska Dagbladet borde belysa det han säger istället för honom och hans egenskaper. Men det är klart, ni vill väl inte skapa panik…

 • http://twitter.com/kederstedt Daniel Kederstedt

  Det jag menade var att de fick tag på honom. Borde kanske skrivit det istället för löste ärendet.

 • http://www.facebook.com/PhatDog Sidney Holm-Siborutorop

  Jag tycker han är lite väl optimistisk när det gäller Amerikanska statspapper. När/om Europa kraschar dras USA med i fallet och då är en statsobligation inte mycket mer värd än pappret den är tryckt på.

 • http://nebbiolo71.wordpress.com Nebbiolo71

  Du har hela bevisbördan då statistiken tydligt visar att människan är oförmögen till ekonomisk tillväxt utan att detta också innebär en ökning i förbrukningen av ändliga resurser. Denna takt ligger dock något lägre än den ekonomiska (dvs någon procentenhet lägre i årlig ökning) pga effektivitetsförbättringar. Att tekniken skulle hänga med ökningen är dock inte ekonomiskt möjligt. Se själv hur många miljarder kronor som lagts på att effektivisera bilarna men ändå ökar den globala förbrukningen. Hur mkt forskningsmiljarder tror du skulle behövas för att den totala förbrukningen skulle minska?

 • Anonym

  Dom falska derivaten som bankerna har satt världen i genom ett avancerat pyramidspel är 100 gånger dom fysiska tillgångarna som finns och 90% av dessa är ren bluff för att göra staterna till lydmakter under världsbankerna.
  Detta är i sin tur gjort för att avveckla medelklassen genom att helt enkelt råna dom och skapa en enorm underklass och en minimal överklass med inget där emellan.
  Medelklassen påverkar nämligen politiken för mycket och begränsar världsbankernas makt.
  Så nej, han är ingen bluff, däremot är gammelmedia en enda stor bluff.

  Medan du din stackare oroar dig för vilken korg du ska källsortera dina batterier i så hånskrattar Al Gore och funderar på vilket av sina tre privata jet-plan han ska åka med idag till en av sina 600-miljoner-dollar-villor.

  Al Gore är en av dom starkaste förespråkarna av miljöbluffen för er som inte vet vem han är, man kan säga att han är sektledaren.

  Den enkla förklaringen är att du är visst skyldig dina pengar för huslånet till banken men 90% av statsskulden som staten tar ut genom skatter från dig är en ren bluff från världsbanken.

  Det är sanningen, sug på den ett tag.

 • Hilfe!

  Visst, men kan du se att någonting blir bättre om alla paniksäljer sina aktier?

 • Anonym

  På kort sikt innebär det stort lidande men på lång sikt har jag en dröm om att elitens dröm om en världsregering kommer att grusas och att det ekonomiska systemet blir tvunget att göras om i grunden.

  Ja, det skulle bli bättre, om dom inte gör exakt likadant nästa gång.

 • http://www.facebook.com/people/Jonas-Wiltok/689982122 Jonas Wiltok

  Han menar nog att blanka statsobligationer.

 • Anonym

  Andreas Cervenka SvD 23/9-2011 diskuterar problemet med sytetiska ETFr och suspekta finansiella försäkringar

  Sist någon detaljerat beskrev hur de syntetiska finansiella försäkringarna och ETFrna fungerar i realiteten rann det hela ut i sanden. Nu är den syntetiska finansiellabranschenmycket större och helt
  oreglerad i absoluta kapital volymer och har en transparens som den värsta Lutzen dimman

  Man får hoppas Anders Borg inte viftar bort problemet med svepande kommentarer
  om ett vist funktionellt existensberättigande för dessa syntetiska
  finansiella giftprodukter

 • Hilfe!

  Förra gången rykten ledde till bankrun och massförsäljning av aktier, så ledde det till att just de du vill bli av med fick sin ointagliga makt (30-tals-depressionen). Hur kan du tro att de inte är med på det här och redo att ”skörda” igen?

  Det är knappast genom att konkursa företag som vi kan hitta en väg som leder framåt.

 • Anonym

  Det stämmer inte, dom har fått sin makt dom senaste 10-20 åren och deras makt har blivit större varje gång dom har blivit utlösta av staterna.
  Därför vore det bästa om alla dom stora bankerna fick gå omkull och det kan inte hända utan att det även drabbar alla andra.
  Förhoppningsvis hamnar även dom flesta av dom största bankcheferna, som har tillåtit bedrägerierna, i fängelse resten av sina liv, som en varning åt dom som kommer.

 • Hilfe!

  Tja, jag har inte gått igenom alla källor själv från grunden, men så vitt jag vet så stämmer det. Den första bankrunen, före depressionen, ledde t ex till att FED blev privat.

  Och nu handlade inte artikeln om att låta bankerna få betala, utan om en ansvarslös (köpt?) yngling som uppmanar alla till att sälja sina aktier.

 • Anonym

  Ja, vi får hoppas att folk gör det så att allt äntligen får gå åt skogen. Själv har jag lagt alla mina pengar på guld och matvaror.

 • Anonym

  Modigt av BBC att visa detta och bra gjort SvD! Sådant här skulle aldrig visas på CNN som bär lite ansvar för att folk blivit hjärntvättat. SvD gör sheeple till people. Mer sådant!

 • Hilfe!

  Du vet inte vad du önskar dig. Aktier är inte termometrar på samhället, utan andelar i företag. Utan företag finns det inget att köpa och ingen distribution.

  Har du bunkrat mat för 10-20 år framåt? Är du säker på att inte en nypåhittad fastighetsskatt driver dig från ditt hus, om samhället rasar samman? Det har hänt förut. Är du säker på att guld inte blir illegalt att äga och måste tvångsinlösas? Det har hänt förut. Det var i USA under depressionen, men en global kris kan ge ett globalt förbud för guld.

 • Anonym

  Och, den framtida slavpiskan blir ett kreditkort. Gör som vi säger annars nollas kortet. Ljuvliga framtid!

 • Anonym

  Gruppen heter ”Yes Men”.

 • Anonym

  Och det (vilddjuret) tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal. Här gäller det att vara vis. Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal. Och dess tal är sexhundrasextiosex. Upp. 13:16f. 

  Not so fun…

 • http://twitter.com/nyc_m M

  It has been suggested by Reuters and Forbes and Twitter speculation that a trader who appeared in an interview for the BBC, Alessio Rastani, was a member of the Yes Men […] According to the BBC the trader was not a hoaxer stating to have independently checked his credentials and made a statement, ”He [Rastani] is an independent market trader of a range of voices we’ve had on air to talk about the recession.The Yes Men denied any involvement with Rastani in a column for the Guardian online newspaper on 29 September 2011. [48

”Jag kan kommunicera med vissa döda”

Cecilia Edefalk byter måleriet mot fotografi.

Webb-tv

”Den kunde heta Maskrosbollen”

Följ Cecilia Edefalk när hon hänger sin utställning.

Nobels testamente
visas upp i original

Utställning

Ssom blev världens mest kända.

”Jag förlorade så
många av mina nära”

Anhörig

Författaren om föräldrarnas missbruk.

”Västvärlden inser
inte vad som pågår”

Loretta Napoleoni: Därför är IS så mäktiga.

En midsommarfest man sent ska glömma

scen

”Midsommarnattsdröm” en storsatsning.

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

”Vacker utan det filosofiska djupet”

scen

SvD har sett ”Torobaka” på Dansens hus.

Om vårt mest definierande drag

Svanell

"När SCA blev slagna på fingrarna”.

Liv i en kall och fattig by i USA

Bilder

Hungry Horse i USA.

”Vi skjuter först och frågar sen”

hungry horse

En annorlunda bild av dagens USA.

Analys av Star Wars-trailern

Se klipp

"Darth Vaders maskstora höjdpunkten”

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.