Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SCOOP? Om tre veckor är det stor journalistfest. Då delas Guldspaden ut: priset till de skickligaste grävande journalisterna. Men det är något udda med en av nomineringarna. Just det: det var ju en bloggare som hann först.

Guldspaden är minst lika fin som Stora journalistpriset i seriösa journalistkretsar – och när den delas ut i olika kategorier i Örebro den 24 mars lär det ackompanjeras av högtidstal om journalisitikens betydelse för granskningen av makten och upprätthållandet av demokratin.

En av de nominerade grävinsatserna är Expressens avslöjande om handelsminister Maria Borelius inkomster och boende. I ansökan till priset beskrivs noga hur Expressens team gick till väga när de fick sin information.

Det är bara en hake, även om allt i beskrivningen är korrekt; de var inte först. Enligt alla genomgångar var det bloggen Magnus tankar som var först med de avgörande uppgifterna om Borelius ekonomi. Alltså borde det vara han som nominerats. Eller?
Nej, så funkar det inte. Magnus Ljungkvist är ju inte journalist, alltså kan han inte få pris – trots att han var först.

Så är det i varje fall i föreningen Grävande journalister. I den amerikanska Pulitzer-juryn tillåter man bloggbidrag, men ej i Sverige.

Men om Expressen vinner sin Guldspade borde de i varje fall ha vett att höja ett glas för Ljungkvist i sitt tacktal. Först är ju ändå först. Vad det än står på visitkortet.

Läs också:

14/10 Bloggosfären har fällt sin första minister

Fler bloggar