Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

FILTRERAR Nu börjar detaljerna klarna om hur You Tube ska rensa sajten från upphovsrättsskyddat material.

På World Economic Forum i Davos tidigare i vinter avslöjade You Tube-grundaren Chad Hurley att de – för att skydda sig mot floden av stämningsansökningar – ska se till att bland annat musikvideor ska taggas på ett sätt som gör att
skivbolag ska få ersättning för de filmer som visas.

i dag berättar Mercury News mer om hur det ska gå till: med mjukvara från företaget Audible Magic ska alla filmer filtreras, så att upphovsrättsskyddat material upptäcks och stoppas från att läggas ut.

Tvisten med Viacom, som bland annat har rättigheterna till MTV-material, har redan tvingat You Tube att plocka bort mer än 100 000 filmer den senaste månaden – och för Google, som äger You Tube, är en garanti mot upphovsrättsintrång mot de stora mediebolagen förmodligen nödvändigt för att undvika gigantiska skadestånd. Sökjättens vd Eric Schmiodt har sagt att filtret är ”högsta prioritet” och att det snart saka vara i funktion.

Men samtidigt riskerar förstås You Tube naturligtvis att tappa i popularitet när spärrar sätts upp och populärt material tas bort.

Läs också:
20/2 Så ska Joost konkurrera ut You Tube
5/2 Stopp för MTV-klipp på You Tube
28/1 You Tube tvingas betala användarna