Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

AVGÅNGSKRAV Inför dagens styrelsemöte i Sveriges Radio slipar den mäktiga P1-lobbyn knivarna. Nu med öppna krav på vd Peter Örns avgång.

De senaste veckorna har det bedrivits en tung kampanjjournalistik mot SR-ledningen, från debattörer, SR-anställda och dagstidningarna radiokrönikörer. Björn Elmbrants famösa khmerartikel i förra veckan skruvade upp tempo och tonläge – och i Dagens Nyheter i dag slår radiokrönikören Marie-Louise Samuelsson till med ett avgångskrav.

Hon vill sparka Peter Örn och ersätta honom med en Eva Hamilton-typ: ”någon som är journalist och redan jobbar med public service”. På önskelistan står också att avväpna makthavare i SR-ledningen som programdirektören Eva Blomqvist och utredningsgeneralen idet oändliga SR2010-projektet, Jan Engdahl. Samuelsson vill också ha en ”oberoende inspektion” som ska granska ekonomikaoset på radion.

Så vad kommer då att hända på styrelsemötet i eftermiddag? Förmodligen inte alls det som P1-lobbyisterna hoppas. Det är ett möte med en diger agenda, från behandlingen av årsredovisning och public service-redovisning till diskussionen om sparkraven ppå 109,5 miljoner. Men eftersom facket krävt en löntagarkonsult kommer inte några beslut om sparåtgärderna att tas i dag. Och vd kommer inte att kickas.

Däremot är det uppenbart att kritiken börjar kännas även för den orubble SR-ordföranden Ove Joanson. Han erkände i måndags att den omfattande omorganisationen genomförts felaktig – och att det fanns delar av det nya P1-utbudet som inte var lyckat.

Däremot tog han, som vanligt, inget eget ansvar för det. Trots att det är styrelsens oförmåga att driva utvecklings- och organisationsstrategier och ha kontroll över ekonomin som ju är det stora problemet på SR.

* * * * * * * *

MER PUBLIC SERVICE:
I en intressant intervju i Resumé (ej på nätet) svarar en avvaktande och stundtals aggressiv kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth motvilligt på frågor om den icke-existerande mediepolitiken och sin syn på public service.

Några axplock:

”Sopranos är väl inte riktigt vad jag skulle definiera som public service”.
”Det finns ingen anledning för public service att med skattepengar konkurrera med det som de kommersiella kanalerna gör”
”Jag ser egentligen inga faror (med en skattefinansiering av public service), det är SVT som gör det”
”Jag utesluter inte det” (om en sammanslagning av UR och SVT)
”Varför ska SR ha monopol på rikssänd radio?”
”Vi kan inte ha kvar boxers monopol”

Summa summarum: en radikal förändring av mediepolitiken jämfört med den som den förra regeringen drev. Men är det moderaternas åsikt, kulturministerns personliga åsikt eller regeringens åsikt? Det är omöjligt att veta, innan regeringen lagt fram några konkreta förslag på området.

Läs också:

20/2 Radiobasen öppnar dörren för kritikerna