Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

FÄLLD TV4:s vd Jan Scherman är landets argaste mediechef. Men kanske skulle han få mer politiskt gehör för sina krav om han var bättre på att följa lagen?

När den nya regeringen precis tillträtt gick Jan Scherman till angrepp på den i en intervju i SvD Näringsliv och anklagade kulturministern för att vara en hycklande public service-kramare.

Den senaste veckan har han tagit ton igen: irriterad över att ministern inte lyckades få gehör för de svenska kraven om att EU skulle ha samma reklamregler för alla kanaler som sänds i ett land hotade han med att TV4 skulle flytta utomlands; något de redan gjort med nischkanalen TV4 Fakta, som sänds från Finland. ”Ska TV4 tvingas att etablera sig utomlands för att kunna uppräthålla sin konkurrenskraft?” skriver Scherman i ett brev till kulturdepartementet (Läs mer hos Dagens Media).

Scherman känner sig alltid förfördelad politiskt, oavsett färgen på makten. Däremot tycks han inte tänka på att det möjligen är så att politikerna är lika sura på honom som han på dem. Exempelvis för att TV4 systematiskt bryter mot de begränsningar av reklam och sponsring som finns i dess sändningstillstånd.

I onsdags fälldes TV4 dubbelt upp i Granskningsnämnden för radio och tv: dels för att ha visat för mycket reklam i sommarens Miss Marple-serie, dels för olagligt utformade sponsringssekvenser under VM-finalen i fotboll.

Det är inte precis första gången i år som fyran fälls. I november var det ett felaktigt sätt att presentera sponsorn av Woody Allens ”Kändisliv” som fick nämnden att fälla . I oktober fälldes en intervju med Carola, för att reklamavbrottet placerats på fel ställe, samt filmen The Score, för att reklamavbrotten placerats för nära varandra. I september konstaterade nämnden att TV4 överskridit den tillåtna reklammängden per timme med åtta sekunder – och eftersom det var tredje gången samma överträdelse noterades krävde nämnden att böter ska dömas ut på 100 000 kronor. Och i augusti…ja, ni ser mönstret.

Man kan ha många åsikter om Granskningsnämnden (och det har Scherman). Men att prenumerera på fällningar är knappast bra för den politiska förhandlingspositionen.