Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

UPPSTÄDNING En fällande dom, ett nytt allvarligt misstag – och två fällningar i Pressens opinionsnämnd. Det har varit en tung vecka för Expressen, men nu ska en omorganisation ske för att motverka fler haverier.

På ett stormöte på Expressen i dag meddelade chefredaktören Otto Sjöberg att det görs flera stora förändringar i bemanningen när det gäller den dagliga tidningsproduktionen: en editionschef, en redaktionschef och en nattchef – som alla varit delaktiga i de mest kontroversiella Expressen-publiceringarna det senaste året – plockas bort från sina nuvarande befattningar (Läs om förändringarna hos Dagens Media och Resumé.)

Rockaderna är det första tydliga tecknet på att tidningens högsta ledning tar rättsprocesserna och den benhårda kritiken mot deras publiceringar på allvar. När Persbrandt-tumultet inleddes för ett år sedan talade både Otto Sjöberg och dåvarande ordföranden Thorbjörn Larsson om behovet av att se över organisationen och skärpa ”rutinerna”. Men många medarbetare har under året berättat om hur väldigt lite hänt i praktiken. Samma chefer har lett produktionen; fler övertramp och misstag har begåtts.

I fredags kom förtalsdomen mot Sjöberg i Persbrandtmålet, i veckan publicerades felaktiga uppgifter om dansbandsstjärnan Sven-Erik Magnusson – och i dag offentliggjordes det att Expressen klandras dubbelt i Pressens Opinionsnämnd. Det handlar dels om namnpubliceringen av Hagamannen, som ledde till en ”oacceptabel publicitetsskada” för sambon och barnen, dels om namn- och bildpubliceringen på den så kallade ”leende styckmördaren”. I båda fallen anser nämnden att tidningen brutit mot god publicistisk sed.

Så mycket kritik och klander på en gång – och med rättegången mot förre Expressen-reportern Niklas Svensson väntande på andra sidan årsskiftet – tvingade ledningen att ta till ordentliga åtgärder.

Om det räcker för att Otto Sjöberg ska kunna sitta kvar och – framför allt – återupprätta tidningens skamfilade anseende är en helt annan historia.

Läs om Expressens turbulenta år:

19/12 Expressen har det svårt med rutinerna
15/12 Titta JK, lagstiftningen fungerar ju!
15/12 Domen gäller vårdslöshet i journalistik
15/12 Persbrandt vinnare hur det än går
28/11 Expressen vill inte associeras till Svensson-åtalet
24/11 Båda parter förlorade på utslaget
24/11 Tidningens trovärdighet avgör för juryn
24/11 Faktakollen är Expressens svagaste kort
23/11 Otto Sjöberg slåss i rätten för sitt jobb
22/9 Hur länge kan Sjöberg sitta kvar?
13/9 Expressen får betala – men med rabatt
8/9 Brottmisstankarna står på rad
18/5 Vilka är JK:s särskilda skäl?
20/12 Nu gungar marken under Expressenchefen