Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

MUSEALT Historiens vingslag slog tungt när Stora journalistpriset firade 40 år. Som om mediebranschen alls inte förändrats i grunden.

På jubileumsmiddagen som firade Stora journalistprisets 40 år var borden namngivna efter klassiska vinnare under fyra decennier, från Buster von Platen till Arne Thorén.. Och det var också en lätt museal känsla över hela tillställningen, swom nästan kändes overklig.

Under varje branschdebatt som arrangerats det senaste året har det talats om hur mediernas och journalistikens roll – och marknad – förändrats i grunden. Borta är journalistens roll att ensam förstå och förklara verkligheten för den ovetande menigheten. Borta är den passiva masskonsumtionen av medier. I dess ställe har det uppstått en myllrande masskommunikation, publiken och medierna emellan, där nya medieformer uppstår och helt nya aktörer kräver och får utrymme.

Av detta märktes inte mycket när landets tyngsta mediechefer och murvlar samlades för att hylla de främsta hantverkarna. Vinnarkvartetten, eller i varje fall det de representerade, kunde i princip fått sina priser redan 1966. Eller 1976. Eller…ja, ni förstår.

En ”gnetig och oglamorös” ministeravsättare som grävt i statens dokument och hittat bisatsen som avslöjade makthavaren. En klassisk reportageskribent i kulturens och politikens gränsland. En etermedial folkbildare som granskat Trollflöjten och Britney Spears. Och så Cissi Hagen, som förkroppsligar den klassiska kvällstidningen med Kid Severin i ena örat och Bo Strömstedt i det andra.

Samtida? Framtida? Det är inte det första man kommer att tänka på. Inga gringos, inga bloggare, inga utmanare. Knappt ens några kvinnor. Inte det här året.

Och på ett sätt är det naturligtvis ett styrkebesked. Klassisk journalistik håller, även under en korseld av nya medier, mediefragmentisering och videoklippcommunities.
Det var den gamla skolan som hade fest i går. Och den visar inga tecken på att vara beredd att lägga sig ner och dö.

Läs mer och se alla vinnare hos Stora Journalistpriset.