Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PRESSTÖDET Politisk ordstrid och Brysselmarinerade konspirationsteorier. Välkommen till veckans presstödsdebatt.

Socialdemokraterna i riksdagen tog i dag strid i presstödsfrågan och föreslog att riksdagen skulle klubba igenom vårens beslut om förändringar i presstödssystemet – trots att EU sagt nej till såväl förändringarna som systemet som sådant. ”Eftersom det faktiskt inte finns något formellt besked från kommissionen, finns det heller inte något formellt hinder för att låta de nya reglerna träda i kraft. Då markerar riksdagen att vi inte erkänner EU-kompetens på området”, sade Morgan Johansson (s) till TT i dag – och fick stöd av miljöpartiets riksdagsgrupp. Alla andra partier säger dock nej och vill att konflikten med EU först klaras upp.

Tidningen Medievärlden (den piggare uppföljaren till Pressens Tidning, som blivit en utmärkt daglig webbkälla för medienyheter) rapporterar samtidigt om de senaste turerna kring hur det egentligen gick till när presstödet blev en öppen stridsfråga i såväl Stockholm som Bryssel. Enligt tidningen var EU-kommissionens hårda linje om det svenska presstödet – som utgår från att stödsystemet måste göras om från grunden – inte något intern EU-PM, utan ett rakt svar till den svenska regeringen, tillkommet på initiativ från kommissionens kontor i Sverige.

Läget nu är alltså följande: EU väntar på ett förslag till ett nytt svenskt presstödssystem, medan den svenska regeringen inte har några som helst planer på ett sådant. Någon måste ta ett politiskt initiativ, men oklart vem.

Läs också:

23/11 Regeringens strid för presstödet