Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

SKETCHSTOPP Sveriges Televisions högsta ledning stoppade ett humorinslag som drev med moderater. Politisk anpassning eller ett välbehövligt städjobb?

SVT:s Kulturnyheterna rapporterade i dag om en historia som bubblat upp i mediekretsar i veckan: att den verkställande ledningen på public service-företaget (det vill säga vd Eva Hamilton och programdirektören Leif Jakobsson) handgripligen stoppat en sketch i programmet Bingo Royale.

Sketchen drev med handikappade och moderater, vilket omgående dragit igång spekulationer om att det är av rädsla för att skada relationerna med den nya regeringen – som ju redan dragit åt public service-tumskruvarna en hel del – som orsakat ingripandet. Och det debatteras redan friskt om hur fri den ”fria elevisionen” är, om högsta ledningen ger direkta order till producenter om att stoppa enstaka scener.

Utan att känna till detaljerna låter det som en klassisk SVT-konspiration. Det lilla jag sett av programmet ifråga får ingreppet snarare att låta som en välgärning.