Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PUBLIC SERVICE-AVHOPP Det är inte bara Lars Adaktusson som lämnar public service för kommersiella tv. I dag kom det överraskande beskedet att BBC:s ordförande Michael Grade hoppar av och går till kommersiella ITV.

Det kallas redan ”The Transfer of the Century” i brittiska medier och beskrivs som en kupp. Inom BBC uppges ilskan vara stor över att deras överhuvud går till konkurrenten ITV. Spekulationerna om vem som skulle ta över det krisdrabbade ITV har pågått i månader, men 63-årige Grades namn har knappast varit bland de mest frekvent förekommande.

Han har varit ordförande i 2,5 år och har profilerat sig som en förkämpe för public service, i ett läge då BBC varit under mycket hård politisk och ekonomisk press. Nu blir han ”verkställande ordförande” i ITV och ska leda arbetet med att vända de fallande tittarsiffrorna och annonsintäkterna.

Han har gjort drastiska karriärhopp förr – då till Channel 4. Men att lämna BBC i den svåra situation bolaget befinner sig i är helt klart mer kontroversiellt.

Läs mer – hur mycket som helst faktiskt – hosThe Guardian.

Läs intervju med Michael Grade från september iSvD.