Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TEXTREKLAM Produktplacering i redaktionella texter eller ren och skär textreklam är vardagsmat i medierna. Dessvärre. Nu finns det siffror på det – åtminstone amerikanska sådana.

Tidskriften PR Week frågade 266 marknadschefer om de någonsin betalt för att få redaktionell reklam. Nästan hälften svarade ja (läs via New York Times).

Förvånande? Tyvärr inte. Gränsen mellan redaktionellt och kommersiellt har, i de flesta medier, blivit så flytande att den snart inte syns. Värst har det varit i de stora livsstilstidskrifterna och i tv-branschen, men det var länge sedan man kunde hävda att dagspress och andra medier var förskonade från sådant. Samarbetena mellan medierna och deras sponsorer och annonsörer har blivit alltmer intima och det man möjligen kan förvånas över är att marknadscheferna varit tvungna att betala.

Ett aktuellt exempel i svensk press där det definitivt gått för långt är i Metro, som under sommaren har en artikelserie om europeiska städer, i intimt samarbete med Canon. På ett uppslag presenteras smultronställen i olika städer med bilder tagna med en Canon-kamera. Canon står med på uppslaget både som annonsör och med byline: att artikeln producerats i samarbete med Canon. Vem som betalar vem är lite oklart, men att det inte enbart äör redaktionella värderingar som styr över uppslaget är tämligen tydligt.

Reklam har alltid sitt pris. Trovärdighet är svårare att prissätta.

Fler bloggar