Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

VM-KAOSET Jösses, vilken röra. Ministern mästrade SVT, som svarade med att hämnas genom att hoppa ännu djupare i säng med TV4. Förlorare: alla. Inklusive krögarna och alla andra som vill visa sommarens fotbolls-VM på storbild.

Det var länge sedan fotbolls-VM var en hemmens anglägenhet. I sommar lär de flesta fotbollsintresserade svenskar se åtminstone någon match utanför hemmet: på krogen eller på någon annan offentlig specialvisning, som de stora VM-jippona på Stockholms stadion.
Rättigheterna att visa VM i sådana här sammanhang (så kallad public viewing) ingår som en del av många i de rättighetspaket som tv-bolagen köper, jämte Internet-visningar, nyhetsbilder och annat. Och det man betalar för vill man ha finansiering för: därav de berömda breven till krogarna med krav på 15 000 kronor för samtliga VM-matcher.
Liknande betalningskrav ställer bolag som Viasat och Canal+ för sina mest attraktiva matchsändningar. Det som väckte reaktioner i just det här fallet var tre saker: att breven gick ut till så många krogar, att det handlade om public service och att formuleringarna i brevet väckte lite för många OS-pizza-vibbar.
Frågan om SVT:s möjlighet att ta betalt, exempelvis för särskilda webbvisningar, var väckt redan i och med framtagandet av public service-proppen förra månaden. Därför var politikerna inte sena att ta tag i frågan, med dagens första utspel som följd: om att SVT inte hade rätt att ta betalt (läs här).
I det läget blev det hela väldigt komplicerat för tv-bolagen. Eftersom kravbrevet skickats ut av båda bolagen tillsammans, via en gemensam juristfirma, skulle det bli komplicerat att backa. Halva priset, eftersom det bara går att ta betalt för hälften av matcherna, lät inte direkt som ett smart koncept. Därför kom dagens utspel nummer två, att SVT skulle överlåta sina rättigheter till TV4 (läs här). Som en blandning av praktisk lösning och en hämnd på politikerinblandningen, med en osedvanligt vass retorik från Christina Jutterström, som inte direkt brukar bita den statliga handen. Pagrotsky försökte försvara sitt agerande (läs här), men hade svårt att dölja att han blev tagen på sängen av mothugget.
Vem vinner då på dagens soppa? Ingen, är det enkla svaret. Krögarna är de omedelbart konkreta förlorarna, efter att bara ha kunnat pusta ut i några timmar. Pagrotsky framstår som alltför klåfingrig gentemot den ”fria televisionen”. SVT framstår som precis så ofria som de emellanåt är – och dessutom med lite för intrasslade band med TV4 för att det ska kännas riktigt bra. Om SVT nu bjussar fyran på VM-matcherna; vad får de då tillbaka?
Scherman då? Han löper kanske den största risken av alla, eftersom han nu ensam sitter med kravbrevs-Svarte Petter. Det räcker med en enda ”OS-pizza” för att fyran ska drabbas av den stora badwillbacklashen. Och för vad? En möjlig intäkt på mindre än en miljon? Riskabelt, minst sagt.