Frågor & svar om Breivikbevakningen

TERRORRÄTTEGÅNGEN I morgon avslutas den första, av tio, rättegångsveckor i målet mot Anders Behring Breivik. Det har varit en omtumlande, omskakande första vecka, där jag är mycket nöjd med SvD:s rapportering. Men det är ett svårt mål att bevaka, med en ständig balansgång och starka känslor.

Det finns inget normalt med rättegången mot Anders Behring Breivik. Inte dåden, inte känslokylan, inte den blinda brutaliteten. Men heller inte processen. Normalt är stora rättegångar inledningsvis sega och byråkratiska processer. I rättegången i Oslo har dramatiken varit uppskruvad från den första dagen, med konflikter mellan den åtalade och domare, åklagare och målsägare, med högerextrema hälsningar och andra utspel.
Låt mig säga det direkt: detta är inte något som är lätt att bevaka. Det finns ingen regelbok, inget givet rätt och fel.
Vad som finns är en, som jag uppfattar det, gemensam övertygelse hos rätt, medier och anhöriga om att behålla en värdighet och en respekt, även när Breivik försöker torpedera den. Fokus ska vara på dåden, offren och våldet, inte på hans person eller på hans bisarra verklighetsuppfattning.

Det värsta som skulle kunna hända är om vi i medierna förvärrar lidandet för de redan drabbade. Det nästa värsta om vi agerade ”nyttiga idioter” och hjälpte honom få en arena och få gehör för sin hatiska rappakalja om en muslimsk invasion, om landsförräderi och om behovet – plikten! – att döda oskyldiga, för att de i hans förvirrade värld står för något hotfullt.

Det vore förmätet att vara tvärsäker och säga att ”det gör vi absolut inte”. Men vi försöker. Behålla värdigheten, stoppa propagandaspelet, men ändå ägna oss åt det vi måste göra: berätta, skildra och skapa en möjlighet till förståelse om vad det var som skapade våldet, hur han tänkte, varför han agerade, hur det drabbade. Precis som vi försöker vid andra fruktansvärda dåd.

SvD har lagt mycket resurser, under lång tid, på att ha en bra bevakning av terrordåden, som klarar den balansgången. Vi belönades med världens finaste tidningsmakarpris, Best of Show och guldmedalj av Society for News Design, för den tidning vi gjorde den 24 juli, 2 dagar efter dåden. ”Ett av de bästa sätten att hantera en stor nyhet vi någonsin sett”, sade juryn”, som också konstaterade att det var en ”ovanligt samlad rapportering, helt utan testosteron”.
Sedan dess har vi publicerat ett mycket stor antal reportage, analyser och nyhetsartiklar. Vi har åkt i Breiviks fotspår, vi har följt hans överlevande offer sex månader efter dådet och vår Norgekorrespondent Björn Lindahl har skrivit fantastiska texter om Norges svåra självrannsakan av vad som hänt..

Under själva processen har vi, utöver Björn Lindahls starka dagliga rapporter, haft två andra personer på plats i rättssalen. Dels Erik Sönstelie, vars dotter Siri med nöd och näppe överlevde dåden, för att kunna ha de överlevandes och direkt drabbades perspektiv på det Breivik säger. Dels Karin Thurfjell, som med varsam hand, ett vaket öga för detaljer och en stor finkänslighet skildrat det som hänt och som de inblandade sagt, när TV-kamerorna varit släckta. På hemmaplan har fler reportrar fyllt på, bland annat Mikaela Åkerman, som tillsammans med Karin Thurfjell hanterat direktrapporteringen på ett mycket skickligt sätt, med att försöka besvara alla läsarfrågor som kommer in. Och de är många och relevanta.

En del frågor som ställts till Karin och Mikaela och även till mig i mejl har dock varit kritiska. De har mest kretsat kring två saker. Varför visar ni (så många) bilder på Breivik? Och varför berättar ni så i detalj om vad han säger?

Jag förstår frågorna och de känslor de bygger på. Men jag känner mig trygg att vi, när jag går igenom allt vi gjort under den här veckan, ändå har hittat en bra balans. Mellan behovet av rapportera och att undvika fällorna.

När det gäller bilder har jag stor förståelse för åsikten att man inte ska ”frossa” i bilder på Breivik. Jag jobbade under dagarna för dådet och när det stod klart vem som var gärningsmannen och att han lagt upp sitt ”kompendium”, som han själv kallar det, på nätet, var vi noga med att inte lägga upp massor av bilder från det eller publicera en massa detaljer ur det. Vi hade en bild i söndagstidningen, i övrigt valde vi bilder från de dåd han begick, som en markering om vad som var viktigt.
Även efter det har vi varit restriktiva med bilder på Breivik, i synnerhet sådana där han försöker framställa sig på särskilda sätt för att få uppmärksamhet. Nu när medierestriktionerna dragits ner för honom är det uppenbart att han är ytterst medveten om det spel som sker i rättssalen, vis a vis medierna och att han gör vad han kan för att utnyttja det.
Samtidigt är det obestridligt så att det finns ett mycket stort nyhetsvärde i att skildra den historiska processen. Man kan inte blunda bort Breivik. Det viktiga är att veta vilka beslut man tar och hantera situationen ansvarsfullt. Vi försöker göra det i varje stund.

Den andra frågan gäller Breiviks budskap. Risken att bli nyttig idiot.
Genom att Breivik inte har en direktkanal till publiken finns möjligheten att göra en publicistsk bedömning av vad som är rimligt att rapportera vidare. Mycket är vidrigt i sig, men relevant i ett större perspektiv. Vissa medier återger ord för ord vad som sägs, men vår bedömning är att det inte är relevant. Vi försöker istället göra en rimlig sammanfattning av vad som kan och bör rapporteras.

Jag avundas ingen att sitta i rättssalen och under timme efter timme försöka göra dessa bedömningar. Men jag är djupt imponerad av det jobb SvD:s medarbetare gjort.

Om ni har fler frågor om rapporteringen, eller synpunkter på den: mejla gärna direkt till mig på mj@svd.se

Visa kommentarer (26 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Eftersom Breivik nu har erkänt dessa vidriga råd vad finns det då för anledning att fortsätta charaden? Varför inte bara ta hans erkännande på allvar och låta domen komma som följd utan dessa grunda dykningar in i hans sjuka själ. Det finns väl inget mer att säga. 
  För pressen är ju detta ett stort skådespel men för de anhöriga borde det få bli slut på dessa hemskheter. Att Breivik är ett sjukt monster kan vi väl alla hålla med om. Att han sen tror sig ha rätt till ditt och datt har ju inte med någons världsbild att göra. Sätt honom i isolering och lämna honom ifred att fundera för sig själv för resten av livet.

 • http://angels1-5.blogspot.com/ mirotanien

  Varför rapporterar ni på SvD om Breivik? Det kan ju inspirera till liknande dåd. Skärpning. Skriv om melodifestivalen istället.

 • Anonym

  SvD har haft en mycket bra rapportering. Att andra skulle göra samma sak som Breivik pga av rapporteringen av vad B. berättar, tror jag inte på.  B är ovanligt intelligent, vilken han satsats på fel ”häst”. Ideologier finns och kommer att finnas. Islamister triggas av kristna och tvärtom .AB verkar sakna tillit och bekräftelse av sina föräldrar och samhället prioriterar muslimer. Jag tror han ser världen omkring sig som orättvis. Han har inte fått kärlek nog att kunna hantera  detta  att vara i trygg i sig själv.tror jag.

 • http://www.sonicyouth.com/dotsonics/kim/ Kim Gordon

  Ring idioterna på Interaktiv Säkerhet och klaga. Varje gång något jag skrivits tagits bort har jag ringt dem och varje gång har kommentaren återställts. Deras moderering är helt urskillningslös.

 • Pingback: Breivik njuter av uppmärksamheten |

 • Anonym

  Nejdå, balansgången är enkel! Skriv ett inlägg om hur svår balansgången är, och sedan är det bara att köra på…”Publish or be damned”

 • Anonym

  Du har helt fel! Det finns mycket mer att säga. Varför tror du att polisorganisationer världen över har rättspsykiatriska avdelningar som endast analyserar mördare? Därför att vi behöver förstå, även om just du vill stoppa huvudet i sanden och inte fundera över vad som kan hända i vårt samhälle. ”Ett monster”, verkligen enkelt! Bara att slänga bort nyckeln! Men vänta, tänk om det finns andra som närmar sig gränsen… Obehaglig tanke, eller hur? Den kan ju störa dig när du ser på Let’s dance.

 • Anonym

  Nej för sjutton, skriv inte om melodifestivalen. Det kan ju inspirera till nya melodifestivaler.

 • Anonym

  Han ramlar ned o slår ihjäl sig själv,skulle min GUD ge honom återupprättelse, klart jag böjer mig.

 • Pingback: Che Guevara, slaktaren från Cabaña | blogghelvetet

 • Pingback: Breivik är fascist | Svensson

 • Elementary

  Oavsett hur bra rapporteringen blir så är följande ett faktum:

  Det som är så oerhört retfullt med att han tillåts utbreda sig så här mycket i rättegången och i media är ju att han får precis som han vill. Uppenbarligen är han beredd på ett långt fängelsestraff så det biter inte särskilt mycket. Men genom det utrymme han ges så belönar ju samhället honom, detta är hans största dröm att få utbreda sig och stå i centrum, samhället ger honom den bästa belöning han kan tänka sig istället för att straffa honom. Det är som att ge en bankrånare 100 miljoner kronor och släppa honom fri. Att inte ge honom något utrymme alls hade däremot varit ett verkningsfullt straff, att förminska honom. Det känns helt åt skogen att han får den belöning han drömt om i flera år, men så är det nu hanterat och det känns faktiskt helt fel.

 • mllundqvist

  Varför går det inte att kommentera de vinklade artiklarna om Breivik? Påståendet att breivikanhängare skulle kontrollera Wikipedia känns ju väldigt trolig… Idén med Wikipedia är ju att den ska kontrolleras av folket just för att undvika dyligt. Det är nog avsaknaden av politisk kontroll som är besvärande för somliga.

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Brottet hade tre steg. Vad som pågår just NU är Breiviks tredje steg i hans plan.
  Alla är nu medskyldiga till brottet som får fortsätta, och särskilt nyhetsmedia.
  Rättegångsprocessen var målet för Breiviks plan.
  Stäng processen ASAP då den är bortom all form av sans.

 • alfa52

  I rättssamhällen är det domstolarna som ska bedöma både skuld/ansvarsfrågan och påföljdsfrågan. Vi har inte lynchjustis och vill inte hade det. Medialt är det i detta fall som att gå på spindeltråd, med en åtalad  som hävdar att han begått sina handlingar för att han t.ex. inte fått sina insändare publicerade. Han är en levande mänsklig paradox, som säger sig vara frisk och tillräknelig men hans rappakalja är levande bevis för att han är en feg, ynkrygg, otypisk norrman som mest av allt i livet vill sitta där han sitter. Han vill filmas. Och media vill inte vara ”nyttiga idioter” åt honom. En eloge åt SvD:s journalister som hanterar detta väl avvägt. ABB kallar sig ”militär aktivist” och har inte ens gjort lumpen. Han har ”läst 15 000 timmar” men uppenbarligen inte förstått. Det SvD skriver räcker för att det ska begripas. Han är inget offer. Offren ska inte fläkas ut av honom. Bra hanterat SvD!

 • Anonym

  Jag är om jag ska vara helt ärlig fruktansvärt avundsjuk på alla som får sitta i tingsrätten i Oslo och se hela Breivikrättegången på rktigt. Jag får aldrig uppleva någonting spännande. En gång när jag var tjugosexår gammal så föll jag ut från fjärde våningen (ca 12 m) och bröt sönder både armar och bäcken men är nu helt återställd, men typiskt nog så har min hjärna förträngt allting så det känns som någonting jag kunde ha läst om i tidningarna som Breivikrättegången ungefär.

 • Anonym

  Jag förstår ärligt talat inte påståendet att Media går Breiviks ärenden, Breivik har ju inte uppnått någonting annat än ett Big Brotherliknade kändisskap, för det är inte så att han har någon som helst makt över sin tillvaro om det är det ni tror. B-kändisskap unnar jag gärna honom, bara han inte släpps ut någonsin.

 • Trazan Apansson

  Hur kan du påstå att det INTE pågår en muslimsk invasion, när andelen muslimser i Europa ökar ständigt? Om det är en KONSPIRATION eller inte är irrelevant, eftersom invasionen pågår likafullt. Det här är i själva verket ett klassikt tidningsknep. Genom att

  När blir det en invasion, Martin Jönsson? 20% muslimer? 50%? 90?

 • http://pulse.yahoo.com/_CGPZM4NWVF5NBAQAMEIDOMXC3E Karl Kapplin

  SvD:s rapportering av rättegången i Norge är bra. Egentligen skulle SvD kunna vara än mer sparsmakade. Förklaringen här behövs egentligen inte.

  Till den som skrev en kommentar som plockades bort, kan jag säga att det inte pågår en muslimsk invasion av vare sig Europa eller Sverige. Människor invandrar från länder där islam är den dominerande religionen. Helt enligt de regler som vi har bestämt ska gälla. Enda invasion som pågår är västerländska militära operationer i exempelvis Irak, Afghanistan och Libyien. Som man är fri att tycka vad man vill om. Vi, om man ser västerlandet som en enhet vilket såklart kan ifrågasättas, skickar våra arméer till så kallat muslimska länder. Det är vi som invaderar. Skjuter och smäller av bomber i främmande land. Jag vet inte att någon muslimsk armé finns någnstans i Europa. Skulle vara i Albanien då, där många kanske är muslimer. Och det går att vara kritisk mot delar av svensk politik, utan att hemfalla åt knasteorier om en invasion av jihadister.

 • http://pulse.yahoo.com/_CGPZM4NWVF5NBAQAMEIDOMXC3E Karl Kapplin

  Bra skrivet.

 • Anonym

  Hans idéer är inte klara. Möjligt att han har känslan att det behövs en annan invandringspolitik, en annan behandling (efter realitetscheck hurvid det behövs på grund av transferutnytjandet istället för att arbetar, och på grund av överproportionell muslimsk manlig ungdomskriminalitet). Och att det var förtvivlan att med bara medlemskap i partier och deras ungdomsorganisationer (har han i flera år försökt) ingenting ändrade sig som fick honom att göra allt vad han gjorde. Säkert är att i en sådan förtvivlan någon skulle ha sagt till honom att det han ville göra var absolut fel, att hungerstrikar då är bättre – tyvärr hade han väl ingen sådan trovärdige rådgivare! Faktiskt finns det inte alls en väpnad invasion av Europa. Vad det dock finns är den från Islam själv skriftligt formulerade slutmålen att dominera världen genom demografin: först varande vänlig i gästlandet, sen när man har majoriteten fordrar bl.a. scharian, i det sista stadiet bara låta tre optioner för icke-muslimerna: konverterar till Islam, livslång bli muslimernas dhimmi, eller bli dödad som icke-muslim. Det kallar jag en veritabel fara. Speciellt när man ser hur politikerna sover och även omöjliggör slöjatrågandet åt muslimska kvinnorna – låt dem för Guds skull ha den när dem arbetar vad dem än vil: åtminstone så ska dem inte få 10 barn – majoriteten kommer icke så snabbt! Och våra socialsystemer inte ruineras av i fler än 20 år bli utnytjad av dem nämnde storfamiljerna. Om bara politikerna förstådde att det är inte alls ”bara ekstremister och rasister” som vil här se förändringar! Annars rasar vi mot det outviklige. Måste det vara?

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Alla människor som inte har ett ”nyhetsvärde” är obrukbara avarter?

  Köp en papperstidning i dag, i morgon kan det vara för sent.
  Vi ber alla, i sittande position till våra nya elektroniska buddaliknande gudsskärmar..
  Våra monologer slukas i cyberrymden.
  Är du lönsam lille vän?

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Bra skrivit, fel tänkt. Bar tänkt, fel skrivit. ”Publicistisk bedömning”
  Vem, vad, hur  hee heeh

 • http://flickr.com/photos/96163307@N00 internet2012

  Errorrättegången avslutas kanske den 17 Maj eller skall den fortsätta til den 20 Juli.

 • Elementary

  Inte läst eller läst men inte förstått?
  Jag pratar om samhället (framförallt rättsväsendet) som helhet inte media och oavsett Breiviks status i andras ögon så har samhället med denna behandling gett honom den belöning han mest eftersträvar och kriminella ska inte belönas de ska straffas.

 • Anonym

  Förbannade journalister som alltid ska hålla på och censurera i rapporteringen av våldsbrott! Och även i andra ämnen, alternativ medicin t.ex. Vilka tror ni att ni är egentligen? Är ni förmer än era läsare? Eller försöker ni påverka samhället i en vis riktning? Jag vill läsa ALLT som sägs och visas på Breivik rättegången – varenda jäkla liten detalj, vartendaste ord vill jag läsa och varenda  bild vill jag se! Varför anser ni att jag inte har rätt till det? Visst kan hänsyn behöva tas gentemot anhöriga till vissa offer om de specifikt ber om att namn mm inte publiceras, men annars borde våldsbrotten rapporteras fullt ut med alla detaljer, inklusive namnen. Jag tror att ju mer ni avpersonifierar brottsoffren och slätar över brottsgärningar desto svårare är det att känna empati och engagemang, och tvärt om. Och även ni vill väll att era läsare ska engagera sej i ett bättre samhälle? Mitt eget engagemang kom först när jag fick läsa en så detaljerad skildring av ett vidrigt våldsbrott mot en ensam tjej att jag chockades in i själen och förblev djupt skakad i två veckor efteråt.

Olli Rehn, finansministerkandidat i finska valet på söndag. Valet i Finland

”Situationen påminner om Sovjetkollapsen”

Finsk finansministerkandidat vill samarbeta med Sverige.

”Ersättningsfrågan
är här närmast unik”

Schultz

Oklart om Bergwall får rekordsumma.

Åttaårige Miles lever sitt liv i turbofart

SvD möter

Sjukdomen progeria får Miles, 8, att bli gammal i förtid.

En vanlig pojke i en gammal kropp

Bildspecial

Följ med Miles till skolan och fotbollsplanen.

Torka i USA: ”Vår gård kan tvingas i konkurs”

Kalifornien

Ilska riktas mot bönder när torkan i Kalifornien förvärras.

Torkan drabbar allt levande

Se bilder

Samtidigt fortsätter lyxlivet i Kalifornien.

”Högt pris för sockret
– en otäck historia”

Brännpunkt

Debattörer: Hur många unga män ska behöva dö?

Sparekonom varnar för populära aktierna

Hemberg: ”Det kan leda rakt ner i diket.”

Halv mattemiljard försvinner i budgeten

budget

Waltersson (M): Bara politisk prestige.

Argentina stämmer brittiska oljebolag

falklandsöarna

Anser att de borrar illegalt.

al-Assad: ”Irans stöd avgörande för Syrien”

syrien

Expert: Ett mycket intressant uttalande.

”Farligaste IS-ledare skandinaver”

syrien

Bashar al-Assad i Expressen-intervju.

Visar äkta liv i en kall och fattig by i USA

Bilder

Pieter ten Hoopen skildrar äkta liv.

”Vi skjuter först och frågar sen”

hungry horse

En annorlunda bild av dagens USA.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Svarta löner får henne att se rött

Rösta

Tycker Byggnads borde göra mer.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.