Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

TERRORBEVAKNING Den kommande nyhetsveckan blir milt sagt intensiv.

På måndag inleds den drygt två månader långa terrorrättegången i Oslo mot Anders Behring Breivik, bevakad av 2000 journalister (varav 800 på plats i Oslo på måndag) och ett stort antal anhöriga i rättssalar över hela Norge. Samtidigt pågår i Köpenhamn en rättegång mot de personer som misstänks för att ha förberett ett terrordåd mot Jyllands-Posten och Politiken, i en process som omgetts av en i det närmaste total sekretess. Utöver detta presenterar regeringen sin vårbudget – och nästa söndag väntar sedan första omgången av presidentvalet i Frankrike..
SvD är naturligtvis på plats i Norge, med ett team av reportrar, fotograf och tecknare. Vi har en särskild styrka genom att sedan många år ha Björn Lindahl som vår korrespondent. Som en av mycket få svenska journalister baserade i Norge har han en särställning när det gäller kontakter och kunnande om det norska samhället och rättsväsendet. Vi har också krönikören Erik Sönstelie, vars dotter med nöd och näppe överlevde attentaten, på plats i rättssalen.
Rättegången mot Breivik är en fin balansgång, både för rättsväsendet och medierna. Det handlar om att klarlägga vad som hände, med bibehållen respekt för offer och anhöriga, men också om att få grepp om gärningsmannens agerande och motiv, utan att det slår över i hatiska propagandanummer.
Det är också en fråga om dimensioner. Få lär orka två månaders konstant medialt högtryck. Samtidigt är det som avhandlas så viktigt att det måste ges stort utrymme under lång tid.
En undersökning från Nordens Mediedagar visar att 68 % av norrmännen tycker att medierna rapporterat för mycket om terrordåden och bara 28 % är nöjda med bevakningen. I Sverige är siffran betydligt högre: här tycker 61 % att bevakningen varit bra. Länderna går knappast att jämföra, men det är ändå ett hyfsat betyg för svenska medier. Vi får hoppas att omdömet består i slutet av juni.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar