Annons

Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

OFFENTLIG UPPGÖRELSE Dagens starkaste läsning hittar ni i K, i Karin Thunbergs reportage om Felicia Feldt, författare till boken Felicia försvann, som kastar mörka skärvor över bilden av mamman och barnuppfostransikonen Anna Wahlgren. Det är också dagens svåraste journalistiska uppgift. För hur skriver man om en person som gör upp med en anhörig, i offentlighetens ljus?

Att skildra personliga konflikter är en av de svåraste journalistiska uppgifterna, oavsett om det handlar om familjefejder, vårdnadstvister eller något annat. Det finns ju sällan en svartvit sanning; snarare ett minfält av gråzoner och personliga upplevelser, där alla har rätt till sin egen historia. Så är det förstås även i det här fallet. Därför är det ibland frestande att avstå att skriva, för att inte riskera att hamna fel, i det som närmar sig kränkningar eller rentav förtal.

Det finns de som gör det väldigt enkelt för sig. Som gör förstasidor och rubriker om ”Skandalboken” och frossar i utpekande detaljer eller åt de konflikter och motsättningar den leder till.
Karin Thunberg väljer en mycket svårare väg. Hon läser, pratar, reflekterar och försöker verkligen förstå, trots att Anna Wahlgren själv helst inte vill prata. Nyckelmeningen i hennes reportage lyder ”Jag kan nudda vad det kostar, i våndor. Hos båda”.

Genom att söka sammanhang, både hos de inblandade, i omvärlden och hos sig själv, gör hon det extremt personliga universellt och därmed mer intressant. Utan att tappa bort eller brista i respekt inför någon av huvudpersonerna.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.