Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

PRISREGN I veckan blev det klart att SvD vunnit ytterligare en rad priser för vår journalistik, den här gången i designtävlingen European Newspaper Awards, där Europas bästa dagstidningar utses varje år.

Priserna presenteras mer utförligt i morgondagens SvD Kultur, men det finns några saker med prisregnet – totalt elva priser – som är särskilt roligt att notera.

För det första: att vår nya Ipad-app, månadsmagasinet SvD Insikt, får pris som en av de bästa Ipadtjänsterna i Europa, efter bara två nummer. Även den omgjorda SvD.se får pris, vilket är ett stort erkännande av att vi lyckas presentera vår journalistik lika bra i de digitala kanalerna som på papper.

För det andra: att vi vinner pris för papperstidningen i den absolut hårdaste konkurrensen, nämligen de stora nyhetshändelser som är gemensamma för alla tidningar. Ett sådant exempel är rapporteringen av tsunamin i Japan, där SvD ansågs ha den bästa rapporteringen tillsammans med Financial Times och Die Welt, med en väldigt stark visuell journalistik, där katastrofen presenterades i all sin fruktansvärda kraft i både bild och nyhetsgrafik. Ett annat är 10-årsminnet av 11 september, med sex sidor detaljgrafik och ett omslag där redigeringschefen Mikael Larsson utnyttjade både första och sista sidan för en skildring av attacken som ingen annan tidning lyckades göra bättre, enligt juryn.

Det finns fler priser att glädja sig åt, som mer handlar om våra helgfördjupningar, men att rankas som bäst när det gäller, vid de riktigt stora nyheterna – i den hårda konkurrensen – är särskilt viktigt och hedrande.

I dag fördjupar vi oss bland annat i den fortsatta S-krisen, som Lena Hennel spårar långt bakåt, och i den pågående eurokrisen, där Gunilla von Hall skissar en skakig framtid för Italien långt framåt. Missa inte det.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar