Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

VINNANDE TRANSPARENS I lördags vann SvD:s Carolina Neurath och Jacob Bursell Guldspaden av Föreningens Grävande Journalister för sin granskning av revisorsjättarna. Och precis som med fjolårets guldspadevinnare gjordes grävjobbet med läsarnas hjälp – och med stor transparens.

SvD har i flera år arbetat med ”crowdsourcing” i olika former: att ta läsarnas kunskap, kontaktnät och vilja till delaktighet som hjälp för att göra bättre journalistik. Vi har gjort en rad ”öppna artikelserier”, som tagit avstamp i de tips och frågor som kommit från läsekretsen – och även genomfört en rad grävjobb där läsarnas tips varit en central del.

Faktum är att båda de Guldspadar SvD vunnit, 2009 och 2010, tagit sitt avstamp i annonser och artiklar där vi efterlyst läsartips. I fjol belönades SvD.se för ett realtidsgräv om kommunala biståndsprojekt.Den satsningen genomfördes helt öppet i en grävblogg, där alla steg redovisades tydligt för läsarna – och där läsarnas bidrag i högsta grad höjda kvaliteten på granskningen.

Årets vinnare, med granskningen av revisionsbranschen efter krascherna i Carnegie och HQ Bank, var på liknande sätt öppen i sin process. I annonser en vecka före den första artikeln informerades om satsningen. Läsarnas tips efterlystes – och strömmade in, med en stor mängd kvalificerade förslag på vad som borde uppmärksammas.

Vi är övertygade om att det är så här man bäst bedriver granskande journalistik. I samspel med läsarna. Tack för er hjälp, guldglansen stänker även på er.

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar