Redaktionschefens blogg

Martin Jönsson

Martin Jönsson

WIKILEAKS Den här veckan har vi kommit med en andra våg av Wikileaksavslöjanden, efter de artiklar vi hade om telegrammen från Stockholmsambassaden i december. De bygger på ett nytt samarbete vi inlett, med tillgång till samtliga läckte Cablegate-dokument.

Förra gången byggde vår rapportering på ca 700 telegram från amerikanska ambassaden i Stockholm. Sedan en tid tillbaka har vi dock tillgång till samtliga 257 000 telegram, i ett samarbete med norska Aftenposten. De har fått tillgång till dokumenten och sedan bjudit in SvD, danska Politiken och tyska Die Welt med att hjälpa till att söka i det enorma materialet.

I detta arbete jobbar vi helt självständigt. Det finns inga avtal, inga mellanhänder, inget urval (vill bara betona det, eftersom det ibland sprids felaktiga bilder om hur Wikileaksrapporteringen går till). Vi arbetar mot en särskild server som Aftenposten upplåtit för filerna och under strikt sekretess. De uppgifter vi får fram som bedöms som relevanta försöker vi få bekräftade och kontrollerade via andra källor – och söker sedan kommentarer till det som sägs i dokumenten.

Den gångna veckan har det resulterat i flera stora nyheter:

17/1 Storbråk om svenska atomaffärer i Iran

18/1  Kohandel stoppade svenskt företag i Iran

Och så förstås dagens stora avslöjande om Bildt, Billström och irakiska asylsökande, som dominerat alla mediers rapportering på morgonen.

Till den nyheten har vi också offentliggjort hela det dokument som ligger bakom dagens artikel. Det kan du ladda ner som pdf här.

Vi kommer att fortsätta bearbeta den enorma databasen, kopplat till aktuella nyhetsämnen. Det är ett bitvist tröstlöst letande, men som dagens nyhet visar lönar det sig. Det finns uppenbart mycket i de diplomatiska samtalen som har mycket stort nyhetsvärde.

Tidigare blogginlägg om Wikileaks återfinns här:

6/12  Nej, det finns ingen Wikileakskartell

2/12 Så resonerar vi om Wikileaksfilerna

Det här är bloggen

Ola Billger och Ann Axelsson är Svenska Dagbladets redaktionschefer och har en lång historia på SvD.


Ann Axelsson har bland annat lett flera stora utvecklingsprojekt och varit huvudansvarig för Svenska Dagbladets helgläsning.


Ola Billger är med och delar ut Bragdguldet och har varit sportkrönikör, sportchef, politikreporter och biträdande nyhetschef.


Här bloggar vi om journalistiken och omvärlden, om print och digitalt, om läsarreaktioner och om vad som händer inne på Svenska Dagbladets redaktion.

Båda gillar katter.

Fler bloggar