V-kvinnor erbjuder Sabuni kurs i självförsvar

Efter Nyamko Sabunis uttalanden bjuder nu Vänsterpartiets kvinnonätverk in jämställdhetsministern till ett pass i självförsvar för tjejer.

– Som jämställdhetsminister blir jag väldigt oroad över att kvinnor i Vänsterpartiet tydligen känner sig så pass utsatta av sina manliga kollegor så att de behöver självförsvar.

Det säger Nyamko Sabuni (FP) till SvD, med anledning av att Vänsterpartiets kvinnliga politiker med start i höst ska erbjudas en kurs i självförsvar.

Ida Gabrielsson (V), ordförande i det nya kvinnonätverket, är mycket kritisk till ministerns uttalanden:

– Sabuni uttrycker sin oro över självförsvaret. Jag blir i stället oroad över att jämställdhetsministern inte verkar ta ett samhällsproblem, som kvinnors utsatta situation, på allvar. I stället väljer hon att kritisera att Vänsterpartiet är beredda att ta en del av samhällsansvaret med att stärka kvinnor, inom och utanför Vänsterpartiets verksamhet, säger hon.

Självförsvar går ut på att stärka kvinnors självförtroende, få kvinnor att ta större plats och att i hotfulla situationer kunna försvara sig, förklarar Ida Gabrielsson.

– Vi vill att alla kvinnor ska kunna ta för sig och växa i Vänsterpartiets verksamhet och att alla kvinnor oavsett partitillhörighet ska kunna känna sig trygga i sin vardag.  Nyamko Sabuni är hjärtligt välkommen att delta i ett pass i självförsvar. Det vore väldigt trevligt om hon ville komma.

Visa kommentarer (150 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det som är otroligt pinsamt, är att jämställdhetsministern inte ens har fattat vad feministiskt självförsvar är. Hon tror att det handlar om att försvara sig mot manligt fysiskt våld. Jisses.

 • Anonym

  Hahaha, det handlar ju om att kvinnor är svaga i psyket och måste bättra på sitt självförtroende (vem påstår att vi är likvärdiga?) därför går man detta för att klara sig verbalt, psykiskt och fysiskt. Lite ”teambuilding”..

  De måste ju uppenbarligen även anse sig dåliga både psykiskt och fysikt och måste peppa upp sig med detta…eller tränar de för att kunna delta i extremvänsterns stenkastning?

 • Anonym

  Med tanke på att våldtäkterna har stigit i skyarna senaste decenniet så förstår jag att det behövs självförsvarskurser för kvinnor. Men orsaken till höjningen fortsätter man förneka.

 • Anonym

  Feministiskt självförsvar består av tre delar:

  Mentalt självförsvar, som handlar om självkänsla och självbild.

  Verbalt självförsvar, som innebär att med kroppsspråk och röst signalera var gränsen går.

  Fysiskt självförsvar, som innebär att med effektiva sparkar och slag ta sig ur en hotfull situation.

  Ja, så länge man inte missbrukar dessa kunskaper i debatter så ser jag inga problem…

 • Anonym

  Det får stå för dig att du tycker att alla kvinnor är svaga i psyket. Jag antar att du menar svagare i psyket än män?Jag har en helt annan uppfattning. Män är ofta både rädda för kvinnor och väldigt lättkränkta när kvinnor säger sanningen om män, till män. Inte minst när det gäller den manliga sexualiteten.

 • Anonym

  Orsaken till att antalet anmälda våldtäkter ökat beror främst på den ändrade lagstiftningen från 2005, som innebär att långt fler handlingar klassas som våldtäkt, samt att anmälningsbenägenheten stadigt ökar. Jag antar att du tror nåt annat, men detta är ett faktum.

 • Anonym

  Orsaken till att antalet anmälda våldtäkter ökat beror främst på den ändrade lagstiftningen från 2005, som innebär att långt fler handlingar klassas som våldtäkt, samt att anmälningsbenägenheten stadigt ökar. Jag antar att du tror nåt annat, men detta är ett faktum.

 • Anonym

  Orsaken till att antalet anmälda våldtäkter ökat beror främst på den ändrade lagstiftningen från 2005, som innebär att långt fler handlingar klassas som våldtäkt, samt att anmälningsbenägenheten stadigt ökar. Jag antar att du tror nåt annat, men detta är ett faktum.

 • Anonym

  Hur ser vänsterfeministiskt självförsvar ut när deras ”fiende” är den svenska medelklassmannen som kommer stressande mellan jobb och dagis med skramlande cykelbarnstol och slipsen fladdrande över axeln…   :-D

 • Anonym

   Norrmännen för statistik på t.ex etnicitet & överfallsvåldtäkter. Sån statistik skulle aldrig SvD våga visa. Och det är för rasistiskt att föra sådan statistik i Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

  Jahaja. Män är alltså ofta rädda för kvinnor och kan inte ta kritik. Vad har du för belägg för detta om jag får fråga? Generaliserande trams.
  Och du för gärna tala om för mig vilken sanning det finns om den manliga sexualiteten?

 • Anonym

  Den statistiken har för litet underlag för att vara säkerställd. Dessutom utgör överfallsvåldtäkter en relativt liten del av det totala antalet våldtäkter. De flesta våldtäkter sker inom ett förhållande eller i fall där offer och gärningsman är bekanta. Av förklarliga skäl är därför mörkertalet förmodligen enormt.

 • Anonym

  Du menar att vänsterfeminister ser medelklassmän som en deras fiende? Var har du fått detta ifrån? Är du vänsterfeminist själv eller öht insatt i kvinnorörelsens arbete?

 • Anonym

  Man funderar lite på hur kvinnor ska försvara sig mot flera gärningsmän samtidigt.
  Det blir ju allt vanligare…
   
  Jag tänker bla på gruppvåldtäkten på flyktingförläggning i småländska Mariannelund där 8 män våldtog en småbarnsmamma eller Södertäljefallet med 7 gärningsmän.
  Enl.  Sanna Rayman’s ledare här i SVD ”En nämnd, andra glömda”

  Går självförsvaret ut på bestämt säga ”Nej! Respektera mig!” ?
  Eller helt enkelt på att undvika situationer där man befinner sig ensamma med flera utländska män?

 • Anonym

  Så skönt att du åtminstone funderar över hur kvinnor skall försvara sig mot manligt gruppvåldsrunkande. Du kanske har något bra tips att komma med, som man? Hur gör du själv för att försvara dig mot våldtäktsmän? Det blir allt vanligare att män också drabbas, menar jag. Senast hörde vi om mannen som somnade på en parkbänk och vaknade av att en man hade stjärtsex med honom. Han hade kanske inte heller den fysiska styrkan att kunna försvara sig mot en man?

 • Anonym

  Oj, det är en annan diskussion och utanför ämnet. Jag ville bara tala om för mannen som anser att kvinnor är psykiskt svaga, att jag inte alls delar hans uppfattning. Jag upplever att män är otroligt mycket mer psykiskt labila. På fler sätt än ett.

 • Anonym

  Vänstern som annars är kända för sitt fascistiska våld i samhället, ska de nu dessutom gå kurs för vidareutveckla detta så blir man orolig.

 • Anonym

  Vänstern som annars är kända för sitt fascistiska våld i samhället, ska de nu dessutom gå kurs för vidareutveckla detta så blir man orolig.

 • Anonym

  Hehehe, har jag då aldrig varit med om. Är det ett feminitiskt uttalande för att peppa upp er…

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

  Bara det jag ville komma fram till. DU upplever det så. Det är ingen universal sanning som du försökte få fram det.

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

  Bara det jag ville komma fram till. DU upplever det så. Det är ingen universal sanning som du försökte få fram det.

 • Anonym

  Jag anser att jag var lika tydlig som din manlige kompis ovan, som tycker att alla kvinnor är psykiskt svaga. Jag gjorde därmed gällande att det är hans åsikt och att min åsikt är att män är betydligt mer psykiskt labila än kvinnor. Det är alltså beroende på vilket perspektiv man har och kanske vilka man talar med. Jag talar med både kvinnor och män och min erfarenhet är att kvinnor generellt tycker att män är ganska känsliga varelser, psykiskt labila och mycket lättkränkta samt dåliga på att ta kritik och debatter mot kvinnor.

 • Anonym

  Jag anser att jag var lika tydlig som din manlige kompis ovan, som tycker att alla kvinnor är psykiskt svaga. Jag gjorde därmed gällande att det är hans åsikt och att min åsikt är att män är betydligt mer psykiskt labila än kvinnor. Det är alltså beroende på vilket perspektiv man har och kanske vilka man talar med. Jag talar med både kvinnor och män och min erfarenhet är att kvinnor generellt tycker att män är ganska känsliga varelser, psykiskt labila och mycket lättkränkta samt dåliga på att ta kritik och debatter mot kvinnor.

 • Anonym

  Hört talas om de högerextrema? Kolla klippet med den högerextreme greken som börjar slåss i direktsändning, hahaah!

 • Anonym

  Hört talas om de högerextrema? Kolla klippet med den högerextreme greken som börjar slåss i direktsändning, hahaah!

 • Anonym

  Nej, inte alls. Jag är fullt allvarlig.

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

  Så bara för att han generaliserar så måste du sjunka lika lågt och göra samma sak? Intressant också att du skriver ”Din manlige kompis”. Tillhör jag något slutet brödraskap som konspirerar mot kvinnor som grupp eller vad menar du?
  Det där med mental styrka och psykisk svaghet låter jag hellre nån utbildad forskare ta hand om. Däremot så vet jag att det finns gott om idioter hos båda könen.

 • http://www.facebook.com/disa.flensburg Disa Flensburg

   Vad står det att de håller på med fascistiskt våld eller att SJÄLVFÖRSVAR är till för att angripa någon? Det handlar om att kunna försvara sig själv, verbalt och fysiskt, beroende på vad situationen kräver.

 • Lionel Hutz

  Så då är det OK om man även lär män och pojkar att ta lagen i egna händer..?

 • Lionel Hutz

  Så då är det OK om man även lär män och pojkar att ta lagen i egna händer..?

 • Lionel Hutz

  Så då är det OK om man även lär män och pojkar att ta lagen i egna händer..?

 • Lionel Hutz

  Med tanke på de restriktiva svenska nödvärnsreglerna så är det minst sagt märkligt att (v) vågar fortsätta med detta tramsande. Ska vi gissa att de kommer att ge de ”patriarkala strukturerna” eller den ”kapitalistiska konspirationen” skulden, när massmedia får nys om det första offret för deras våldsspridning..?

 • Lionel Hutz

  Med tanke på de restriktiva svenska nödvärnsreglerna så är det minst sagt märkligt att (v) vågar fortsätta med detta tramsande. Ska vi gissa att de kommer att ge de ”patriarkala strukturerna” eller den ”kapitalistiska konspirationen” skulden, när massmedia får nys om det första offret för deras våldsspridning..?

 • Lionel Hutz

  Med tanke på de restriktiva svenska nödvärnsreglerna så är det minst sagt märkligt att (v) vågar fortsätta med detta tramsande. Ska vi gissa att de kommer att ge de ”patriarkala strukturerna” eller den ”kapitalistiska konspirationen” skulden, när massmedia får nys om det första offret för deras våldsspridning..?

 • Anonym

  Jag tolkar det som att du försvarar honom och att du också instämmer i hans åsikt att kvinnor är psykiskt svaga eftersom du inte har några invändningar mot honom utan riktar dina frågor till mig, när jag ifrågasätter hans påstående. Skall jag tolka dig på något annat sätt och varför?

 • Anonym

  Stör du dig på att kvinnor inom V lärs feministiskt självförsvar? Hur drabbar det dig, menar du?

 • Anonym

  Stör du dig på att kvinnor inom V lärs feministiskt självförsvar? Hur drabbar det dig, menar du?

 • Lionel Hutz

  Brukar inte MC-gängen också hävda att de endast använder våld i självförsvar..?

 • Lionel Hutz

  Brukar inte MC-gängen också hävda att de endast använder våld i självförsvar..?

 • Anonym

  Nej. Men det är helt OK att lära ut effektivt självförsvar som stämmer överens med nödvärnslagen.

 • Anonym

  Du har missuppfattat. Feministiskt självförsvar handlar inte om att bruka våld. Det är att lära sig debatteknik och att argumentera för sin sak. MC-gäng är något helt annat, förstår du.

 • Anonym

  Spelar väl mindre roll vad man hävdar och mer vad domstolen anser?

 • Lionel Hutz

  Som våldsmotståndare upplever jag det som extremt störande när företrädare för ett etablerat politiskt parti erbjuder hälften av befolkningen kurser i att skada de övriga…

 • Anonym

  Sådana här saker, självförsvar påhejat av vänsterkvinnor har självklar även ett outtalat syfte; att skapa och bygga samt befästa kvinnans roll som förtryckta. Förtryckta av vem, ja kanske män men det faktum att självförsvarskurser startas kan varje deltagare skapa sin bild av vem som utgör hotet samtidigt som alla som går dessa kurser samlas för att hjälpa varandra att bekräfta behovet med olika perspektiv och motiv. 

  Självförsvar för tjejer blir då så att säga en byggsten till det sekthus, som V-kvinnor bygger.

 • Anonym

  Sådana här saker, självförsvar påhejat av vänsterkvinnor har självklar även ett outtalat syfte; att skapa och bygga samt befästa kvinnans roll som förtryckta. Förtryckta av vem, ja kanske män men det faktum att självförsvarskurser startas kan varje deltagare skapa sin bild av vem som utgör hotet samtidigt som alla som går dessa kurser samlas för att hjälpa varandra att bekräfta behovet med olika perspektiv och motiv. 

  Självförsvar för tjejer blir då så att säga en byggsten till det sekthus, som V-kvinnor bygger.

 • Anonym

  Sådana här saker, självförsvar påhejat av vänsterkvinnor har självklar även ett outtalat syfte; att skapa och bygga samt befästa kvinnans roll som förtryckta. Förtryckta av vem, ja kanske män men det faktum att självförsvarskurser startas kan varje deltagare skapa sin bild av vem som utgör hotet samtidigt som alla som går dessa kurser samlas för att hjälpa varandra att bekräfta behovet med olika perspektiv och motiv. 

  Självförsvar för tjejer blir då så att säga en byggsten till det sekthus, som V-kvinnor bygger.

 • Lionel Hutz

  Inte enligt dem. Det är ju bara ”självförsvar”…

 • Lionel Hutz

  Inte enligt dem. Det är ju bara ”självförsvar”…

 • Lionel Hutz

  Inte enligt dem. Det är ju bara ”självförsvar”…

 • Anonym

  Vore kul om CP-Ida kanske kunde ta invandrargängs våld mot  svenskar på allvar?

 • Lionel Hutz

  Den kvinna som är så kall att hon kan göra den bedömningen i en situation där nödvärnsrätt är aktuellt, behöver nog ingen kurs i våldsanvändning…

 • Anonym

  Du menar att feminstiskt självförsvar egentligen är till för att statuera exempel på att män förtrycker kvinnor? Och att kvinnor skall läras att män utgör ett hot för kvinnor?

  Ja, det sistnämnda är ju i och för sig med verkligheten överensstämmande. Men tror du verkligen att kvinnor inte har behållning av att lära sig debatteknik och att argumentera för sin sak? Du tror att de går kurser för att liksom utmåla män som nertryckare?

  Lite överdrivet att kalla V-kvinnor för sekt, kanske..? De sektliknade är ju de manspartier som bedriver sin politik om och för kvinnor och som vill göra det ifred från kvinnors egna synpunkter.

 • Lionel Hutz

  Visst, och vi lär nog få se fall där vänsterpartiets ”elever” står inför rätta inom en snar framtid…

 • Anonym

  Feministiskt självförsvar skadar inte män. Hur menar du nu?

 • Anonym

  På vilket sätt utgör män ett hot mot kvinnor?

 • Anonym

  Är det Idas och vänstern sak tycker du? Är det inte högern, som sitter på makten, som måste ta tag i detta?

 • Anonym

  Själv anser jag att de som åker till Södertälje ska ha rätt att bära vapen, men det är ju för det finns en anledning.

 • Anonym

  Snälla vän..? Läser du inte vare sig tidningar, statistik från FN, Amnesty, SCB, Kriminalvården och andra internationella och nationella organisationer? Skall vi behöva köra den där vanliga antifeministiska leken ”män som låtsas att de inget ser av mäns våld och sexuella våld mot kvinnor och barn i världen”?

 • Anonym

  Eftersom alla kvinnor, men inga män, erbjuds dylika kurser så innebär det att man ser alla kvinnor som underlägsna och alla män som överlägsna. Eller för den delen, alla kvinnor som offer och alla män som förövare. Män i underläge får inget stöd, vilket däremot ges till kvinnor i överläge.
  Mer nyanserad syn på könen än så har inte vänstern.

 • Anonym

  Du vet uppenbarligen inte så mycket om dessa utbildningar.
  Att lära sig använda våld är en del av kursen.

 • Anonym

  Att antalet ANMÄLDA våldtäkter har ökat markant beror även på att det sen lagändringen 2006 blivit ett effektivt vapen som kvinnor kan använda vid vårdnadstvister för att få ensam vårdnad om barnen. Anklagelsen behöver inte mynna ut i en dom. Anklagelsen i sig är tillräckligt för att misskreditera pappan.
  Dessutom är det så att om en kvinna anmäler att hon blivit våldtagen en gång i veckan de senaste tre åren så plussas statistiken på med 150 anmälda våldtäkter.

 • Anonym

  Att antalet ANMÄLDA våldtäkter har ökat markant beror även på att det sen lagändringen 2006 blivit ett effektivt vapen som kvinnor kan använda vid vårdnadstvister för att få ensam vårdnad om barnen. Anklagelsen behöver inte mynna ut i en dom. Anklagelsen i sig är tillräckligt för att misskreditera pappan.
  Dessutom är det så att om en kvinna anmäler att hon blivit våldtagen en gång i veckan de senaste tre åren så plussas statistiken på med 150 anmälda våldtäkter.

 • Anonym

  V-män kan säkert bestämma själva om de vill ha samma kurs, tror du inte?  

  Att vänsterkvinnor går en kurs i fem. självförsvar har inget att göra med att de ser alla kvinnor som underlägsna män. Det är en antifeministisk retorik du kör med för att framställa män som offer för kvinnor.

  Att kvinnor faller offer för mäns våld och sexuella våld, mord osv, är ju däremot sant. Män som grupp utsätter kvinnor som grupp för detta Det motsvarar en ”förintelse” vart annat till vart tredje år. Hur du kan anse att män befinner sig i något som ens liknar detta underläge, förstår jag inte alls.

 • Anonym

  Ja, antifeministiska män brukar hävda att mammor först lurar i sina små barn att pappa våldtar dem. Sen sitter mammor i återkommande, utdragna polisförhör med dessa små barn, bara för att sedan ”hoppas” på en rättegång där pappa blir dömd, vilket inte är alls troligt eftersom nästan inga våldtäktsmän döms i våra domstolar idag. Allt detta menar antifeministiska män att kvinnor går igenom, inte minst ekonomiskt, för att ”hämnas på män”, alternativt för att de inte vill låta pappa träffa barnen på halvtid. Allt detta går kvinnor och mammor igenom, menar antifeministiska män i Papparättsrörelsen, trots att de riskerar att förlora vårdnaden helt och hållet till den pappa som misstänks förgripa sig på barnen.

  Pappor hävdar att mammor och barn ljuger om incest. De enda som inte ljuger, menar män, är pappor själva, som är de som riskerar samhällets fördömande och möjligen fängelsestraff för barnvåldtäkt.

 • Anonym

  En mamma vars barn berättar att pappa våldtar sina egna barn, begär naturligtvis ensam vårdnad. Då startar incestpappor en vårdnadstvist mot mammor. Som tur är, är vårdnadstvisterna inte så många. Nästan alla föräldrar har gemensam vårdnad om barnen idag.

 • Anonym

  En mamma vars barn berättar att pappa våldtar sina egna barn, begär naturligtvis ensam vårdnad. Då startar incestpappor en vårdnadstvist mot mammor. Som tur är, är vårdnadstvisterna inte så många. Nästan alla föräldrar har gemensam vårdnad om barnen idag.

 • Anonym

  Jaha, nu vill männen inte att jag skall få kommentera mer. Nu börjar de anmäla och ta bort alla mina kommentarer igen. Tack för en icke-debatt, fega krakar.

 • Anonym

  Jaha, nu vill männen inte att jag skall få kommentera mer. Nu börjar de anmäla och ta bort alla mina kommentarer igen. Tack för en icke-debatt, fega krakar.

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

  Lionel Hutz feministiskt självförsvar består av anpassade kampsportstekniker plus mental träning för att hantera hotande situationer med ord och kroppsspråk. Det senare kan du omöjligt vara emot, är du emot det första måste du tro att alla kampsporter också är nästintill olagliga.
  Svenska nödvärnsregler är inte restriktiva, dock har det förekommit domar där rätten gjort en orimligt restriktiv tolkning. Se Dick Sundevalls Det farliga Sverige. Men det är inte som att du inte får knäa en vådtäktsman på pungen i Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

  Lionel Hutz feministiskt självförsvar består av anpassade kampsportstekniker plus mental träning för att hantera hotande situationer med ord och kroppsspråk. Det senare kan du omöjligt vara emot, är du emot det första måste du tro att alla kampsporter också är nästintill olagliga.
  Svenska nödvärnsregler är inte restriktiva, dock har det förekommit domar där rätten gjort en orimligt restriktiv tolkning. Se Dick Sundevalls Det farliga Sverige. Men det är inte som att du inte får knäa en vådtäktsman på pungen i Sverige.

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

  Som mycket våld nöden kräver är tillåtet i självförsvar. Tränar du jujitsu får du också lära dig självförsvarstekniker.

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

  Som mycket våld nöden kräver är tillåtet i självförsvar. Tränar du jujitsu får du också lära dig självförsvarstekniker.

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

   Obegripligt Lionel vad menar du?

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

   Obegripligt Lionel vad menar du?

 • http://www.facebook.com/people/Jon-Weman/612034714 Jon Weman

   Obegripligt Lionel vad menar du?

 • Anonym

  Om det mest är dialog det handlar om, ingår då också lämpliga fraser på våra vanligaste invandrarspråk?
  Eller är det bara Svenska män som är möjliga förövare.. i vanlig världsfrånvänd ordning….
   
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/en-namnd-andra-glomda_7261437.svd

   

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

   Fick inte fortsätta svara i förra trädet så fortsätter här.

  Du tolkar väldigt mycket ur väldigt lite du.
  Nej jag försvarar inte hans påståenden utan avfärdar det som rent trams/troll och går vidare i livet.
  Blir bara så trött på folk som som inte ser längre än sin egen näsa. Antyder man att någon generaliserar och sedan gör precis samma sak själv bevisar ju bara vilken otroligt dålig självinsikt man har. Kan inte ta en sådan människa seriöst.
  Så tolka mig för all del som om jag vore Hitler själv om du vill. Puss på dig och trevlig helg!

 • http://www.facebook.com/people/Morgan-Larsson/723679638 Morgan Larsson

   Fick inte fortsätta svara i förra trädet så fortsätter här.

  Du tolkar väldigt mycket ur väldigt lite du.
  Nej jag försvarar inte hans påståenden utan avfärdar det som rent trams/troll och går vidare i livet.
  Blir bara så trött på folk som som inte ser längre än sin egen näsa. Antyder man att någon generaliserar och sedan gör precis samma sak själv bevisar ju bara vilken otroligt dålig självinsikt man har. Kan inte ta en sådan människa seriöst.
  Så tolka mig för all del som om jag vore Hitler själv om du vill. Puss på dig och trevlig helg!

 • Anonym

  Jag har bara återgett vad feministiskt självförsvar innebär. Och så vitt jag förstår så handlar det inte om att ta lagen i egna händer, utan om att anpassa sig efter situation.

  Min kommentar om ”att inte missbruka dessa kunskaper i debatter” var en ironisk passning till vad som hände i en tv-sänd politisk debatt nere i Grekland för ett par dagar sedan som du säkert hört talas om… För det hårda debattklimatet vill vi ju inte ha i Sverige. Eller? :)

 • Anonym

  Jag har bara återgett vad feministiskt självförsvar innebär. Och så vitt jag förstår så handlar det inte om att ta lagen i egna händer, utan om att anpassa sig efter situation.

  Min kommentar om ”att inte missbruka dessa kunskaper i debatter” var en ironisk passning till vad som hände i en tv-sänd politisk debatt nere i Grekland för ett par dagar sedan som du säkert hört talas om… För det hårda debattklimatet vill vi ju inte ha i Sverige. Eller? :)

 • Anonym

  Minns att det inte var länge sedan Vänsterpartiet kände sig tvingad att stryka ordet kommunist i varumärket. Huruvida det är  det är struket i övertygelse är mer än tveksamt. Man kramar fortfarande Kuba´s och Venezuela´s människoförnedrande diktaturer men tillägnar sig en retorik som är en tillrättalagd dimridå för att inte blotta sin verkliga agenda. Att extrema partier, där V har en given plats, är det inte ovanligt att verbala argumente behöver förstärkas med mer handgripliga metoder. Se bara på hur nazisten i Grekland gick till angrepp på sin vänster- och kommunistkollega i direktsändning på TV. Han bokstavligen bankade in sina argument på kontrahenterna och det är väl det som det yttersta syftet med självförsvarsprogram. Gudrun Schyman visade prov på en hantering av pengar som inte heller gick av för hackor. Hon eldade upp dem och som vanligt när det gäller V´s anslag var det inte hennes egna pengar!!!!

 • http://www.facebook.com/lisa.rasmussen Lisa Rasmussen

  Nej, det har till syfte att vi kvinnor själva tar tag i det problem som alldeles för många män utgör. Målet är att slippa vara offer och kunna ta plats som en jämställd människa i samhällslivet. 

 • http://www.facebook.com/lisa.rasmussen Lisa Rasmussen

  Kvinnor som utsätts för våld blir det nästan uteslutande av män. Män har redan poster i viktiga styrelser och ser till att män blir valda. Män får bättre jobb och bättre betalt även när kvinnor har samma jobb som män, trots att kvinnor genomsnittligt är högre utbildade. Inte ens meriter eller kompetens ger kvinnor samma chans som män.

  Är det svar på frågan? 

 • Anonym

  Celev skriver om hur pinsamt det är att det hålls våldsutbildning.

  Tycker det är mer pinsamt att att han tycks stå över 3 inläggsgränsen.

  Och att vi andra som ifrågasätter artikeln blir censurerade.

  …Vänsterdemokrati…

 • Anonym

  Celev skriver om hur pinsamt det är att det hålls våldsutbildning.

  Tycker det är mer pinsamt att att han tycks stå över 3 inläggsgränsen.

  Och att vi andra som ifrågasätter artikeln blir censurerade.

  …Vänsterdemokrati…

 • Anonym

   Japp, men då mina kommentarer blev censurerade så talar jag nog sanning, men det är för politiskt inkorrekt att skriva om det i landet brunsås.

 • Anonym

   Japp, men då mina kommentarer blev censurerade så talar jag nog sanning, men det är för politiskt inkorrekt att skriva om det i landet brunsås.

 • Anonym

   Japp, men då mina kommentarer blev censurerade så talar jag nog sanning, men det är för politiskt inkorrekt att skriva om det i landet brunsås.

 • Lionel Hutz

  Får man lära sig juridik också? Problemet med alla dessa självförsvarsmetoder, är att de inte lär dig var den juridiska gränsen går. Att bedöma vad som är godtagbart våld i en nödvärnssituation, är inte ens självklart för jurister, poliser och andra som tillämpar reglerna dagligen och sannolikheten för att en person som inte är van vid våldssituationer skulle kunna göra en korrekt bedömning då hon känner sig allvarligt hotad, får nog anses som obefintlig.

  Såvida man inte är så stark att man kan hålla fast en angripare utan att skada honom, så finns det bara två alternativ som är juridiskt säkra: att lägga sig ner, skydda huvudet och hoppas att man överlever eller att SPRINGA! Börjar du däremot att veva, så måste du också räkna med att du kan förlora trots att du vinner över angriparen…

 • Lionel Hutz

  Får man lära sig juridik också? Problemet med alla dessa självförsvarsmetoder, är att de inte lär dig var den juridiska gränsen går. Att bedöma vad som är godtagbart våld i en nödvärnssituation, är inte ens självklart för jurister, poliser och andra som tillämpar reglerna dagligen och sannolikheten för att en person som inte är van vid våldssituationer skulle kunna göra en korrekt bedömning då hon känner sig allvarligt hotad, får nog anses som obefintlig.

  Såvida man inte är så stark att man kan hålla fast en angripare utan att skada honom, så finns det bara två alternativ som är juridiskt säkra: att lägga sig ner, skydda huvudet och hoppas att man överlever eller att SPRINGA! Börjar du däremot att veva, så måste du också räkna med att du kan förlora trots att du vinner över angriparen…

 • Lionel Hutz

  På vissa platser i landet är deras kurser öppna för alla kvinnor och om du på fullt allvar tror att det handlar om att lära ut att försvara sig mot kvinnor, så bör du nog besöka deras ”kurser” och ta dig en titt…

 • Lionel Hutz

  På vissa platser i landet är deras kurser öppna för alla kvinnor och om du på fullt allvar tror att det handlar om att lära ut att försvara sig mot kvinnor, så bör du nog besöka deras ”kurser” och ta dig en titt…

 • Lionel Hutz

  På vissa platser i landet är deras kurser öppna för alla kvinnor och om du på fullt allvar tror att det handlar om att lära ut att försvara sig mot kvinnor, så bör du nog besöka deras ”kurser” och ta dig en titt…

 • Lionel Hutz

  Läs mitt andra svar till dig…

 • Don Martin

  Piñata vänstern borde börja spela golf istället för att vara så våldsfixerade. En piñatasving är inte olik en golfsving.

 • Anonym

  Visa mig gärna var jag skriver att våldsutbildning är pinsamt..? Jag har öht inte pratat våldsutbildningar, jag talar om feministiskt självförsvar. Det pinsamma är att Sabuni inte har fattat vad det är.

  Jojo, visst. Jag står över alla andra och får alla mina kommentarer publicerade. Just det. Och vänstern är inblandade i detta, förstås.

 • Anonym

  Vad syftar ditt nej på? Att det bara kan vara en förklaring till detta eller något annat? Det framgång ganska klart att jag bara syftar på det jag skriver om, det outtalade syftet. Resten ingår, tror jag i det du argumenterar för, vilket jag alltså inte bryr mig om i mitt inlägg

 • Lionel Hutz

  I Sverige har staten monopol på våld och den som försöker sig på att bruka våld utan statens uttryckliga tillåtelse, löper alltid risk att själv bli lagbrytare…

  Nog finns det en och annan som säkert har förtjänat en högerkrok, men vi har nog inte rätt politiker för den typen av debatt. Har ganska svårt att föreställa mig en situation i riksdagen där t.ex. Alf Svensson och Andreas Carlgren får gå in och avbryta ett slagsmål, när Johnny Skalin upptäcker (the hard way) att även Rosanna Dinamarca har gått manspryglarkursen… ;D

 • Anonym

  Fast män begår mer våld mot andra män än kvinnor. Sen är det så  att ”män” inte begår brott mot kvinnor utan patetiska genfel till individer, Utöver det har våldet ökat mot kvinnor främst i från utomEuropeiska kulturer där kvinnor anses stå under mannen men detta faktum förtäljer inte vänsterpartiet eller någon feministrörelse. Jag har alltid undrat varför, vet du?

 • Anonym

  Så utomordentligt ojämställt! Varför är det alltid kvinnor som erbjuds kurser och andra utvecklingsprojekt (oftast för statliga/kommunala pengar) i jämställdhetens namn? Kvinnligt företagande, kvinnligt (feministiskt) självförsvar, tekniska kurser enbart öppna för tjejer o s v. Den enda ”kurs” för enbart män som jag har blivit erbjuden är en ”pappa-utbildning” inför min dotters födelse. Där stod den kvinnliga barnmorskan och förklarade för oss blivande pappor att vi inte skulle vara så påstridiga att få umgås med det nyfödda barnet,eftersom det kunde störa den så viktiga anknytningen mellan mamman och barnet, utan att pappans roll under barnets första månader främst består i att ställa upp för mamman. Vi blev också uppmanade att inte tjata på våra fruar/sambos om sex. Helt enkelt en kurs för att sätta de blivande papporna ”på plats”. Inte särskilt utvecklande, och knappast främjande av jämställdhet.

 • Anonym

  Har aldrig påstått att ” att kvinnor inte har behållning av att lära sig debatteknik och att argumentera för sin sak” däremot tror jag att dessa former av kurser utgör en grund för att utmåla män som nertryckare och i detta sammanhang kan V-kvinnor med lätthet bli en sekt och delar av den är sannolikt det redan. 

  De sk ”manspartier” du ej vill namnge är knappast sekteristiska ty därtill är de för stora har ej kontroversiella eller avvikande uppfattningar i någon större omfattning. Däremot kanske de har dolda agendor. Det är kanske inom ramen för detta som Försvar för tjejer ska börja; om det nu finns dolda agendor, blottlägg dessa men gör det för guds skulle med logiska och spårbara argument. Dagens debattekniker tenderar däremot att bli ytterligare bygga på den numera enorma hög av skräpdebatt i våra media

 • Anonym

  Jag förstår inte alls ditt resonemang här. När man befinner sig i en situation då man riskerar att våldtas eller dödas vill man väl göra allt man kan för att försvara sig? Om de svenska lagarna inte tillåter det är det väl rimligare att de borde ändras än att man som offer ska lägga sig ned och acceptera sitt öde?

 • http://twitter.com/pandark2083 dan park

  Är det inte bättre att göra något åt problemet? Sluta importera våldtäksmännen till exempel.

 • Anonym

  Håll käft din jävla grinolle.

 • Anonym

  Håll käft din jävla grinolle.

 • Anonym

  Håll käft din jävla grinolle.

 • Anonym

  Jag är emot allt våld mot oskyldiga, oavsett kön. Men är det inte så att de flesta våldsoffer är män, så då vore det väl inte fel att erbjuda alla, kvinnor och män, kurs i självförsvar? För det kan väl aldrig vara så att misshandlade män för skylla sig själva eftersom de har samma kön som de flesta våldsverkare?

 • Anonym

  Men snälla vänsterpartister, det är ju på grund av den ökande invandringen ligger bakom ökade våldtäkter och annan kriminalitet i samhälle. Om ni stödjer SD politik där vi begränsar invandringen till mer hanterbara nivåer (ingen kan väl påstå att något fungerar bra idag inom integration,vård,skola,omsorg) så blir samhället tryggare när det finns jobb till en större del av medborgarna. Det skapas helt enkelt inte jobb i samma takt som vi tar emot anhöriga som inte har någon flyktingstatus annat än vara kusin med en som har fått PUT.

  SD 2014

 • Anonym

  Detta är väl bra. Ett sunt självförtroende bland människor skulle nog göra världen mycket bättre. Kan inte förstå varför någon skulle ha något emot detta, om det inte är så att en viss sorts människor inte vill att kvinnor ska kunna försvara sig.

 • Lionel Hutz

  Visst kan man ändra lagarna, men vilka följder tror du det får? Inte nog med att många mord och misshandelsbrott hade blivit omöjliga att bevisa, utan dessutom hade trösklarna för våldsanvändning sänkts avsevärt.

  Om man är säker på att man kommer att dödas om man inte gör något för att förhindra det, så finns det naturligtvis inga gränser för vad man är beredd att ta till. Problemet är dock att det är ganska svårt att se in i framtiden och att ”säkerheten” därför oftast baseras på den subjektiva upplevelsen av situationen. Ska då det räcka för att fälla eller fria någon? Blir inte det samma sak som att tillåta all form av våldsanvändning (vem som helst kan ju ljuga och påstå att de upplevde ett reellt hot, för att på så sätt komma undan straff)..?

  Om det är vad vänsterpartiets vill, så förstår jag åtminstone varför de lär ut ifrågavarande våldsmetoder…

 • Anonym

  Visst behöver kvinnorna ta större plats i vänsterpartiet feministerna. De sitter ju bara på 64% av platserna, långt ifrån feministisk jämställdhet (=100% kvinnor).

 • Anonym

  Det räcker med att ta del av allt som sprids via medierna och vad som sker i den akademiska världen. Då inser man snabbt att piñatafeministerna ser vanliga svenska män som sin fiende.

 • http://www.facebook.com/abe.bergegardh Abe Bergegårdh

  Det kan man ju tycka. Men nu är det en internutbildning som ett nätverk i ett parti driver. Det är ingen offentlig kurs. Du kan starta din egen kurs om du vill :)

 • Anonym

  Syftet med min kommentar var framför allt att peka på att det nästan alltid är kvinnor som är föremålet för riktade satsningar. Sedan har du helt klart en poäng i att det här inte är en kurs anordnad av ”det offentliga”. Gissar dock att Vänsterpartiets kvinnonätverk åtminstone delvis finansieras med statliga pengar (genom partistöd o s v). 

 • Anonym

  Så nu ska vänsterpartiet träna upp även sina sympatiserande kvinnor att tillgripa våld.
  I senaste valet såg vi hur vänsterpartistiska riksdagspolitiker saboterade andra partiers valrörelser med visselpipor och andra störande inslag samt hur maskerade vänstermänniskor kastade sten på poliser och andra. Vad kan vi vänta oss inför valrörelsen 2014, att vänsterpartiet har tränat upp kvinnliga ”Ulrike Meinhof” grupper, specialiserade på att bryta upp gatsten och kasta dessa mot andra människor?

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Det kanske inte främst är vänsterkvinnor som bör träna sig i självförsvar med tanke på hur det ser ut. De kvinnorna finns i helt andra partier och främst i ett och inte sällan är det just vänstermänniskor som står för det våldet.

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Det kanske inte främst är vänsterkvinnor som bör träna sig i självförsvar med tanke på hur det ser ut. De kvinnorna finns i helt andra partier och främst i ett och inte sällan är det just vänstermänniskor som står för det våldet.

 • http://www.facebook.com/erik.edwardson Erik Edwardson

  Det är oroande att Nyamko Sabuni oroas över Vänsterpartiets interna arbete istället för att oroas över att många kvinnor inte är trygga i sin vardag. Förresten finns det tydligen olika uppfattningar om feministiskt självförsvar i Folkpartiet. Tina Acketoft vill införa det i skolan: http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen/Ledamoternas-webbplatser/Tina-Acketoft/Media/Artiklar/Sjalvforsvar-for-sjalvfortroende

  Jag tror att Nyamko Sabunis raljanta och okunniga uttalande beror på att hon är oroad över att Vänsterpartiet i senaste opinionsundersökningen är två procentenheter större än Folkpartiet.

  Alla upprörda kommentarer till artiklarna om Vänsterpartiets feministiska offensiv är en seger i sig och bevis på att det är bra att vi stärker och vässar vår feminism. Det retar tydligen gallfeber på allehanda gubbslem och högerspöken. Kul!

 • http://www.facebook.com/erik.edwardson Erik Edwardson
 • http://www.facebook.com/erik.edwardson Erik Edwardson
 • http://www.facebook.com/erik.edwardson Erik Edwardson

  Det här är feministiskt självförsvar:

  – Mentalt självförsvar, som handlar om självkänsla och självbild.

  – Verbalt självförsvar, som innebär att med kroppsspråk och röst signalera var gränsen går.

  – Fysiskt självförsvar, som innebär att med effektiva sparkar och slag ta sig ur en hotfull situation.

  Så länge samhället ser ut som det gör tycker jag det borde erbjudas alla tjejer i skolan. Tina Acektoft (FP) har argumenterat väl för det: http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen/Ledamoternas-webbplatser/Tina-Acketoft/Media/Artiklar/Sjalvforsvar-for-sjalvfortroende/

 • Anonym

  ”Vänsterpartiets feministiska offensiv är en seger i sig och bevis på att det är bra att vi stärker och vässar vår feminism.”
   
  Konstigt bara att Gudrun Schyman lämnade partiet för att bilda Feministiskt Initiativ.
   

 • Anonym

  ”Vänsterpartiets feministiska offensiv är en seger i sig och bevis på att det är bra att vi stärker och vässar vår feminism.”
   
  Konstigt bara att Gudrun Schyman lämnade partiet för att bilda Feministiskt Initiativ.
   

 • Anonym

   
  Det är bra att kvinnor lär sig försvara sig, tyvärr nödvändigt eftersom alla typer av våld mot kvinnor som gruppvåldtäkter, släktingrelaterade förföljelser, mord, balkongolyckor, osv ökat dramatiskt de senaste decennierna. Eftersom statistiken är medvetet bristfällig på förövarnas identitet går det inte att spåra vare sig orsak eller verkan. Vi gissar bara…..
  Men offren till kvinnovåldet har bevisligen ökat med i vissa fall flera 100%.
  Bra att vänsterfeministerna lär sig försvara sig, hoppas även andra kvinnor är välkomna också (?).
  Många män känner också av det eskalerade våldet – men de kanske förväntas klara sig bäst de kan?

 • Anonym

  Undrar om vänsterkvinnorna även kommer att erbjuda självförsvarsutbildning till våra allra minsta, barnen? 
  Vänstern vill ju att alla män ska tvingas in till 50/50 barnomsorg i enlighet med deras föreslagna föräldraförsäkring. Och det bör väl också innefatta de våldsamma männen som också blir pappor. Eller är det bara snälla män som blir pappor? De småbarn som alstrats av en våldsam man bör definitivt erbjudas självförsvar inför hans pappaledighet.
  V gör tankevurpor i sina utspel gång på gång. Försök hålla en sammantagen genomtänkt rak linje och visa att orsak ger verkan, att allt får konsekvenser. Det verkar ni dessvärre inte förstå.

 • Anonym

  Med så aggressiva mödrar så borde deras avkomma bli väldigt aggressiva…
  Borde de inte istället erbjudas gratis sterilisering?
  Eller att de måste para sig med vanliga timida män….

 • Anonym

  Borde inte även männen få lära sig självförsvar? Vad ska männen göra när en vänsterdam försöker sparka på pungkulorna?

 • Anonym

  Vänsterextremerna  AFA och  vänsterextremerna på EXPO  får gott sällskap alltså?

 • Anonym

  Det största problemet är att denna process börjar redan i skolan…
  man skuldbelägger pojkarna redan från början och den som känner skuld utan orsak blir ganska så våldsam för att befria sig från den känslan….

 • Anonym

  Ytterligare anledning att mina avkommor tränar självförsvar,dvs försvara sej mot vänsterextremisterna !

 • Anonym
 • Anonym

  Varför får inte män chansen att ta det i såna kurser? Särskilt verbalt och mentalt själförsvar vore ju passande med tanke på hur många kvinnor som ”trackar” män.

 • Anonym

  Skulle du vilja förklara vad det är på ett trevlig och pedagogiskt vis. Alltid roligt att veta vad skattepengarna används till – jag utgår ifrån att bidrag utbetalas för verksamheten.  

 • Anonym

  Kan vara bra med vänner som AFA

 • http://www.facebook.com/people/Elin-Melander/687932062 Elin Melander

  Feministiskt självförsvar är jättebra grej som stärker många unga tjejer. Bra jobbat Vänsterpartiet!

 • http://www.facebook.com/lisa.rasmussen Lisa Rasmussen

  Inför debatt kring Vänsterpartiet Nackas motion till kommunfullmäktige om feministiskt självförsvar så bjöd en av V:s dåvarande ledamöter in alla kvinnliga ledamöter till ett introduktionspass. Tyvärr så kom det i princip bara kvinnor från S, om jag minns rätt också en från Nackalistan. Men de fick en korrekt bild av vad feministiskt självförsvar är och blev väldigt positivt överraskade. 

  Om ni som är skeptiska läser ordentligt om vad det innehåller, som det står i den första SVD-artikeln om detta, så kanske ni inte behöver snacka om”onödigt våld” osv. Sen finns det ju personer som tycker att vi kvinnor ska stå ut med underordning, fysiskt och psykisk, men de tror jag ju inte att jag kan övertyga, jag kan bara säga att ni ska inte tro att jag kommer att acceptera mindre utrymme än er på grund av mitt kön.

  Så här beskrivs feministiskt självförsvar* Mentalt självförsvar, som handlar om självkänsla och självbild.* Verbalt självförsvar, som innebär att med kroppsspråk och röst signalera var gränsen går.* Fysiskt självförsvar, som innebär att med effektiva sparkar och slag ta sig ur en hotfull situation.

 • http://www.facebook.com/sofie.adamsson Sofie Adamsson

  Feministiskt självförsvar är världens bästa grej som stärker många tjejer och kvinnor! Bara att veta hur jag kan försvara mig gör att jag känner mig mer självsäker i andra situationer som inte är direkt hotfulla, som till exempel att våga räcka upp handen i klassrummet, eller kunna sträcka på mig och med mitt kroppsspråk säga ifrån när killarna på jobbet skämtar på min bekostnad, eller våga gå hem själv när det är mörkt. Tack Vänsterpartiet för att ni kämpar för feministiskt självförsvar!

 • http://www.facebook.com/sofie.adamsson Sofie Adamsson

  Feministiskt självförsvar är världens bästa grej som stärker många tjejer och kvinnor! Bara att veta hur jag kan försvara mig gör att jag känner mig mer självsäker i andra situationer som inte är direkt hotfulla, som till exempel att våga räcka upp handen i klassrummet, eller kunna sträcka på mig och med mitt kroppsspråk säga ifrån när killarna på jobbet skämtar på min bekostnad, eller våga gå hem själv när det är mörkt. Tack Vänsterpartiet för att ni kämpar för feministiskt självförsvar!

 • Lufsa

  Som medborgare blir jag ”väldigt oroad” över att vår jämställdhetsminister kan (låtsas) tro att v-kvinnor går på självförsvarskurs för att de är utsatta av sina v-kollegor. Mer troligt är att de ska få prova på detta för att få större insikt i vad feministiskt självförsvar innebär och på vilket sätt det kan stärka tjejer och kvinnors självbild.

  Apropå media så slår jag vad om att om t.ex. en skola anordnar en kurs i feministiskt självförsvar där 9 av 10 tillfällen handlar om att diskutera olika situationer, skönhetsideal, identitet, hjälpa varandra, att sätta gränser och förebygga våld, och 1 av 10 tillfällen handlar om fysiskt självförsvar i nödvärn så kommer rubriken att bli ”Tjejer lär sig sparka killar på pungen.”

 • http://www.google.com john olsson

  Har det gatt sa langt darhemma i Sverige att man rader kvinnor ta lektioner i sjalvforsvar?
  I sa fall rader jag mannen att ta lektioner ocksa, da aven dessa blir utsatta av vald, aven fran sina kvinnor.
  Enligt Amerikansk undersokning ar ofta mannen utsatta for vald av sina kvinnor, men mannen haller helst tyst om detta for dom skams fa stryk av en kvinna.

 • Anonym

  Det är bra att kvinnor lär sig försvara sig, tyvärr nödvändigt eftersom alla typer av våld mot kvinnor som gruppvåldtäkter, släktingrelaterade förföljelser, mord, balkongolyckor, osv ökat dramatiskt de senaste decennierna. Eftersom statistiken är medvetet bristfällig på förövarnas identitet går det inte att spåra vare sig orsak eller verkan. Vi gissar bara…..
  Men offren till kvinnovåldet har bevisligen ökat med i vissa fall flera 100%.
  Bra att vänsterfeministerna lär sig försvara sig, hoppas även andra kvinnor är välkomna också (?).
  Många män känner också av det eskalerade våldet – men de kanske förväntas klara sig bäst de kan?

 • Anonym

  Det heter ”sparka killar i pungen”, inte ”sparka killar på pungen”….  Nåja :)

  Om man som sann vänsterfemenist med världmedborgartänk rör sig i kretsarna kring de förortsgäng som härjar runt tillsammans med AFA och andra våldsaktivister förstår jag varför man behöver lära sig självförsvar….
  För man är väl inte rädd att någon direktör från Äppelviken ska komma farande?

 • Anonym

  Gå till dojon ett par gånger i veckan och träna din ödmjukhet.
  Det har jag gjort i mer än 40 år, som tränande, tävlande och instruerande judogubbe.
  Det bästa försvaret är att springa bort på snabba ben.
  Det är först när det inte fungerar, som tekniken tyvärr måste användas.
  Du kommer alltid att träffa någon, som är starkare, tyngre, elakare, ännu elakare….
  Det är  så totalt skrattretande med en ”kurs i självförsvar”….hur många dagar..?
  Hör gärna av er, så kan vi hålla ett litet möte om mental utveckling

 • Anonym

  ”Det bästa försvaret är att springa bort på snabba ben.”

  Det bästa försvaret är att använda ett kroppspråk som avvisar förövare. Att springa kommer på andra plats. Allt ingår såklart i utbildningen. Enbart certifierade instruktörer utför själva utbildningen. Den här utbildningen skiljer sig mycket från kampsporter och dylikt. Har inte särskilt mycket med kampsport att göra överhuvudtaget.

 • Anonym

  Det stämmer, men förekomsten av våld mot män i nära relationer är i jämförelse otroligt liten.

 • Lufsa

  Det är väl lika sannolikt att ”någon direktör från Äppelviken” ska ”komma farande” med någon sexistisk kommentar/skämt och kanske lite tafs på personalfesten, som kanske spårar ur i våldtäkt, som någon annan.
  Feminisktiskt självförsvar handlar både om att kunna ta sig ur en hotfull/våldsam situation i nödvärn, och om att diskutera könsroller, skönhetsideal, rätt och fel, veta var sin egen gräns går och våga/kunna säga ifrån när den gränsen passeras.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=709846757 Amanda Möllenhoff

  Feministiskt självförsvar handlar inte om styrka eller svåra tekniker. Helt oberoende av hur stor eller stark man är så ska man som kvinna kunna försvara sig i hotfulla situationer, och kunna känna sig trygg i sin vardag. 

  Mycket bra sagt av Ida Gabrielsson och Vänsterpartiets kvinnonätverk. Feministiskt självförsvar är extremt viktigt för att stärka kvinnor i vardagen och självklart viktigt i kampen för jämställdhet. Jag känner mer oro för att Sabuni inte tar kvinnors rädsla på allvar. 

 • http://www.facebook.com/erik.edwardson Erik Edwardson

  Kvinnonätverkets arbete kommer stärka kvinnorna i partiet och göra Vänsterpartiet till ett ännu bättre parti. Det blir jobbigt för högern. Det finns förresten folkpartister som gillar feministiskt självförsvar: 
  http://www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-riksdagen/Ledamoternas-webbplatser/Tina-Acketoft/Media/Artiklar/Sjalvforsvar-for-sjalvfortroende. Jag tror alla partier skulle må bra av att medvetet och konkret arbeta för att föra fram och stärka kvinnorna i organisationen. Att så många skriver arga kommentarer om detta visar att den feministiska offensiven behövs.

 • http://www.facebook.com/disa.flensburg Disa Flensburg

   Ja, vi får lära oss lite saker om nödvärn men konkreta exempel och verkliga domar. I en situation där man utsätts för våld så får man använda det våld som krävs för att man ska kunna komma undan.

 • Lionel Hutz

  Låt oss ta ett exempel: antag att en fysiskt stark person örfilar en långt svagare person, som inte har möjlighet att undkomma (t.ex. någon med en stukad fot eller en barn som befinner sig i beroendeställning). I en sådan situation kan offret endast undkomma genom att på något sätt oskadliggöra angriparen. Har offret därför rätt att t.ex. skjuta (och kanske döda) angriparen? Är skjutvapenanvändning en rimlig respons på en örfil och om inte – har offret överhuvudtaget rätt att försvara sig då han/hon inte har möjlighet att försvara sig på ett mer proportionellt sätt?

  Det hade varit intressant att få höra vad ni har lärt er om detta samt hur du hade hanterat en sådan situation…

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.