Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Centerpartiets förslag att göra det straffbart att organisera tiggeri är intressant. Det säger justitieminister Beatrice Ask (M) i en kommentar.

Som SvD berättat vill Centerpartiet göra det straffbart att organisera tiggeri. En sådan lagskärpning skulle motverka att utsatta människor förs till Sverige för att utnyttjas av kringresande kriminella, enligt Johan Linander (C), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Justitieminister Beatrice Ask (M)

– Under senare år har det varit en tydlig trend att människohandel för tiggeri och stölder ökar såväl utomlands som i Sverige, konstaterar justitieminister Beatrice Ask (M).

– Det straffrättsliga skyddet mot människohandel är starkt i Sverige och omfattar även fall då en person utnyttjas i tvångsarbete och situationer och förmås att tigga eller stjäla. Förra året meddelades flera fällande domar rörande människohandel där personer hade utnyttjats för just tiggeri och stölder, fortsätter hon.

Men Beatrice Ask tycker att Centerpartiets förslag – som också ska diskuteras på den parlamentariska Östersjökonferensen i augusti – är ”intressant”.

– Jag ser fram emot synpunkter och idéer från den kommande Östersjökonferensen. Vi måste alltid tänka brett för att se om det finns mer att göra.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv