Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) blir ”väldigt oroad” över beskedet att Vänsterpartiets kvinnliga politiker ska utbildas i feministiskt självförsvar.

Med start i höst ska Vänsterpartiet kvinnliga politiker erbjudas en kurs i feministiskt självförsvar, för att stärka sin självkänsla.

– Feministiskt självförsvar är jätteviktigt, det är något som bygger upp en för livets alla situationer, säger Ida Gabrielsson, ordförande för partiets nya kvinnonätverk, med uppdrag att göra V till Sveriges med jämställda organisation.

Men Nyamko Sabuni (FP), som är ansvarig för jämställdhetsfrågor i regeringen, är skeptisk.

– Som jämställdhetsminister blir jag väldigt oroad över att kvinnor i Vänsterpartiet tydligen känner sig så pass utsatta av sina manliga kollegor så att de behöver självförsvar, säger hon.

– Vänsterpartiet försöker leva på gamla meriter från Gudrun Schymans tid, men den här typen av förslag och politik visar att de har halkat efter, och de verkar inte kunna återhämta sig. Det är synd, för jämställdheten och jämställdhetsdebatten behöver verkligen starka krafter, både i majoritetsställning och i opposition, fortsätter Nyamko Sabuni.

Beskedet om feministiskt självförsvar visar att Vänsterpartiet är en ”främmande värld”, anser hon.

– Jag eller andra kvinnor i Folkpartiet känner oss inte så utsatta och hotade att vi behöver gå självförsvar för att inta ledande positioner i partiet, säger Nyamko Sabuni.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv