Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Promemorian från regeringskansliet är en bekräftelse på att försvaret är underfinansierat. Det säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).

Peter Hultqvist (S), som är ordförande i riksdagens försvarsutskott, anser att promemorian från regeringskansliet, som SvD avslöjat, visar hur ekonomiskt illa ställt det är i försvaret.

Peter Hultqvist (S)

– Vi har framfört länge att det finns en strukturell underfinansiering, både vad gäller materiel och personal inom Försvarsmakten. Det här blir en bekräftelse på att det vi sagt stämmer.

Han poängterar också vikten av att den parlamentariskt sammansatta försvarsberedningen, som tillsätts i höst, inte undermineras av den interna arbetsgruppen.

– Det arbete de avser att genomföra får inte leda till att man föregriper försvarsberedningen arbete, eller att man genomför det arbetet på ett sådant sätt att man ställer försvarsberedningen inför fullbordat faktum.

Peter Hultqvist ”förutsätter” också att regeringskansliet kontaktar Socialdemokraterna om det planeras några större förändringar i Försvarsmaktens organisation.

– Man måste hålla oss informerade, och söka kontakt när det gäller eventuella förslag som är skarpa, säger han.

Försvarsutskottets ordförande påminner också om den genomförandegrupp som fanns inför den senaste stora nedskärningen av försvarsanslaget.

– Den fick ju oerhört stark kritik av Riksrevisionen. Man måste lära sig av det, så att man inte gör om samma misstag.

Socialdemokraterna har inte givit besked om hur uppgradering av Jas Gripen ska finansieras.

–  Den dagen vi ska ta ställning till den typen av frågor, och ser alla prislappar, då kommer vi att hitta en strategi för hur det ska klaras ut, säger Peter Hultqvist.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv