Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det är ”oacceptabelt” att tillsätta en arbetsgrupp i regeringskansliet utan medverkan av Kristdemokraterna. Det säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson, efter SvD:s avslöjande.

Som SvD berättat ska en arbetsgrupp, bestående av tre moderata statssekreterare, ta ”ett helhetsgrepp” på Försvarsmaktens ekonomi och organisation, och ”lämna förslag som är nödvändiga för att skapa balans mellan verksamhet och ekonomi”.

Beskedet upprör Mikael Oscarsson, som är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

Mikael Oscarsson (KD)

– Det är oacceptabelt. Det här stämmer inte alls överens med hur samarbete ska vara i alliansen, där alla partier ska finnas med.

Han poängterar att beslutet att inrätta den nya arbetsgruppen på regeringskansliet inte är förankrat i försvarsutskottet.

– Kristdemokraterna måste finnas med i arbetsgruppen på lika villkor, och få del av de här underlagen för att kunna fatta så bra beslut som möjligt. Det här är en så pass viktig fråga, där det krävs långsiktighet.

Dessutom ska det tillsättas en ny försvarsberedning, med politiker från alla partier, konstaterar Mikael Oscarsson.

– Det blir väldigt märkligt med en parallell försvarsberedning.

Han är också kritisk till att utgångspunkten för arbetsgruppens arbete är oförändrade anslag för Försvarsmakten, trots att Super-Jas ska köpas in.

– Det är inte seriöst att säga att vi ska satsa på ett framtida projekt, och redan från början bestämma att vi inte släpper till en krona, säger Mikael Oscarsson, som vill börja med att analysera vilken försvarsförmåga Sverige behöver.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv