Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Feministiskt initiativ ställer upp även i EU-valet 2014. Det säger nu Gudrun Schyman, en av grundarna. Redan i höst agerar partiet, genom att starta ett eget jämställdhetsdepartement.

Under hela helgen har Feministiskt initiativs företrädare haft konferens i Gladsax utanför Simrishamn. Det är hemmaplan för Gudrun Schyman, en av partiets grundare, och i den skånska kommunen fick Fi 2010 fyra mandat i fullmäktige.

Gudrun Schyman (Fi)

I riksdagsvalet gick det sämre, med ett facit på 0,4 procent av rösterna. Men förberedelserna inför 2014 har nu inletts.

– Det behövs en självständig feministisk kraft i politiken, säger Gudrun Schyman.

Det låga opinionsstödet för Fi förklarar hon med att frågorna länge varit ”lågt rankande” av de etablerade politikerna.

– Och de oppositionspartier som skrivit in feminismen i sina partiprogram har varit väldigt tysta och inte utmanat regeringen i den här frågan.

Fi har också fattat beslut om en konkret aktion i höst. I september, när riksdagens sommaruppehåll är slut, ska partiet öppna ett tillfälligt jämställdhetsdepartement, med en egen jämställdhetsminister.

– Den här regeringen har försämrat och försvagat det här området. Inkomstklyftorna mellan män och kvinnor har ökat, och politiken har tappat mark, förklarar Gudrun Schyman.

Hon ger också besked om att Feministiskt initiativ räknar med att delta i EU-valet 2014. Det formella beslutet fattas på kongressen i april nästa år.

– Jag tror att de flesta ser det som rätt självklart att vi ska ställa upp. Det behövs feministiska krafter i EU-parlamentet. Där är det ett ganska prekärt läge, och globalt lever vi i en backlash, säger Gudrun Schyman.

I det förra valet till Europaparlamentet, som hölls 2009, fick Fi 2,2 procent av rösterna.

Gudrun Schyman är i dag fullmäktigeledamot i Simrishamn, men vilka valsedlar hon tänker stå på i valen 2014 är oklart.

– Jag vill göra allt hela tiden, samtidigt. Jag kommer förstås att stå på listor, men på vilka och vilken placering det blir är det inte jag som bestämmer.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv