Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Utskottsmöten i riksdagen ställs in, för att regeringen levererar så få politiska förslag. Det berättar Mikael Damberg (S), som i morgon deltar i sin första partiledardebatt. ”Sandlåda” kallar han de senaste dagarna turbulens inom alliansen.

När partiledarna i morgon drabbar samman i riksmötets sista debatt sitter Stefan Löfven på sitt rum. Han saknar riksdagsplats, och får därför följa debatten på tv, tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin och partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Stefan Löfvens stand-in i riksdagen är gruppledaren Mikael Damberg, som nu gör sin debut.

Mikael Damberg (S)

– Jag ser fram emot partiledardebatten, det är ett spännande tillfälle att få mötas och brottas med argument, och också ett tillfälle att sammanfatta vår egen politik.

Han hoppas att timmarna i kammaren inte bara ska bli en ”tuppfäktning i retorik”.

– Jag vill visa att det finns ett vägval att göra.

Mikael Damberg, som tidigare var Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, pekar ut kunskap och arbete som de två viktigaste utmaningarna.

– Det finns en trötthet hos regeringen, man kommer inte med några nya förslag. Vårmotionen var helt tom, i ett läge där Sverige skulle kunna flytta fram positionerna och där människor förväntar sig en aktivering, säger han.

De borgerliga är just nu ”inget föredöme när det gäller regerande”, tycker Mikael Damberg.

– Uppenbarligen har man problem med att leverera politik. Det ställs in utskottsmöten i riksdagen, för att det kommer så få propositioner, trots att vi har åtta procents arbetslöshet och trots att andelen unga som har behörighet att gå över till gymnasiet sjunker för femte året i rad.

Dessutom anser han att sprickorna i alliansen har blivit tydliga.

– Vi ser i media varje dag när de olika borgerliga partierna faktiskt angriper varandra. Senast var det Moderaterna som försökte ta åt sig äran för en myndighet som redan var på väg att skapas, och Göran Hägglund skämtade om att han skulle säga att han minsann var för jobbskatteavdraget först.

– Det är lite sandlåda just nu på regeringens sida.

I opinionen har Socialdemokraterna medvind. I den första SCB-mätningen sedan Stefan Löfven blev S-ledare – som kom förra veckan – får partiet 37,3 procent. Det är en ökning med nästan tio procentenheter sedan i november. Uppgången förklaras av motståndare och politiska analytiker framför allt av partiledarbytet. Men så enkelt är det inte, enligt Mikael Damberg.

– Det finns en stor nyfikenhet på oss just nu. Folk uppfattar att vi har börjat fokusera mer. Vi är tydligare med vilka frågor vi tror är viktigast, och vi håller i ett budskap, säger han.

– Men mycket återstår, vi tar inte något för givet eller vunnet. Det är valdagen som gäller.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har efterlyst besked från oppositionspartierna om vilken politik de tänker föra om de vinner valet 2014.

– De rödgröna måste berätta hur de gemensamt ska ta ansvar. De ställer ju oss, och mig, till svars för regeringens politik som är utförd av fyra partier i allians. Och om jag ska ställas till svars för regeringens politik, vilket är rimligt, då ska de också berätta vad de ska göra tillsammans som alternativ, sade han till TT i maj.

Mikael Damberg, som tycker att blockpolitiken, är ”ganska fördummande” för svensk politik, säger att väljarna ska få besked i god tid före nästa val.

– Men just nu är det viktigt att regeringen inte tillåts gå i opposition. Det känns som att de inte vill kännas vid det ansvar det innebär att regera Sverige, med fallande skolresultat och med en väldigt hög arbetslöshet.

Fakta:
* Varje år hålls tre partiledardebatter i riksdagen: i oktober, i januari och i juni.

* Klockan 9 i morgon börjar riksmötets sista partiledardebatt. Inleder gör statsminister Fredrik Reinfeldt, och därefter följerde övriga partierna i storleksordning.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv