C: gör det straffbart att organisera tiggeri

Lagen måste skärpas, så att det blir straffbart att organisera tiggeri. Det anser Centerpartiet, som på så sätt vill motverka att utsatta människor förs till Sverige för att utnyttjas av kringresande kriminell. ”Slaveri”, säger Johan Linander, rättspolitisk talesperson.

Förra året förbjöd Sala – som första kommun i landet – tiggeri på allmän plats. Alla partier i fullmäktige var överens om att skriva in ett förbud i den lokala ordningsstadgan.

– Vid överläggningar med polisen har vi diskuterat den systematiska kriminalitet som tar sig uttryck i att en del personer musicerar på gator och torg. Det kan vara kopplat till människohandel, motiverade Per-Olov Rapp (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men länsstyrelsen i Västmanland upphävde beslutet, med hänvisning till att det inte var förenligt med ordningslagen.

Även Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott och partiets rättspolitiske talesperson, har reagerat på den förändrade gatubilden. Tiggarna syns inte enbart i storstäder, konstaterar han, och berättar om ett litet samhälle i Mellansverige.

Johan Linander (C)

– Plötsligt satt det en kvinna, som inte kunde svenska, och tiggde utanför mataffären. Hon blev avlämnad där på morgonen, och hämtad på eftermiddagen.

– Många tror att de gör en god gärning när de ger pengar till någon som tigger. Men i själva verket går pengarna rakt ned i fickan på en profitör. Den här verksamheten är allt oftare organiserad av någon som tjänar pengar på utsatta personers tiggande, fortsätter Johan Linander.

Antalet anmälningar om människohandel som rör utnyttjande av människor för tvångsarbete och tiggeri har ökat, visar Rikspolisstyrelsens (RPS) senaste lägesrapport. Offren, som framför allt kommer från Rumänien, Vitryssland och Bulgarien, förs till Sverige av kriminella, kringresande gärningsmän, skriver RPS.

– De har en fruktansvärd situation när de är här, och lever väldigt eländigt. Det är slaveri, säger Johan Linander.

Att kriminalisera tiggeri – som Sala försökte – är fel väg att gå, anser han.

– Vi vill inte jaga tiggarna, de är själva offer. Vi vill komma åt de personer som organiserar tiggeri för att tjäna pengar på det.

Människohandel är kriminellt, men brottet är svårt att bevisa och det finns få fällande domar, konstaterar Johan Linander. Centerpartiet vill därför skärpa lagen så att det blir straffbart att organisera tiggeri.

– Det handlar om att kriminalisera en slags koppleriverksamhet för tiggeri. Det skulle kunna vara en väg att få stopp på det här utnyttjandet av människor, även när själva människohandelsbrottet inte går att bevisa. Då kan de åtminstone få fängelsestraff för koppleri.

Han jämför med dagens lagstiftning när det gäller prostitution. ”Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms för koppleri till fängelse i högst fyra år”.

– Polisen säger att det med viss spaningsverksamhet är ganska lätt att ta fast dem som organiserar tiggeri. Men i dag är det ju inget brott.

Johan Linander tänker ta upp frågan med justitieminister Beatrice Ask (M).

– När människor blir utnyttjade kan vi inte se på, utan vi måste agera. Men detaljerna i en lagstiftning måste så klart utredas närmare.

Kravet kommer också att diskuteras på den parlamentariska Östersjökonferensen, som hålls i Mariehamn i augusti. Johan Linander är Sveriges rapportör.

– Östersjöländerna måste samarbeta på det här området.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen, tycker att Centerpartiförslaget är ”intressant”.

– Jag förstår tanken, att det ska vara brottsligt att vara som en hallick och organisera försäljningen. Men det finns gränsdagningsproblem, konstaterar hon.

– Jag kan se en kollision med andra insamlingar, som Röda Korset, där man ju också tigger pengar. Men om det går att formulera en lagstiftning som utesluter den typen av verksamhet så är det intressant, säger Kajsa Wahlberg.

 

Visa kommentarer (89 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Rosenhane

  Just detta sätter väl fingret på att en hel del har gått snett i Sverige.

  Vore intressant att höra vad V och MP och för all del Annie Lööf som ju pläderar svängdörrspolitik utan lås, har att säga om saken.

  Tillför tiggarna något som vi inte kan vara utan och i så fall vad? Eller handlar det om solidaritet, i så fall med vem?

 • Anonym

  Tiggare bidrar till svensk export. En del av de som donerar kanske är utländska turister!
  Måste ju se till var våra framtidsnäringar ligger. Om våra skatter inte lockar kärnfysiker och kirurger, så får vi väl göra det mesta av den arbetskraftskompetens som kommer hit.

 • Anonym

  Hänger man på gärsgården så gäller det att försöka knipa röster på den förbjudna frågan
  inom ramen för den påbjudna korrektheten.
  Kriminalisera dem som organiserar tiggeri! Hur skall en sådan lagstiftning se ut och hur mycket resurser skall läggas på spaning för att kunna lagföra någon? Kommer givetvis inte att leda till minskat tiggeri eller fällande av ngn organisatör.
  Snömos som vanligt men desperationen glädjer mig och när det lilla lövet faller under spärren 2014 blir jag ännu gladare.

 • http://www.handlareprintz.com Handlare Printz

  Ett utmärkt förslag från Centern. Men det kommer att mosas av vänstermaffian i riksdagen, till vilka jag räknar S, V och Mp. 
  Tyvärr, vad det handlar om är organiserad brottslighet på en mycket omänsklig nivå. Vid ett besök i Sth för en tid sedan så jag en äldre kvinna sitta på St: Eriksgatans trottoar, i närheten av Mc Donalds. Plöstsligt stanna en äldre bil framför henne och ut hoppade en yngre man. Om han hämtade eller gav kvinnan något hann jag inte se men det var uppenbarligen ”hallicken”.
  Det finns en mycket enkel metod att bli av med eländet. Det är att aldrig skänka minsta slant. Då dör det ut på några månader.

 • Anonym

  Inför ständiga gränskontroller igen, inför visum- och passtvång, utvisa ej svenska medborgare som bryter mot svensklag,  etc. Sluta dalta med brottsliga invandrare och flyktingar. 

 • Anonym

  Inför ständiga gränskontroller igen, inför visum- och passtvång, utvisa ej svenska medborgare som bryter mot svensklag,  etc. Sluta dalta med brottsliga invandrare och flyktingar. 

 • EnVisMan

  Ja + samla in tiggarna varje dag och kör ett ”utvisningståg” i veckan där respektive lands ambassadör bör följa med för att se till att tiggarna får ett varmt välkmnande i sitt hemland.

 • Anonym

  Det har SD krävt länge men då stod det inte tidningarna. Huvudsaken att det händer något mot det organiserade tiggeriet. Då vet C att SD stöder förslaget.

 • Anonym

   Vänta bara, snart kommer vänstermaffian att anklaga C för rasism för detta uttalande.
  Att det handlar om organiserad brottslighet är inte lika viktigt när man kan dra fram rasistkortet.

 • Anonym

  ”lagen måste skärpas, så att det blir straffbart att organisera tiggeri”?
  En skattefinansierade politiker känner sitt värv hotat och vipps skall medborgaren kriminaliseras.
  En tiggare står mycket högre i kurs hos oss vanliga medborgare än en politiker, tiggaren kan inte med hot om våld avtvinga mig pengar det gör politikern dagligen med hjälp av underdåniga hantlangare han kallar ”tjänstemän”.

 • Anonym

  Oj då, det förslaget kan ju slå tillbaka på regeringen som genom arbetslinjen tvingat folk att tigga hos Socialen. Är det inte då regeringen som skall åtalas?

 • Anonym

  Varför skulle Östersjöländerna samarbeta ? Dom är väl bara glada att alla tiggare är i Sverige!
   
  Jonas Linander är lite väl naiv. Man stiftar lagar på löpande band och förväntar sig
  att brottslingar ska respektera lagen.
   
  Ungefär som förslaget om straffskärpning när det gäller olaga vapeninnehav…..
  Big deal, när det är det minsta brottet innehavaren har begått, och med svensk
  lagstiftning så straffas man inte ens för det, om man har begått grövre brott.
   
  Då bakas det in och personen ifråga får straff-rabatt.
   
  Det enda rimliga vore att man får straff för brott + brott + brott.

 • Svenne banan

  Då får ungarna sluta med ‘bus eller godis’. Det är tiggeri, dessutom med förtäckt hot och välorganiserat. Ungarna har planerat sitt tiggeristråt i veckor och gjort upp nogranna planer och inmutat kvarter. Men hotet om bus är nog det värsta -Nää så kan vi inte ha det. Förbud! Och sen när samma ungar sparar ihop till klassresan genom diverse arbeten som tex att gå runt och tigga pantglas måste ju absolut förbjudas. Sånt tiggeri kan vi inte ha. Förbud! FÖRBUD!

 • Anonym

  När SD föreslog det här så passade det inte minsann. Men visst, sno SD’s förslag.

 • Anonym

  Jaha, så detta är den populistiska brödsmula alliansen gett Centern för att klara sig ovan 4%.
  Patetiskt.
  Själva förslaget är i grunden en självklarhet, frågan är snarare varför detta inte redan införts.
  Kan man ana en sparad korg väljargodis att fördela på lämpligt sätt?

 • http://petterssons.bloggsida.se/ Stefan K

  Ytterligare ett SD-förslag som Alliansens partier försöker göra till sitt eget.

  Har jag fel, men har inte tiggeriet i Sverige ökat sedan EU tog bort visumkravet för Makedonien och Serbien?

 • Anonym

  Trevligt att se att C kan komma med vettiga förslag också !

 • Anonym

  Trevligt att se att C kan komma med vettiga förslag också !

 • Anonym

  Ja, kors i taket!

 • Anonym

  Ja, kors i taket!

 • Anonym

  Det visar i alla fall att SD:s förslag och politik har inverkan. 

 • Anonym

  Det visar i alla fall att SD:s förslag och politik har inverkan. 

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

   Du har helt rätt. Eu öppnade gränserna för tiggeri och trafficking. Nu kan jag göra vad jag vill med nya fräscha småbarn. Tack ni alla som röstade ja. EU är bäst. Förutom EMU.

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  Ursäkta mig. De skapar ett problem och så ska de få tack?. Hur menar du?

 • Anonym

  Så nu skall lösdriveriet dammas av igen. Helt otroligt vad mycken gammal visdom som kommit tillbaka på senaste tiden. Kanske skulle man kunna införa f-skattesedel för tiggeri. Det är väl bättre än kriminalisering.

 • Anonym

  Den politiska logiken talar för att kriminalisera den som skänker något till en tiggare. 

 • Anonym

  Hur har Centern tänk att alla nybyggare som ni vill ta hit skall kunna försörja sig?
  30 miljoner ju ville A. Lööf ta hit!
  Då kommer det att bli organiserat tiggeri i stor skala!

 • Anonym

  Förvånad över vissa saker som politiker gjort uttalande om på senare tid och som vi andra tyckt/känt till i minst 10 års tid…
  Fjäskar ni inför valet eller har ni tagit upp huvet ur sanden..

 • Anonym

  Hur kommer myndighetsutövare att skilja på tiggeri om en äldre herre spelar accordeon och ungdomar som spelar viol  för att samla pengar till klasskassan? Blir det inte lite på måfå, lite jävigt här och var och framförallt dämpar man allt som heter ungdomarnas initiativ?
  När kulturskolan har sin speciella uppvisnings-lördag skall de ansöka om undantag för musikspelning på allmän plats?
  När idrottsklubbar vill tigga nya medlemmar och håller uppvisning på byns torg så tas de om hand av ordningsvakter?
  Jag förstår unmaningen av det som flaggas som tiggeri i artikeln och har ärligt sagt svårt för det själv men hur skall man regelmässigt sära på dessa 2 exempel jag skrev från ett brotsligt perpektiv?

 • Anonym

  Varför ge pengar, varför inte matkuponger istället, måste bli svårare att omsätta för organiserat tiggeri och samtidigt kommer vi kunna hjälpa de som alltid finns i samhället som ramlat utanför. Att barta prata om stängda gränser, ”att rensa bort packet”, inga från Serbien eller vart dom nu kom från löser inte problemen med invandring av folk som söker ett bättre liv i Sverige.

 • Anonym

  Innan ni ömkar för tiggarna: Förra året uppdagades det att en tiggarhövding i Rumänien byggde sig en lyxvilla för pengarna som de stackars tiggarna drog in. Källa, polismyndigheten.
  Människohandel är det, men inte lätt att komma åt. Minns även han utan armar, samt den förståndshandikappade, som fick sova på marken vid Skärholmen,  och andra som transporterats till Sverige och övriga Europa. Man hjälper tyvärr inte dem med att ge dem pengar, bara profitörerna i andra ändan.Tror ni att de kan trycka upp mängder av samma inplastade bilder? -Mina barn har cancer och jag måste hjälpa dem-?Samma sak med att sälja sex, vilket inte är straffbart, men att köpa. (Lagligt att sälja knark men inte att köpa?) Bevisa att det är traffiking? Offren ställer sällan upp och vittnar. Fruktan, familjer i hemländer etc. Och sedan efter att ha vittnat få återvända hem utan beskydd.Det gäller även de s.k. asfaltläggarna som av outgrundlig anledning sällan vågar pekas ut, trots att de plockar upp gatubarn som utnyttjas och är organiserade yrkeskriminella. Någon kan ju känna sig kränkt!Bättre att tiggare och prostituerade får en månads fängelse eller två, ren semester för dem  och möjligen kan de få hjälp. böter är fel, liksom villkorlig dom. Och inga pengar till de som ligger bakom!

 • Anonym

  Centern vill göra organiserat tiggeri straffbart och då även möjlighet att deportera folk
  När SD säger samma sak blir de kallade rasister.
  Hyckleriet vet inga gränser när 4% spärren närmar sig.

 • Anonym

  Ja, det är den hårda vägen, kanske inte vad alla tycker vore den humana vägen. Det klart vi ryggar tillbaka för tiggare, vi har inte sett dom på 100 år men nu kommer dom, en obehaglig erfarenhet för oss i denna skyddade del av Europa. Så vad gör man, inget enkelt svar det kan jag hålla med om, men en månad i fängelse låter mer som en ”comfort level” för oss, inte för dom som du hävdar.

 • Anonym

  En bra början är ju att skicka ut dessa tiggare från landet. Då har profitörerna inga att profitera på. Svenska politikers missriktade så kallade humanism gynnar bara människohandlare.

 • Anonym

  Läs först hos Wikipedia:Tiggeri var i Sverige länge en laglig metod för fattigunderstöd. Det
  begränsades först genom att man tillät det endast inom vissa områden och
  för personer som hade tiggarpass. Genom tiggarstadgan av 21 oktober 1698 förbjöds det helt utanför hemsocknen; men först genom kunglig förordning 25 maj 1847 blev det lagligen avskaffat även inom hemsocknen och därefter var det förbjudet.

  Bettleriföreskrifter fanns i fattigvårdsförordningen från 9 juni 1871 och återfanns senare i övergångsbestämmelserna till fattigvårdslagen från 14 juni 1918. Det förväntades att polismyndigheten och de kommunala myndigheterna arbetade för att hindra och hämma tiggeri.

  För tillsynen över bettlare anställde fattigvårdsstyrelserna (jfr socialnämnd) särskilda tillsyningsmän.
  Välgörenhetstiggeri är vanligt. Det är många som skramlar i bössan.

  Även om man enbart gjorde organiserandet av tiggeri straffbelagt så återstår bevisföringen inför en domstol. Tiggaren måste fås att vittna mot organisatören. Det är samma problem som vid prostitution. Centerpartiet torde därför ändra på rättegångsbalken för tiggeriets skull. Således: rena populism.

 • Anonym

  Jag förstår mig inte på Centern. Första ropar Lööv att 40 miljjoner invandrare vore en välsignelse för landet och sen när de kommer – och en del av dem som tiggare – då kräver C lagstiftning mot ”organiserat tiggeri”. ……men om dessa istället för att sitta utanför ICA eller Åhlens sitter i väntrum på Socialkontoret, då är saken biff……

 • Anonym

  ”straffbart att organisera tiggeri” Ska bli intressant (om förslaget går igenom) att se hur mycket av polisens spaningsresurser som kommer att läggas på att utreda ifall en tiggare är organiserad, eller inte. Om den som tigger säger att han/hon ”inte” ingår i ett nätverk, ska polisen kameraövervaka.. avlyssna… till fots förfölja personen? Förbjud tiggeri för alla utan Svenskt medborgarskap, så har man löst problemet….

 • Anonym

  Kommunalskatt!

 • http://www.svd.se Tobo Lobo

  De ska ut. Hur svårt kan det vara? Ja just ja. Vi är med i EU.

 • Anonym

  Om de bara ville sluta skaka när man går förbi, ”tiggarna”. Blir ju orolig. Är det ett anfall av något slag? Ska man stanna till och hjälpa, ringa 112?
  Men nej, jag smög på en och han sluta skaka när jag passerat.
  Så läskig är jag väl ändå inte?
  Jag vill gärna att samhället och enskilda hjälper utsatta, men knappast genom allmosor på gatan för då vet man inte alls vart pengarna går. Med all sannolikhet dit dem inte var tänkta.

 • Rosenhane

  Och nu n är nu SD verkar ta tag i klimathotsvansinnet som enda riksdagsparti blir det intressant att se hur alliansen kommer att hantera reträtten tillbaka till sunt tänkande, för den måste komma. 
   
  Jag önskar SD all  framgång i kampen mot klimatbluffen, vår tids viktigaste fråga; klä av klimatskojarna!

 • Anonym

  Centern bör ta o hitta hem en smula skam i kroppen. Här gott folk, bor ”de stora profitörerna” som centern vill låta fängsla. Istället för att se det fruktansvärda i vitögat mina kära…väljer vissa av oss i en barnsliga önskan att utrota det onda…att önska det härliga 1930-talet åter http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14614653.ab

  …och Här gott folk, är fortfarande stora frågetecken : http://www.skyddamiljön.nu/post/1/4

 • Anonym

  Foliehatt!

 • Anonym

  Att få god mat, att få rena kläder, att få allt de behöver istället för att tigga och ge bort pengarna? Jo, nog är det bättre för de som snor en halväten hamburgare för att de inte får spendera pengarna själv!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=813490605 Allan Petree

  Det skrivs:  ”Varför ta hit människor som fastnar i ett bidragsberoende? Var ligger
  det positiva för dessa personer och för det svenska samhället?”

  Ska vi vara fullblodsegoister, så ska vi bara ta hit utbildade personer som Sverige har behov av och som vi slipper utbilda !  På samma sätt som när Arbetsförmedlingen for till Jugoslavien m.fl. länder på 60-70 talet och RAGGADE arbetskraft. 
  Att sedan Sverige ställt upp för flyktingar med ett visst antal varje år, blir ju en katastrof för många, då de får MINDRE i socialnorm än ”vanliga Svenskar”. Det ställs större krav på dessa, om var de ska bo osv. De utlokaliseras till ställen där de inte är välkomna, genom att staten måste MUTA kommunerna för att ta emot dem. De får mycket sämre undervisning i Svenska genom SFI (Svenska för invandrare). De får ingen bostad om de har ”fel namn”. Absolut inget jobb. Så sista utvägen BLIR JU att leva på ”bidrag”. Men detta ska vi tacka det Svenska HYCKLERIET för. Ja, vi ska vara storsinta att ta emot flyktingar, men vi ger dom ytterst LITEN hjälp att assimilera sig i Sverige. De får inte ens lära sig VÅRA seder o bruk, samt de ”oskrivna regler” som gäller. Många vet inte ens HUR att använda maskiner i vår vardag (som tvätt o tork mm – inte undra på att det krockar på många områden).
  Vi tillåter ”invandring” av barn som sedan har rätt (förståeligt nog, iofs), att ta hit sina föräldrar och deras släktingar. VAD ska vi annars göra ?  Och, hur gör vi med ”ekonomiska flyktingar” som betalar hutlösa summor för att komma hit ?   OM jag var i deras situation, skulle jag göra SAMMA SAK ! (tro inget annat).
  MEN
  FÖR att kunna lösa dessa problem, måste vi kunna tala om dem och även kritisera de vi tycker är fel !

  Ett förslag var: -”Erbjud hjälp i hemländerna. Det är det enda rätta. För alla parter.” 
  Själv ser jag invandring och köp av prylar från Kina, Korea osv som U-landshjälp. Så länge som vi exporterar VÅRA jobb till dessa länder, så sker det en UTJÄMNING av ekonomier, vilket iofs är bra, liksom KONTAKTER mellan folk o länder– som dock kunde vara MYCKET bättre än det är idag. Men ska vi lämna ”Walk-Over” till SD att föra den debatten ?  Se bara på frågorna som tidigare ´Ny Demokrati´ förde upp till dagordningen. Men vi löser INTE dessa genom att ”sparka ut alla invandrare” omedelbums !

 • http://www.youtube.com/watch?v=XjsgoXvnStY PetaFlux

  Nu lär han bli tagen i örat av mångkulturella Annie, som vill ta hit 20 miljoner Afrikaner.

 • http://dalkullansrevir.wordpress.com/ Karin

  Matkuponger också ett bra sätt till nybyggare som gjort grova pengar på assistansfusk.m.m 
  Även istället för stora bidrag från kommunerna så är matkuponger bättre ÄN att de varje månad för ut svenska pengar till släktingar i Somalien och andra Menaländer

 • Anonym

  Parallell till sexköpslagen: Linander och Wahlberg, borde ni inte vilja kriminalisera de som ger pengar till tiggarna istället? Det är ju de som skapar efterfrågan! För det är väl detta som är er så kallade logik när ni driver verksamheten under jord med er repressiva lagstiftning.

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Du vet inte vad du pratar om. 

 • http://twitter.com/noctivagus666 JK

  Stockholm och kranskommuner är nedlusad med organiserade tiggare. Alla som står på knä med en kopp i handen.
  Har själv sett dem samlas upp innan tiggandet börjar för dagen.Ingen av dem är Svenska (medborgare) alla kommer från andra (eu) länder. Fråga er istället hur kom dom hit och hur har dom råd med det?

  Låt er inte luras av dem och förbjud tiggeriet av folk som gjort det till ett jobb.

 • Anonym

  C borde föreslå att kriminalisera både tiggeri och organiserande därav. Sverige har kanske västvärldens högst offentliga sociala utgifter per capita, och inga svenskar har behov av att tigga för sin försörjning. En av de viktigaste resultaten av ett högt skattetryck, och dito sociala avgifter, är att skötsamma människor har rätt kräva att få slippa bli antastade av tiggare och uteliggare.
  Att detta inte är kriminellt är skandal!

 • Anonym

  Tiggerimaffian här i Göteborg tog ett nytt grepp i förra veckan..!
  Plötsligt en dag så var tiggerimuggarna utbytta mot stora svarta sopsäckar..!
  Va..nu då..?
  Det visade sig att de ville ha pantburkar..va bra tänkte jag..men det tyckte inte tiggarna..det var föör jobbigt..dan efter återgick de till sina muggar..!
  Genom att gå från Operan till Götaplatsen så möts du av minst 5-8 tiggare..på 10 minuter..!
  Sen ska du tillbaka o möter samma gäng igen..!
  Jag ger ibland tiggare i länder som saknar sociala skyddsnät..men inte i Sverige..här finns inget behov..!

 • Anonym

  Men alltså, hur kan Centerpartiet i ena meningen önska 30 miljoner invandrare till Sverige och i nästa mening kräva att dessa 30 miljoner inte får lov att tigga.

  Detta är inte snällt.

  SD 2014

 • Anonym

  Denna skyddade del av Europa har byggt upp sitt land efter att de ville ha det bra.
  Det är folket som bestämmer hur de vill ha det.

  SD 2014

 • http://www.google.com john olsson

  Ar du helt saker pa att det inte finns behov att tigga i Sverige? Eller ar det bara svart erkanna att vissa manniskor ramlar mellan stolarna aven i ”trygga” Sverige?

 • Anonym

  Vad är skillnaden mellan tiggare som reser Europa runt o tigger o hundratusentals människor som ljuger sig till medborgarskap samt livstids försörjning, säga vad man vill om tiggarna men dom får jobba för brödfödan.

 • Anonym

   Ja du det va en tackling i den högre skolan.

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Erik-Klang/100000694244469 Jan-Erik Klang

  Om man förbjuder tiggeri tar man väl samtidigt bort de som organiserar det? Eller är jag dum?

 • Anonym

  Typiskt svenskt ”Vi vill inte jaga tiggarna, de är själva offer” ska vi inte falla i gråt också, jag är så trött på den ”tycka synd om” attityden som finns hos politiker att inte vågar kalla saker vid sitt rätta namn så fort det är frågan om folk utifrån som inte är önskvärda här, lika med fp som tassar som en katt runt en het gröt så fort det är probelm på den kanten och tar på sig en PK min och uttal

 • http://snawitz59.blogspot.com/ snawitz

  Alla invandrare tigger faktiskt inte

 • Anonym

  Attityd förändring tack, hos våra politiker som leker jultomte med våra skattepengar,

 • http://snawitz59.blogspot.com/ snawitz

  Ingen behöver tigga.
  Det finna andra sätt att försörja sig på

 • Anonym

  Varför använder inte polisen  dettta:
  Utlänningslagen 8 kap. Avvisning och utvisning
  2 § En utlänning får avvisas 1. om det kan antas att han eller hon kommer att sakna tillräckliga medel för vistelsen i Sverige eller i något annat nordiskt land som han eller hon tänker besöka eller för hemresan,2. om det kan antas att han eller hon under vistelsen i Sverige eller i något annat nordiskt land inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt eller kommer att bedriva verksamhet som kräver arbetstillstånd, utan att han eller hon har ett sådant tillstånd,

 • Anonym

  De här tiggerierna begås med samma metoder av samma folk i hela Västeuropa.
  En brittisk dokumentär visade att hela familjen är inblandad, från gamla mormor med barn och barnbarn som sitter och tigger på gatorna till männen som håller sig i bakgrunden.
  När man har tiggt och fått bidrag tillräckligt packar man ihop och åker hem till ett land i östra Europa (där man tillhör en viss befolkningsgrupp) och bygger sig ett jättelikt skrytbygge och lever gott.
  Den brittiske dokumentärfilmaren hade smygfilmat och följt samma grupp från gatan där de tiggde till det med skattepengar subventionerade huset där de bodde till hemlandet och mastodonthuset som bara var ett av många i byn.
  Detta har mig bekräftats av flera personer jag har träffat som kommer fån samma land men inte samma folkgrupp.

 • Anonym

  Jösse! Måste man ha tillstånd för att få jobba? Ja, ja, då är det inte så konstigt att folk tigger istället.

 • Anonym

  Varför tar ni inte det viktigaste av SD förslag när ni nu har tagit detta. Det viktigaste är att begränsa invandringen till samma nivå som de andra nordiska länderna.

 • Anonym

  Inte om man organiserar tiggeriet bättre. Då kanske det till och med ökar.

 • Anonym

  Att samla tomburkar är inte tiggeri utan miljöarbete. Det kommer du få se mer av efter 2014 om MP kommer in i regeringen.

 • Anonym

  Antar att den lagen är överkörd av EU om det är EU medborgare det är frågan om, Frankrike har ännu större problem och får pisk av någon sammhetsöm EU parlamentariker, ett stort EU problem när tiggar länderna kom med i EU  

 • Anonym

  Hos den som använder droger har man ju precis gjort tvärtom – det är denna individ som ska kriminaliseras och straffas även för ringa narkotikabrott (typ 0,01 g hasch, en halv rohypnol eller vad det nu månde vara) eftersom det ger signaler till ”offret” eller ”missbrukaren” (ja, denna kan även dömas till behandling, men missbruket har ju inte direkt minskat efter lagen, snarare har polisen och åklagarämbetet mer att göra). Iden var ju att missbruket skulle minska om man gick på det sista ledet, eftersom man haft svårt att få tag på organisationen. Syftet med lagen var ju dessutom att missbrukaren skulle (förutom böter) kunna få hjälp. 
  Att inte göra något åt det som ”syns”, dvs. tiggaren utan tro att det går att få fast de som ligger bakom tiggeriet är en rejäl tankevurpa. Skillnaden mellan tiggeri och ringa narktikabrott (och även prostitution som kan skötas diskret) är ju att själva idén med tiggeriet är att detta är synligt….Det går ju nämligen inte att tigga offentligt om man inte syns…….Vad är det med våra politiker?

 • Anonym

  Alldeles för enkelt lösning…varför ska man göra saker enkelt när man (som vissa politiker) kan krångla till det? 

 • Anonym

  Det finns ett enkelt sätt att bli av med tiggarna från östeuropa – samt deras entoniga, dystra dragspelsmusik……. Förbjud tiggeriet. Utvisa dessa människor (som agerar i grupp) och som ”bosatt” sig överallt i landet. Det är svårt att hålla koll på hur länge de befinner sig här. Deras rätt till 3-månaders vistelse i Sverige är med all sannolikhet förbrukad. Sverige är ett dyrt land att leva i, hur försörjer de sig? var bor de? är frågor jag ställer mig. Billström var klok när han uttryckte att tiggeri är inte ett ärligt sätt att försörja sig. För en gång skull hade han rätt! Detta är ett importerat problem som belastar polisens arbete, de som inte ens hinner reda upp i skiten som redan finns!!!!!

 • Anonym

  Så du menar att tiggarna abskydde miljöarbete och föredrog tiggeri..?

 • Anonym

  Tiggarna har inte ramlat mellan några stolar..de har bussats hit av de romska maffialedarna..!

 • Anonym

  ehhh…nämen vahetterre! Är det den svenska välfärdsstatens nedmontering som gör att individer från andra EU länder är här och tigger? 

 • Anonym

  Centern
  bör ta o hitta hem en smula skam i kroppen. Här gott folk, bor ”de
  stora profitörerna” som centern vill låta fängsla. Istället för att se
  det fruktansvärda i vitögat mina kära…väljer vissa av oss, i en
  barnslig önskan att utrota det onda…att önska det härliga 1930-talet
  åter http://www.aftonbladet.se/nyhe

  …och Här gott folk, är fortfarande stora frågetecken : http://www.skyddamiljön.nu/post/1/4

   

 • Anonym

  Äntligen ett bra förslag från en politiker!

  Har sett detta i Europa under ett antal år. Sätten att ”se miserabel” ut för att få folks sympati har inga gränser.

  Detta organiserade ”svart-arbete” utan att betala skatt har kommit till Sverige de senaste åren. Varför går svenskar på detta och ger dom pengar????

  Sluta göda dessa ”skattesmitare”! Sätt stopp för dom!

 • Anonym

  Äntligen ett bra förslag från en politiker!

  Har sett detta i Europa under ett antal år. Sätten att ”se miserabel” ut för att få folks sympati har inga gränser.

  Detta organiserade ”svart-arbete” utan att betala skatt har kommit till Sverige de senaste åren. Varför går svenskar på detta och ger dom pengar????

  Sluta göda dessa ”skattesmitare”! Sätt stopp för dom!

 • Anonym

  Förvånad att folk ger pengar till tiggare, eller är det typiskt ”svenskt” att tycka synd om alla jämt?

 • Anonym

  Det absolut värsta med det systematiska tiggerier är ju att man som godhjärtad svensk börjar bli liiite cynisk..!
  En avskyvärd människosyn..!
  Men förståelig när man varje dag nästan trampar över dessa med bibelläsande knäande 100 kilos damer..!
  För att i nästa sekund få en mugg upp i facet med ett ynkligt ”Blease”..eller ”Bebe”..!
  Ilska är till slut känslan..ilska över den öppna gränsen mot all sorts tiggeri..!
  Ilska också över arrogansen från våra fega politiker..!
  Invasion handlar det om här i Göteborg..en invasion som påminner om 90-talets flykting-diton..!
  Inget av dessa nedbrytande fenomen har sanktionerats av oss svenskar..1
  Så kriminalisera NU..!

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Bort med tiggeriet
  registrera tiggarna (fingeravtryck)
  avvisa dem
  erbjud assistans om de det handlar om svenskar, alternativt utvisa om det handlar om illegala individer

 • Alberto Pereira

  Lars EO är en teoretiker utav rang, helt besatt av att KPI är inflation. Han flummar bort så i sina teorier att han helt glömmer verkligheten. Verkligheten verkar inte ens vara intressant. Han tror inte på sambandet låg ränta -> högre priser. Det gäller tydligen inte på just på fastigheter.

  Hade han varit lite mer pådrivande i kritiken av ränteavdrag, fastighetsskatter, riskvikter etc så hade jag förstått honom mer. För att skrota ränteavdrag, införa fastighetsskatt och höjda riskvikter för bolån är klart mer effektivt. Men han fokuserar, felaktigt, på att 0,25%-enheter lägre ränta ska get tiotusentals jobb.

 • Anonym

  Lars har rätt. Det är en värld med väldigt lite förtroende efter finanskrisen. Riksbanken räknar iskallt med snart blir att allt blir som vanligt igen. Om det någonsin var det.

 • Anonym

  Borde man inte kalla den riSKbanken? Skattebetalarna är ju ägare till den.

 • Halsingen

  Var inte Jomsborg en anarkistisk fristad för fredlösa – ett slags sydlig motsvarighet till Island?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jomsborg

  ”City known from slavic pirates, where also danes and other scandinavians could easily found refugee, Harald Bluetooth had to take refugee from his son here in late 900”

 • swerco

  ibland bildas det en väldig tsunami i östersjön norrifrån-det har hänt flera gånger och kusten
  där är låglänt-myten om vineta är intressant. men har man inte hittat jomsborgs murar på
  Wollin? det fanns en port som man kände igen från sagorna?

 • Gary

  Förmodligen inte arbetslösa eftersom de, enligt vissa, i själva verket jobbade för CIA, NSA eller Mossad.

 • Gottfried

  Enligt vissa mentalfall,ja.

 • Mentat57

  En variant är förstås att höja spärrgränsen till parlamentet när man har proportionerliga valsystem. Det ger färre partier och därmed starkare regeringar. Det ger också sämre representation av folkviljan.

  Hur man än gör blir det en kompromiss.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) hälsar via statssekreterare Ulrika Modéer att avräkningarna måste ställas i relation till Sveriges höga nivå på biståndet. Nya siffror

Sverige världsmästare på att urholka bistånd

Expert: Andelen som används på hemmaplan nu unikt stor.

”Farligaste IS-ledare
är skandinaver”

syrien

Bashar al-Assad i Expressen-intervju.

”Sätt för al-Assad att flytta fokus”

Terrorexpert:

Uttalandet ska tas med en nypa salt.

Boprisökningar på uppåt 25 procent

SBAB

”Det verkar inte finnas någon hejd.”

Regler för mobil i klassrummet utreds

klassrummet

”Kan vara fantastiskt störande”.

Inga ursäkter i Londons skolor

#skolresan

SvD:s reporter på jakt efter den goda skolan.

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Swedbank vill förhöra fondsparare

Aktiespararna: ”Banken komplicerar medvetet”.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

”Väldigt få betalar för strömmad musik”

Användarna ökar men färre vill pröjsa.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Vill ha dödsstraff för 'vissa raser'

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.

Bilder

Så krossades Hitlers huvudstad

70 år sedan: Så intogs Hitlers fäste.

Lämnar aldrig jobbet senare än kl 18.00

Rösta

Men har ändå hunnit starta fyra bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.