Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Lagen måste skärpas, så att det blir straffbart att organisera tiggeri. Det anser Centerpartiet, som på så sätt vill motverka att utsatta människor förs till Sverige för att utnyttjas av kringresande kriminell. ”Slaveri”, säger Johan Linander, rättspolitisk talesperson.

Förra året förbjöd Sala – som första kommun i landet – tiggeri på allmän plats. Alla partier i fullmäktige var överens om att skriva in ett förbud i den lokala ordningsstadgan.

– Vid överläggningar med polisen har vi diskuterat den systematiska kriminalitet som tar sig uttryck i att en del personer musicerar på gator och torg. Det kan vara kopplat till människohandel, motiverade Per-Olov Rapp (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men länsstyrelsen i Västmanland upphävde beslutet, med hänvisning till att det inte var förenligt med ordningslagen.

Även Johan Linander (C), vice ordförande i riksdagens justitieutskott och partiets rättspolitiske talesperson, har reagerat på den förändrade gatubilden. Tiggarna syns inte enbart i storstäder, konstaterar han, och berättar om ett litet samhälle i Mellansverige.

Johan Linander (C)

– Plötsligt satt det en kvinna, som inte kunde svenska, och tiggde utanför mataffären. Hon blev avlämnad där på morgonen, och hämtad på eftermiddagen.

– Många tror att de gör en god gärning när de ger pengar till någon som tigger. Men i själva verket går pengarna rakt ned i fickan på en profitör. Den här verksamheten är allt oftare organiserad av någon som tjänar pengar på utsatta personers tiggande, fortsätter Johan Linander.

Antalet anmälningar om människohandel som rör utnyttjande av människor för tvångsarbete och tiggeri har ökat, visar Rikspolisstyrelsens (RPS) senaste lägesrapport. Offren, som framför allt kommer från Rumänien, Vitryssland och Bulgarien, förs till Sverige av kriminella, kringresande gärningsmän, skriver RPS.

– De har en fruktansvärd situation när de är här, och lever väldigt eländigt. Det är slaveri, säger Johan Linander.

Att kriminalisera tiggeri – som Sala försökte – är fel väg att gå, anser han.

– Vi vill inte jaga tiggarna, de är själva offer. Vi vill komma åt de personer som organiserar tiggeri för att tjäna pengar på det.

Människohandel är kriminellt, men brottet är svårt att bevisa och det finns få fällande domar, konstaterar Johan Linander. Centerpartiet vill därför skärpa lagen så att det blir straffbart att organisera tiggeri.

– Det handlar om att kriminalisera en slags koppleriverksamhet för tiggeri. Det skulle kunna vara en väg att få stopp på det här utnyttjandet av människor, även när själva människohandelsbrottet inte går att bevisa. Då kan de åtminstone få fängelsestraff för koppleri.

Han jämför med dagens lagstiftning när det gäller prostitution. ”Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms för koppleri till fängelse i högst fyra år”.

– Polisen säger att det med viss spaningsverksamhet är ganska lätt att ta fast dem som organiserar tiggeri. Men i dag är det ju inget brott.

Johan Linander tänker ta upp frågan med justitieminister Beatrice Ask (M).

– När människor blir utnyttjade kan vi inte se på, utan vi måste agera. Men detaljerna i en lagstiftning måste så klart utredas närmare.

Kravet kommer också att diskuteras på den parlamentariska Östersjökonferensen, som hålls i Mariehamn i augusti. Johan Linander är Sveriges rapportör.

– Östersjöländerna måste samarbeta på det här området.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen, tycker att Centerpartiförslaget är ”intressant”.

– Jag förstår tanken, att det ska vara brottsligt att vara som en hallick och organisera försäljningen. Men det finns gränsdagningsproblem, konstaterar hon.

– Jag kan se en kollision med andra insamlingar, som Röda Korset, där man ju också tigger pengar. Men om det går att formulera en lagstiftning som utesluter den typen av verksamhet så är det intressant, säger Kajsa Wahlberg.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv