Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Vänsterpartiet ska inom en snar framtid ge besked om sin syn på ett nytt rödgrönt samarbete inför valet 2014. Det avslöjar partisekreteraren Aron Etzler för SvD. ”Vi vill vara tydliga och tidiga”, säger han.

Det rödgröna samarbetet inför valet 2010 ledde till ett urvattnat budskap – ett misstag som inte bör upprepas, anser förre vänsterpartiledaren Lars Ohly.

– Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet bör gå fram som tre olika partier, men med en uttalad ambition att bilda regering om vi vinner valet, sade han till SVT:s Rapport i söndags.

Alliansen mellan S, MP och V är upplöst, och de tre partierna har fått nya ledare. Varken Stefan Löfven, Gustav Fridolin, Åsa Romson eller Jonas Sjöstedt har givit besked om hur de ser på sin relation inför valet 2014.

Finansminister Anders Borg är en av dem som upprepade gånger har krävt ett svar:

– En demokrati kan inte leva bakom lyckta dörrar och neddragna gardiner. Väljarna måste få se vilka skatter som ska höjas och vilka utgifter som ska skäras ned. Är det ett batteri på 20-30-40 miljarder i skattehöjningar som ska drabba väljarna? Hur blir det, när kommer beskeden, frågade Anders Borg nyligen i debatten om vårbudgeten.

Vänsterpartiet ska inom kort lägga fast en strategi, berättar nytillträdde partisekreteraren Aron Etzler för SvD.

Aron Etzler (V)

– Det är oklart vad sossarna och Miljöpartiet kommer att vilja, men jag tror att det relativt snabbt kommer att vara väldigt tydigt vad Vänsterpartiet vill. Det här är en av de första saker vi tar itu med, säger han, och utlovar ett ställningstagande från det egna partiet ”långt före valrörelsen”.

Aron Etzler vill undvika att frågan om det rödgröna samarbetet dyker upp ”som gubben i lådan” på en kongress. Hållningen måste förankras. Redan i höst ska därför partiföreningarna inleda den interna debatten om regeringsfrågan. Ett diskussionsunderlag skickas ut omedelbart efter sommaren.

– Sedan, under vintern 2012-2013, ska vi ha regionala konferenser. Vi kommer också att vända oss utåt från början, och ta varje chans vi får att prata med människor som inte är politisk engagerade om vad deras förhoppningar är.

Varför är regeringsfrågan en av de första ni tar er an?

– Det är svårt att prata politik överhuvudtaget utan att komma in på alla försämringar som den här regeringen står för. Vi vill vara tydliga och tidiga med vad alternativet är, säger Aron Etzler.

– Folk kommer att vilja ha svar från oss, fortsätter han.

Samtidigt inleder Vänsterpartiet nu arbetet med att utveckla politiken inför valet 2014.

– Vänsterpartiet kommer att ta sig an vår tids största frågor. Vi ska vara det parti som förbereder framtiden, som vågar ta upp de saker som är problematiska och vågar konstruera lösningar, säger Aron Etzler.

Tre områden är prioriterade, och arbetsgrupper tillsätts inom kort:

– Fokus ligger på ekologi och ekonomi. Den nuvarande regeringen ignorerar i princip arbetslösheten och klimathotet. Vi är förmodligen det enda parti som både ser de här problemen, och faktiskt gör något åt dem.

Det har också skett en backlash för kvinnor, konstaterar Aron Etzler. Därför vill Vänsterpartiet vässa politiken.

– Diskussionen om kvinnors frigörelse har gått i stå i Sverige. I flera år har vi sett att kvinnors ställning på arbetsmarknaden vad gäller inkomster undergrävs. Det sprider sig också en väldigt nedsättande bild av kvinnor, där de reduceras till sexuella objekt eller tjänsteinrättningar.

Partiet ska också fortsätta kampen mot att ”Sverige säljs ut, bit för bit”, berättar Aron Etzler.

– Vi ser hur sjukvård och skola försvinner bort till företag som vi inte har någon kontroll över, och hur våra skattepengar rinner  direkt ned i fickorna på aktieägare.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv