Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Polisen missbrukar reglerna för pepparsprej vid ingripanden. Det säger riksdagsledamoten Lena Olsson (V) efter förra veckans tumult på Söderstadion. Hon kräver nu att regeringen agerar.

När Hammarby i fredags mötte Assyriska på Söderstadion uppstod ett internt bråk på en av läktarna. Polisen ingrep under tumultet, och uppger själva i ett pressmeddelande att de var ”hårt trängda, och använde såväl batonger som pepparsprej för att ”freda sig”.

Men Hammarby Fotboll anser att polisen gick över gränsen i samband med ingripandet, och har JO-anmält användningen av pepparsprej.

Även riksdagsledamoten Lena Olsson (V), rättspolitisk talesperson, är kritisk. ”Av den omfattande filmdokumentationen är det mycket svårt att förstå varför användande av ett vapen som pepparspray skulle vara nödvändigt eller lämpligt i sammanhanget”, skriver hon i dag i en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask (M).

Lena Olsson (V)

– Polisen får inte använda pepparsprej hur som helst. Det finns tydliga restriktioner, men man håller sig inte till de regler man ska, säger Lena Olsson.

Hon var själv inte närvarande på förra veckans match, men har fått ögonvittnesrapporter från en nära bekant.

– Det var tydligen många som överhuvudtaget inte hade med saken att göra som blev sprutade på med pepparsprej. Polisen ska även ta hand om folk som har blivit drabbade, men det skedde inte.

Lena Olsson vill nu att regeringen ska se över polisens användning av pepparsprej.

– Det behövs en utvärdering av hur det här vapnet används. Pepparsprej är till för vissa nödsituationer, och får absolut inte missbrukas av våra myndigheter, förklarar hon.

Polisen har haft tillgång till OC-sprej – så kallad pepparsprej – sedan 2004. Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter får det ”användas bara om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande, sätt”.

Det står också i riktlinjerna att ”användandet ska ske med hänsyn tagen till den smärta och det obehag som åtgärden innebär för den som utsätts för sprayen”.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv