Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Kravet på lärarlegitimation ska omfatta även modersmålslärare. Det har riksdagen beslutat, sedan Sverigedemokraterna svängt i frågan. Därmed är utbildningsminister Jan Björklund överkörd.

Endast legitimerade förskollärare och lärare ska kunna bli fast anställda. På så sätt vill regeringen höja läraryrkets status. Yrkes- och modersmålslärare samt fritidspedagoger omfattas inte omfattas av kraven på legitimation. Det beror på att deras bakgrund ofta skiljer sig från andra lärares, har utbildningsminister Jan Björklund (FP) motiverat.

– En bygglärare rekryteras ofta från byggbranschen i 35-40-årsåldern och det fungerar inte att då kräva tre-fyra års utbildning först.

Men nu får regeringen bakläxa av riksdagen. I onsdags ställde sig hela oppositionen – mycket överraskande – bakom en motion från bland andra Sven-Erik Österberg (S) om att modersmålslärare inte ska vara undantagna från kravet på lärarlegitimation, utan ha ”en lärarutbildning och ämneskompetens i modersmålet”.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har länge drivit frågan, men inte haft stöd av Sverigedemokraterna. I kammaren, inför själva omröstningen, bytte dock SD åsikt.

Richard Jomshof (SD)

– Vi har tvekat, berättar partiets utbildningspolitiska talesperson Richard Jomshof.

Skälet är att S-motionen innehåller ”ordval och skrivningar” som Sverigedemokraterna inte håller med om, förklarar han.

– Men själva grundtanken, att modersmålslärare ska ingå i legitimationskravet, ställer vi upp på.

Richard Jomshof har själv motionerat om att alla sorters lärare ska ha legitimation.

– Jag menar att man inte kan bygga in undantag. Det gäller framför allt yrkeslärarna, men även modersmålslärarna.

Samtidigt, poängterar han, vill Sverigedemokraterna avskaffa modersmålsundervisningen.

– Men ska vi nu ha sådan undervisning, måste vi kräva att lärarna är legitimerade, säger Richard Jomshof.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca är glad över riksdagens beslut.

– Det bör ställas lika höga krav på kvaliteten på lärare i samtliga ämnen, även om jag vet att det här kommer att kräva stora ansträngningar. Vi har ju alldeles för få utbildade modersmålslärare i dag.

Hur tror du att Jan Björklund reagerar på beslutet?

– Jag tror att han kommer att bli bekymrad, med rätta. Men han borde inte bli bekymrad för att riksdagen ställer till det, utan för att det här har varit ett eftersatt område under alldeles för lång tid, säger Rossana Dinamarca.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tycker att beslutet är glädjande, och betecknar det som ”en stor seger för Lärarförbundet”.

Eva-Lis Sirén

– Legitimationsreformen är den största och viktigaste reformen för ökad kvalitet i skolan och för att höja lärarnas status och därför är det också nödvändigt att alla lärare ges möjligheten att få en legitimation.

Alla elever ska möta legitimerade lärare, anser hon.

– Med en lärarutbildning i modersmål ökar kvaliteten i undervisningen och för de elever som berörs är detta oerhört viktigt för att de ska kunna få rimliga förutsättningar och likvärdiga möjligheter att nå målen, säger Eva-Lis Sirén.

Hon poängterar att det är viktigt att regeringen ”snarast” återkommer med förslag om det nya legitimationskravet ska bli verklighet.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv