Annons

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Förre ministern Thomas Östros hoppar av det prestigefulla arbetet med att ta fram Socialdemokraternas nya partiprogram. Därmed lämnar han politiken helt.

Strax före jul inledde Socialdemokraternas programkommission arbetet med att, inför kongressen 2013, ta fram ett nytt partiprogram. Ordförande för den inflytelserika gruppen är partiledaren Stefan Löfven, och huvudsekreterare förre socialministern Lars Engqvist.

Thomas Östros (S)

En av ersättarna är förre S-ministern Thomas Östros, som den 20 augusti lämnar uppdraget som riksdagsledamot för att bli vd i Svenska Bankföreningen. Det nya jobbet gör att Thomas Östros också har beslutat att hoppa av arbetet i programkommissionen.

”Jag vill som medlem i socialdemokraterna inte ha aktiva uppdrag i partiet när jag börjar mitt nya jobb”, skriver Thomas Östros i ett mejl till SvD, där han också berättar att han informerat Stefan Löfven.

När Håkan Juholt blev partiordförande förra året petades Thomas Östros, som varit såväl skatteminister som utbildningsminister och näringsminister, från uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. Efterträdaren Stefan Löfven ville gärna ha med Östros i sitt lag, men i februari gav han beskedet att han tänker lämna riksdagen till hösten.

Socialdemokraternas programkommission består av:

Ordinarie ledamöter: Stefan Löfven (ordförande), Annelie Hulthén, Wanja Lundby-Wedin, Pär Nuder, Karl-Petter Thorwaldsson

Ersättare: Thomas Östros, Peter Persson, Marie-Louise Rönnmark, Morgan Johansson, Berit Högman

Sekreterare: Lars Engqvist (huvudsekreterare), Marika Lindgren Åsbrink (biträdande sekreterare)

Ledamöterna väljs på partikongresserna, vilket betyder att det inte kommer att utses någon efterträdare till Thomas Östros förrän 2013. Sedan andra världskriget har Socialdemokraternas partikongresser beslutat om nytt partiprogram 1944, 1960, 1975, 1990 och 2001.

 

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv