Annons
X
Annons
X

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Låt Sverigedemokraterna vara med i fotbollsmatchen – men de ska spela i regeringens lag. Det anser förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly.

– Det finns inga skäl för oss att ens tänka tanken att Sverigedemokraterna skulle vara med i vårt lag, eftersom det är ett parti som regeringen lutar sig mot. Det rimliga är att de är med i det lag som de representerar flest gånger i riksdagen.

Lars Ohly (V)

Det säger Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly, med anledning av att SD inte får spela med de övriga oppositionspartierna i den årliga fotbollsmatchen. Ett bra beslut, tycker han.

– De är en del av regeringsunderlaget i de allra flesta voteringar. Det är Sverigedemokraterna som garanterar att regeringen sitter kvar, och i nästan nio fall av tio så röstar de med regeringen när det står mellan regeringen och den rödgröna oppositionen.

Lars Ohly hänvisar också till att Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som samarbetspartier, spelade i samma fotbollslag som regeringspartiet Socialdemokraterna mellan 2002 och 2006.

– Jag har spelat med både Thomas Bodström och Peter Eriksson, och vi satt ju inte i regeringen, utan var stödparti.

Han hoppas själv kunna delta i drabbningen mot regeringen, som äger rum om ett par veckor.

– Om mina knän håller ställer jag upp. Min kondition är inte så där oerhört stor, så jag ska nog undvika centralt mittfält, då ska man springa som fasiken, säger han.

I höstas vägrade Lars Ohly, som dåvarande ledare för Vänsterpartiet, att vara med i partiledardebatten i SVT:s Agenda. Skälet var att han tyckte att SVT försökte koppla ihop honom med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, eftersom de fyra oppositionspartierna skulle stå på samma sida i studion.

Men Lars Ohly tänker inte bojkotta matchen, även om Sverigedemokraterna skulle vara med i motståndarlaget.

– Jag har inget emot att de är med på det laget, och kommer inte att låta bli att spela även om de ställer upp på motståndarsidan.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv