Annons
X
Annons
X

Politik direkt

Lova Olsson

Lova Olsson

Det är fel att Sverigedemokraterna inte får spela fotboll i den rödgröna oppositionens lag. Det anser språkröret Åsa Romson (MP), som säger att den situation som uppstått är ”väldigt olycklig”.

Den traditionsenliga fotbollsmatchen mellan regering och opposition, som äger rum om knappt två veckor, har orsakat ett politiskt storbråk. I år ville även Sverigedemokraterna vara med på planen, men fick beskedet att de inte är välkomna.

– Jag tog kontakt med den som är ansvarig för oppositionens lag, och sade att vi kan ställa upp med fyra personer. Men jag fick ett mejl tillbaka, där det står att det är en match mellan alliansen och de rödgröna, sade riksdagsledamoten Per Ramhorn (SD) till SvD i går.

Åsa Romson (MP)

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som själv ska delta i matchen, är kritisk till hur de övriga partierna har behandlat Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att den situation som har uppstått är väldigt olycklig. Att mobba ut några som vill vara med och sparka boll är dålig attityd, sedan kan man alltid diskutera på vilket lag de borde spela. Man ska kunna umgås på ett civiliserat sätt på en arbetsplats, annars kan vi knappast visa resten av samhället hur man bygger samtalsrelationer, säger hon.

Var ni beredda att låta Sverigedemokraterna spela i ert lag?

– Det är klart att de hade kunnat få göra det, det är väl inte hela världen, säger Åsa Romson.

– Vi vill inte mobba ut SD. När de säger ”Vi vill sparka boll med er, vi vill vara med i ert lag”, tycker jag att man ska ha väldigt starka skäl att säga nej. Att man tycker att det är ett odemokratiskt parti, eller ett parti som förespråkar odemokratiska idéer, är inte relevant i det här sammanhanget, fortsätter hon.

Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vidhöll att de vill spela med ett rödgrönt oppositionslag, berättar Åsa Romson. Nästa år kommer det i stället att anordnas en fotbollsturnering, där alla partier – inklusive Sverigedemokraterna – får ställa upp med varsitt lag.

– Jag uppfattar att vi har fått ett löfte om att det ska bli så, och det välkomnar vi. Vi har ju en innebandyturnering i riksdagen som är jättepopulär, och fotboll på somrarna är ett bra komplement, säger Åsa Romson.

Om bloggen

Lova Olsson har bevakat inrikespolitik på SvD sedan valet 2002. Här bloggar hon om nyheter inom rikspolitiken.
Politik direkt-bloggen ska vara en snabb kanal för politiska nyheter. Här kan läsarna bland annat följa de senaste utspelen, förslagen och reaktionerna från politikerna i riksdagshuset och departementen.

Har du ett nyhetstips som du tror skulle passa till Politik direkt-bloggen? Mejla lova.olsson@svd.se

Arkiv